Cazul ursului Arthur nu rămâne fără urmări nici în plan legislativ. Actualul Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos vorbește despre finalizarea unei Ordonanțe de Urgență pentru intervenția imediată împotriva urșilor care apar în orașe și sate. Pe scurt: interzis urșilor în oraș! Ar fi un lucru cu adevărat inovator dacă i se va interzice și omului în pădure, în munți și alte văi unde locuiesc urșii…
Barna a anunțat miercuri, 14 iulie că proiectul este gata și că acest draft a fost și modificat la solicitarea unor anumitor instituții:
„Proiectul de Ordonanță de Urgență care permite intervenția imediată în localitățile unde se semnalează prezența urșilor a fost finalizat. Azi am modificat textul proiectului în așa fel încât acesta conține propunerile Ministerului de Interne, respectiv a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Am eliminat toate obstacolele legale și de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanță de Urgență în următoarea ședință de guvern”.
Acest act reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor bruni din Carpații României asupra omului/oamenilor precum și asupra bunurilor acestora din intravilanul localităților. Este propusă capturarea/relocarea sau, în ultimă instanță extragerea ursului din aceste locuri prin împușcare sau eutanasiere.
Scopul principal al actului normativ ar fi (din punct de vedere teoretic) ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice. Acest text a fost elaborat (tot teoretic) în funcție de prevederile europene și de datele statistice. Pentru a înțelege de ce totul este doar în teorie și are prea puțin de a face cu practica și realitatea, reamintim faptul că nu există o statistică clară a numărului de urși din România, nu există date exacte sau cel puțin comparative pentru a vedea unde și de ce atacă ursul. În ziarul Gazeta de Cluj am prezentat faptul că toate aceste estimări și evaluări au fost realizate până în prezent de administratorii fondurilor de vânătoare. Deci ministerul și-a fondat proiectul de lege strict pe expertiza vânătorilor. De ce nu a circulat un asemenea draft de lege în dezbatere publică unde să fie chemați specialiști din mai multe domenii? S-a cerut consultanța altor parteneri externi care au gestionat asemenea situații? Iată așadar o serie de întrebări la care actualul ministru are datoria de a răspunde. Doar și domnia sa este plătit din banii noștri, a tuturor contribuabililor din România. Sau? Este plătit de altcineva?
Echipele de intervenție vor fi formate din reprezentantul Primăriei, medicul veterinar, jandarmi și personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului forestier. Membrii echipei vor lua deciziile prin majoritate simplă, iar intervențiile vor fi graduale, a explicat ministrul Mediului.
Îndepărtarea trebuie să fie prima soluție, tranchilizarea și relocarea sunt următoarele soluții, iar împușcarea sau extragerea prin eutanasiere reprezintă ultima soluție. Ministrul Tánczos Barna a mai spus că ultima soluție se aplică doar dacă soluțiile anterioare au dat greș, iar exemplarul constituie un risc real și iminent la siguranța cetățenilor, dacă pune în pericol echipa de intervenție sau dacă animalul este rănit.
Puii vor fi duși în centre de reabilitare pe cheltuiala Ministerului Mediului, iar eutanasierea sau împușcarea vor fi făcute de gestionari sau de Garda Forestieră. Trofeele astfel obținute vor rămâne în proprietatea statului.
Intervențiile se fac prin sistemul 112 și doar în intravilan.
Citește și: OUG pentru intervenția imediată în localitățile unde apar urși