Frații Fekete Liviu Iosif și Nicorici Sebastian, patronii firmei imobiliare Monobloc care a ridicat mai multe blocuri în Florești, au scăpat, datorită unei sentințe judecătorești a Curții de Apel Cluj, de plata a peste 12 milioane lei către finanțele clujene. Acuzați de evaziune fiscală, ei au fost condamnați de Tribunalul Cluj la pedepse cu suspendare și la plata prejudiciului respectiv. Însă, soluția a fost atacată și Curtea de Apel Cluj a transformat prejudiciul de 12 milioane lei în obligația de a plăti 173.065 lei.

Curtea de Apel Cluj a anulat o sentință judecătorească emisă de Tribunalul Cluj prin care doi frați care activează în domeniul imobiliarelor, Liviu și Sebastian Fekete, ar fi trebuit să plătească un prejudiciu de peste 12 milioane lei. Acest lucru s-a întâmplat în situația în care Sebastian Fekete este cunoscut în Cluj ca unul dintre oamenii de afaceri evazioniști care a mai fost judecat pentru evaziune fiscală.

În decembrie anul trecut, judecătorul ILIEŞ Ariana-Lăcrimioara de la Tribunalul Cluj a emis o sentință prin care frații Fekete, patronii firmei Monobloc Serv SRL, au fost puși să plătească un prejudiciu de peste 12 milioane lei. Compania s-a ocupat de construcția mai multor blocuri în Florești.

Potrivit sentinței, FEKETE-NICORICI ZOLTAN-SEBASTIAN a fost achitat de acuzațiile de evaziune fiscală, iar FEKETE LIVIU -IOSIF a primit o condamnare de 4 ani cu suspendare și pus să plătească  12.100.024 lei către finanțele clujene cu titlu de despăgubiri.

Condamnarea lor a plecat de la o sesizare făcută de inspectorii financiari clujeni care au descoperit că reprezentanții firmei Monobloc Serv nu au înregistrat în contabilitatea firmei mai multe facturi cauzând un prejudiciu de aproape 800.000 euro.

Cei doi frați au contestat decizia, iar procesul a ajuns la pe masa judecătoarelor LUPEA Adina Daria și BOTEZAN Elena (fostul șef DNA Cluj). La mijlocul lunii trecute cei doi magistrați au dat o decizie prin care au anulat sentința de condamnare emisă de Tribunalul Cluj.

Potrivit acesteia, FEKETE LIVIU -IOSIF primește o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendare. Fratele lui, FEKETE-NICORICI ZOLTAN-SEBASTIAN, este condamnat la 3 luni de închisoare, dar pentru că, anterior, mai primise o condamnare de 3 ani cu suspendare, el ar fi trebuit să execute pedeapsa în regim de detenție. Astfel, pentru a nu face pușcărie, sentința Curții de Apel Cluj dispune ca pedeapsa de 3 ani primită de Zoltan Sebastian Fekete să fie făcută sub supraveghere, adică fără nicio zi în spatele gratiilor.

Prejudiciu de 12 milioane lei transformat în câteva sute de mii de lei

Pe latură financiară, decizia Curții de Apel Cluj a redus consistent prejudiciul calculat de instanța inferioară.

”Admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Statul Român prin ANAF – DGFP Cluj şi dispune obligarea solidară a inculpaţilor FEKETE LIVIU -IOSIF şi FEKETE-NICORICI ZOLTAN-SEBASTIAN la plata sumei de 173.065,7 lei şi a inculpatului FEKETE LIVIU -IOSIF, singur, a sumei de 28.602 lei în favoarea părţii civile Statul român prin ANAF DGFP Cluj, cu titlu de TVA, respingând restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate. Menţine în parte sechestrul asigurator dispus asupra bunurilor imobile ale inculpatului FEKETE-NICORICI ZOLTAN-SEBASTIAN (…) necesar până la concurenţa sumei de 173.065,70 lei, dispunând ridicarea sechestrului asigurator luat asupra celorlaltor bunuri ale inculpatului. Constată ca lipsit de obiect sechestrul asigurator dispus asupra imobilului situat în loc.Apahida . (…) dispune luarea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului FEKETE LIVIU -IOSIF până la concurenţa sumei de 201.667,72 lei la care a fost obligat la plată în favoarea părţii civile. Obligă inculpaţii în solidar la plata onorariului datorat expertului Cristea Călin în sumă de 8750 lei pentru expertiza efectuată la judecata în fond. Obligă inculpaţii la plata sumei de câte 1750 lei cheltuieli de judecată la judecata pe fond în favoarea statului. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 14.10.2021”, arată soluția pronunțată de Curtea de Apel Cluj.

