
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că va propune modificarea legislaţiei actuale privind intervenţia în cazul apariţiei urşilor în localităţi. Una dintre cele mai importante schimbări anunţate vizează eliminarea intervenţiei graduale, care, în prezent, impune primarilor o succesiune de măsuri înainte de a putea decide împuşcarea sau eutanasierea unui urs periculos.
„Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate reprezentanţilor autorităţilor publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază a fi corectă în legătură cu situaţia cu care se confruntă, în localitatea respectivă”, a declarat Mircea Fechet.
Potrivit legislaţiei actuale, în cazul în care un urs apare într-o localitate, primarul este obligat mai întâi să încerce alungarea animalului, apoi relocarea acestuia, și abia ulterior, dacă măsurile eşuează, poate opta pentru împuşcare sau eutanasiere.
„Astăzi, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar şi abia după acestea, conform legii, are dreptul să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze”, a explicat ministrul.
„De la 4.000 la 11.000 sau la 13.000, între cele două cifre există o mare diferenţă. Bineînţeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării populaţiei de urs brun peste noapte, însă în continuare ne interesează statutul de conservare al speciei şi faptul că specia se va afla într-o stare bună de conservare, dar ne interesează la fel de mult şi mai mult decât atât siguranţa cetăţenilor”, a subliniat el.
Citește și: Clujeanul Florin Bercean, noul președinte al Federației Române de Judo!