Mentalitate de Ev Mediu

Ministrul Mediului Tanczos Barna considera ca cetațenii au o mentalitate de Ev Mediu deoarece tratateaza cu iresponsabilitatea deșeurile de la marginea satelor/orșelor în care trăiesc. Acestea sunt și una dintre principalele surse de poluare a aerului. Ministrul spune că Garda de Mediu lucrează pentru a stopa aceste focare de infecție, însă nu poate controla cantitatea de deșeuri aruncate de oameni. Din punctul de vedere al ministrului vina aparține autorităților locale. Cine are dreptate? Sunt primarii de vină sau ministrul se spală pe mâini?

„Este iresponsabilitatea incredibilă a autorităților publice locale și a cetățenilor, pentru că aceste gunoaie ajung pe câmpuri, pe șosele, în șanțuri, în lacuri, în râuri, din cauza nepăsării și a mentalității de Evul Mediu. Eu nu pot să înțeleg cum cetățenii sau autoritățile pot lucra sau trăi în acest fel”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Digi24.

Potrivit ministrului, la nivelul Gărzii de Mediu se muncește la foc continuu pentru identificarea terenurilor cu depozite ilegale de deșeuri și pentru amendarea proprietarilor, însă, dacă oamenii nu renunță la această mentalitate, degeaba se fac aceste eforturi.

„Mergem de la parcelă la parcelă, din loc în loc, identificăm terenuri, depozite ilegale de gunoi, verificăm proprietarul, dăm amenzi și se dispune ecologizare. În cazul în care în termenul prevăzut nu se face, se ajunge la plângere penală. Se lucrează la foc continuu, dar repet, nu se poate controla cât aruncă cetățenii. Dacă nu se schimbă mentalitatea, dacă nu se dezobișnuiesc unii de a arunca pur și simplu pe geam, din mașină, sticla, doza de bere sau punga, degeaba”, a adăugat Tanczos Barna.

Singura soluție: amenzile usturătoare

Potrivit ministrului Mediului, în majoritatea localităților în care se găsesc sute de mormane de deșeuri aruncate ilegal, există servicii de salubrizare, astfel că gunoaiele menajere se ridică. Într-adevăr, recunoaște ministrul, primăriile au probleme în ceea ce privește depozitarea deșeurilor din construcții pentru că nu există platforme care să facă acest lucru să fie posibil, deși ele sunt prevăzute în lege. Există, însă, un proiect finanțat prin PNRR.

„Pentru asta venim cu finanțare în PNRR. Construim pentru UAT-uri platforme unde să poată depozita deșeurile din construcții, textile voluminoase, mobilă și ce mai aruncă oamenii din casă. (…) Finanțăm astfel de platforme astfel încât de anul viitor să apară acel loc unde omul să poată șă își ducă cu mașina ce are de dus.”

Desigur, aceasta ar fi soluția pentru oamenii responsabili, care doresc să arunce gunoaiele într-un loc special amenajat, pe care însă nu-l au. În schimb, pentru cei iresponsabili, singura soluție rămâne amenda, însă, spune ministrul, este aproape imposibil ca toți aceștia să fie prinși: „ Ar trebui să stăm cu camerele de luat vederi peste tot”.

Bucureștiul, cu mult în urmă față de restul capitalelor europene

Totodată, Tanczos Barna a subliniat faptul că Bucureștiul este cu mult în urmă față de celelalte capitale europene la capitolul serviciilor de salubrizare și ar trebui să facă ceva pentru a recupera acest decalaj.

„Este o realitate dură, dar suntem rămași în urmă. Primăriile de sector și Primăria Generală trebuie să vină să organizeze mai bine serviciul public de salubrizare, modalitatea de depozitare, de sortare și să aducă la reciclare majoritatea deșeurilor care ajung în aceste centre de sortare. Rețetele există, nu trebuie să inventăm apa caldă, trebuie mai multă implicare. Eu nu pot să concep ca un primar care nu a rezolvat problema salubrizării și a depozitării deșeurilor în comuna, orașul, municipiul, capitala respectivă, să câștige din nou alegerile”, a conchis Tanczos Barna.

sursa: digi. 24

Citește și: Lacul Tarnița este un coș de gunoi pentru medicamentele expirate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.