Potrivit unei inițiative legislative, minorii asupra cărora sunt găsite droguri pentru consum propriu sau distinate vânzării sunt pasibili de închisoare.

Inițiativa aparține parlamentarilor PSD și dacă va fi votată și promulgată va umple pușcăriile cu puștani teribiliști.

Inițiativa modifică şi completează legea privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de Legea 143/ 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Potrivit textului inițiativei legislative, „fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept, operaţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere pentru consum propriu, ori alte operaţiuni privind circulaţia cu produse care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

Proiectul prevede măsuri educative neprivative de libertate pentru minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani care săvârşesc pentru prima dată infracţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Pentru minorii care săvârşesc în mod repetat aceste infracţiuni se pedepseşte cu închisoarea de ia 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Aceleaşi pedepse se aplică minorilor şi în cazul infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, cumpărare sau deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

În momentul de față, legislația penală nu prevede ca minorii să fie condamnați la închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here