Condamnarea penală din 2014 a fost tot pentru evaziune fiscală

Condamnarea primită în 2014 de Zoltan Sebastian Fekete a fost tot pentru evaziune fiscală.

La scurt timp după ce Monobloc a terminat de construit blocurile din Florești, firma a fost băgată în faliment. În cadrul procedurii, lichidatorul a cerut atragerea răspunderii patrimoniale asupra lui Fekete și a unui partener minoritar din cadrul Monobloc, turdeanul LAZSADI SZABOLCS, însă nimeni nu a fost pus să plătească.

Firma și-a început afacerile imobiliare din Florești în 2008 construind un imobil pe str. Tineretului.

Pentru oţel, fier beton şi alte materiale luate de la SC Sander Impex 1996, o societate din Bucureşti, în loc să plătească cu bani, cei doi au încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare prin care s-au obligat să plătească cu un apartament care la data respectivă valora 55.000 de euro. Însă, construirea imobilului a durat mai mult, astfel că apartamentul nu a mai fost pus la dispoziţie la data trecută în antecontract. De fapt, în spiritul marilor afaceri, contractul nu a mai fost onorat niciodată.

Cei de la firma Sander Impex au dat în judecată constructorul, dar judecătorii clujeni nu le-au dat câștig de cauză.

Inginerii financiare

În primul proces de evaziune fiscală, Zoltan Sebastian Fekete a fost acuzat de Nelu Cită, una dintre persoanele care au cumpărat apartamente de la SC Monobloc, că l-a implicat într-o inginerie financiară în urma căreia a ajuns să îi fie pus sechestru pe locuință.

Conform unor informaţii, la semnarea contractelor, oamenilor li s-a spus că sunt scutiţi de plata TVA-ului şi că tranzacţia nu presupune plata taxei către stat. Clienţii au luat de bună această informaţie şi după cumpărare au solicitat derularea procedurilor de întabulare. Doar că la semnarea contractelor la notar, suma de vânzare cumpărare era mai mică decât cea reală, iar oamenii au fost obligaţi să semneze contractele în forma respectivă. Mai mult, conform contractelor, este stipulată o clauză conform căreia, dacă Direcţia de Finanţe publice va cere plata TVA-ului, clienţii se obligă să plătească ei această taxă. Ulterior, conform surselor, acţionarii Monobloc au apelat anul trecut la un executor care a deschis acţiuni împotriva proprietarilor de apartamente din ansamblul Monobloc pentru clauza respectivă cu obligativitatea plăţii TVA-ului.

Cu toate acestea, unul dintre clienţi, Nelu Cita a reuşit în cadrul procesului penal de evaziune fiscală să i se ridice sechestrul asigurator pus pe locuinţă.

1 COMENTARIU

  1. Ăștia de la Curtea de apel au antecedente, prin 2014 tot asa s a luat mita, și o hotărâre judecătorească de la comercial în care unii trebuiau sa plătească despăgubiri pentru construcție ilegala, la apel au interpretat altfel sentința și au anulat plățile. I și spagari, cu nume, semnatura stampila trecuți pe sentințe, nu l i frica, îs pe o mana cu sugacii care conduc parchetul de pe lângă Curtea de apel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.