Potrivit unui anunț făcut de Ministrul Justiției, Tudorel Toader, fostul șef DNA, Codruța Kovesi, nu poate rămâne angajată la Parchetul General pentru că nu are un grad corespunzător pentru a activa în cadrul acestei instituții. El a precizat că potrivit legii lui Kovesi îi trebuie grad egal cu cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.
Toader a precizat că nu ştie ce grad are Kovesi.
Ministrul Justiţiei a anunţat că au fost introduse prin OUG noi criterii pentru procurorii Parchetului General. Până acum, aceştia nu trebuiau să îndeplinească decât criteriul vechimii în muncă.
„Spuneţi ca acest fapt (numirea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General -n.r.) este o sfidare, eu nu vă contazic, dar domnul Lazăr poate spune că e normal, că valorifică bogatele experienţe dobândite (ale Laurei Codruţa Kovesi -n.r.) în managementul parchetelor de rang înalt. Vă spun o chestiune pe care eu nu o găsesc firească. Pentru procurorii de la DNA, DIICOT sunt nişte condiţii, de vechime în profesie, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună conduită, să aină o pregătire bună şamd, la procurorii PICCJ nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă, niciun alt criteriu care să completeze vechimea. Prin OUG, am introdus un aliniat nou în care spunem că pentru a fi numiţi în cadrul PÎCCJ, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o pregătire bună profesională, o conduită morală ireproşabilă şi gradul profesional egal cu cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.
Ministrul a precizat că Laura Codruţa Kovesi nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dacă are grad de tribunal.
„Parchetele sunt pe 4 trepte, de pe lângă judecătorie, tribunal , curte, înaltă curte. Şi să nu te duci în vârful ierarhiei, la Înalta Curte, sărind peste Curtea de Apel, venind de la tribunal. În concret, cazul pe care-l spuneaţ (al Laurei Codruţa Kovesi – n.r.), nu ştiu. Dacă are gradul de tribunal, nu poate să rămâna la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru simplul motiv că ar sări de la tribunal peste Curtea de Apel şi s-ar duce la Parchetul de pe lângă Înalta Curte”, a completat Toader.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a decis, pe 11 iulie, delegarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu aceeaşi dată. Laura Codruţa Kovesi are atribuţii privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 – 2020, „aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 583 din 2016, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a corupţiei, precum şi elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unităţilor de parchet, în conformitate cu obiectivele strategice şi domeniile prioritare ale instituţiei, astfel cum sunt acestea exprimate în Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020”. Ordinul lui Augustin Lazăr a venit atunci în condiţiile în care Secţia pentru procurori a CSM decisese anterior să o repartizeze pe Laura Codruţa Kovesi la DIICOT Sibiu, după ce a fost revocată de la conducerea DNA.
Ministrul Justiţiei a precizat, luni, că, potrivit OUG pe legile justiţiei adoptate luni de Guvern, procurorii care au fost detaşaţi sau delegaţi la alte parchete decât cele unde sunt titluari vor rămâne în funcţie în cadrul acelui parchet doar dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
„După părerea mea o deficienţă a sistemului Ministerului Public este aceea că avem mulţi delegaţi delegaţi procurori sau detaşaţi. Ei sunt titulari la o anumită unitate de parchet şi cel care e abilitat să facă detaşare/delegare îl mută în altă parte, dar de regulă pe verticală la o instanţă sau un parchet, cu grad şi cu banii şi sigur cu munca aferente. După OUG, este un articol care spune că procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei OUG desfăşoară activitatea în alte parchete decât unde e titular vor rămâne în funcţie în cadrul acelui parchet, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. Nu vreau să vorbesc de doamna Kovesi, vorbim în general”, a mai spus Toader.