Clujean Mircea Abrudean, șeful Cancelariei premierului Nicolae Ciucă, a dezvăluit în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj mai multe detalii despre provocările și dificultățile cu care se confruntă, cum este colaborarea cu Guvernul României și cum va fi influențată eficiența Executivului după ce va avea loc rotativa guvernamentală. 

Gazeta de Cluj: Dumneavoastră ați ocupat, înainte de a fi numit șef al Cancelariei premierului Nicolae Ciucă, funcția de secretar general adjunct al Guvernului României. Care sunt principalele provocări și dificultăți cu care se confruntă șeful Cancelariei prim-ministrului în gestionarea eficientă a relațiilor cu celelalte departamente ale guvernului și cu mediul de afaceri?

Mircea Abrudean: În primul rând, consider că cele mai pregnante probleme sunt legate de comunicare și de disponibilitatea colaborării. În fiecare zi mă confrunt cu diverse cazuri și ajungem la concluzia ca un departament nu știe ce face celălalt, sau că un minister nu știe ce face celălalt. Din păcate, sectorul public astăzi lucrează insular, nu multidimensional. Sunt sigur că, dacă ar exista mai multă deschidere și mai puțină ignoranță, administrația românească ar fi la cu totul alt nivel.

Coordonarea interinstituțională de la nivelul Șefului Cancelariei Prim-Ministrului presupune de cele mai multe ori un management de criză fiindcă, așa cum spuneam, pentru a asigura o abordare integrată și coerentă, trebuie să chemăm toți stakeholderii interesați și să-i punem la masă pentru a găsi soluții. Este esențial să ca premierul să poată lua cele mai bune decizii bazându-se pe date corecte și aceasta este una dintre misiunile mele.

Gazeta de Cluj: Cum colaborați cu premierul Nicolae Ciucă și care este relația dumneavoastră cu miniștrii din Guvern?

Mircea Abrudean: Colaborarea cu premierul Nicolae Ciucă este una excelentă și aș dori să-i mulțumesc pe această cale. Este un adevărat lider de echipă, echilibrat și preocupat cu adevărat de oameni. Cu miniștrii din Guvern de asemenea am o relație foarte bună, colaborând strâns pe toate punctele de pe agenda guvernamentală. Atunci când muncim în interesul cetățeanului, nu ar trebui să existe bariere cauzate de culoare politică.

Mircea Abrudean: Indiferent de ceea ce se va întâmpla, eu îmi voi face datoria mai departe oriunde voi fi și voi reprezenta cu mândrie  organizația PNL Cluj

Gazeta de Cluj: În curând va avea loc rotativa guvernamentală, prin care conducerea Guvernului va fi preluată de către liderul PSD, Marcel Ciolacu. O să mai rămâneți șef al Cancelariei? 

Mircea Abrudean: Potrivit Protocolului Coaliției și această funcție face parte din negociere, la pachet cu cea de secretar general al Guvernului. Decizia referitoare la ceea ce urmează să se întâmple, aparține Partidului Național Liberal, respectiv cine va fi propus să ocupe pozițiile care revin PNL la rotativă. Indiferent de ceea ce se va întâmpla, eu îmi voi face datoria mai departe oriunde voi fi și voi reprezenta cu mândrie  organizația PNL Cluj, care m-a susținut să ajung aici.

Gazeta de Cluj: Credeți că rotativa guvernamentală va influența stabilitatea și eficiența guvernului în implementarea politicilor publice?  

Mircea Abrudean: Rotativa nu ar trebui să influențeze stabilitatea și eficiența în implementarea politicilor publice, dimpotrivă, ar trebui să asigure continuitate. România nu își permite în acest moment să nu continue proiectele bune pentru țară. Sunt încrezător că actuala clasă politică este suficient de matură încât să nu vulnerabilizează tot ceea ce s-a construit de la începutul mandatului. Stabilitatea politică și măsurile luate de acest Guvern, cu susținerea actualei Coaliții, au făcut să încheiem anul 2022 cu o cifră record a investițiilor străine directe în România, de aprox. 11,4 miliarde de Euro, cu 2 miliarde Euro mai mult decât anul de referință în acest domeniu, 2008. PIB-ul României a crescut cu 49 miliarde lei față de 2021, am înregistrat una din cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană (…) Sunt doar câteva din reușitele României din această perioadă, datorate în cea mai mare măsură stabilității politice și cred că sunt cele mai bune argumente pentru a răspunde întrebării. Cred că cifrele trebuie să fie cei mai buni indicatori de performanță pentru oricine.

Gazeta de Cluj: Care sunt sectoarele economice în care se concentrează cel mai mult investițiile străine directe în România și ce factori au contribuit la această alegere a investitorilor?

Mircea Abrudean: Sectoarele economice cheie sunt energia, în special componenta de parcuri fotovoltaice, industria, IT&C și pharma. România este din ce în ce mai atractivă, dovada că multe companii și-au transferat producția în România, mai ales în contextul războiului din Ucraina, în special în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare. Un atu al țării noastre este și faptul că suntem din ce în ce mai buni la capitolele fonduri europene atrase, costuri, precum și la atragerea forței de muncă. Important de menționat este și faptul că avem o monedă stabilă.

Gazeta de Cluj: Dumneavoastră ați fost, de curând, în Aula Magna a UBB, o instituție cu semnificație deosebită pentru dumneavoastră. În cadrul întâlnirii ați felicitat Consorțiul Universitaria pentru că reprezintă o voce puternică prin abordările și propunerile făcute în ceea ce privește învățământul superior românesc. Care credeți că ar fi strategiile și politicile de dezvoltare pe care UBB ar trebui să le adopte pentru a rămâne în poziția de lider în învățământul superior? 

Mircea Abrudean: UBB va rămâne o instituție de învățământ superior cu valoare aparte în România și la nivel internațional și mereu în sufletul meu, în calitate de absolvent. Este, pe scurt, o imagine a modului în care Cluj-Napoca s-a dezvoltat în ultimii ani și există premise pentru o dezvoltare și mai în profunzime. Cred că UBB ar trebui să aloce suplimentar resurse umane și materiale pentru dezvoltarea politicilor de internaționalizare și să încurajeze un număr mai mare de studenți să acceseze mobilități universitare. În plus, un mai mare accent pe misiunea socială a instituției de învățământ superior și îmbunătățirea vieții studențești cred că ar conduce la atragerea unui număr și mai mare de studenți. Acestea sunt doar o exprimare a cum văd eu din exterior lucrurile, nu sunt în măsură să dau sfaturi nimănui și sunt convins că cei din conducerea UBB știu foarte bine ce au de făcut pentru a menține Universitatea pe primul loc în România și cea mai bine cotată din țară în rankingurile internaționale. 

Voi fi mereu un promotor și un susținător al UBB și al tuturor universităților clujene, care pot conta oricând pe sprijinul meu

Gazeta de Cluj: Care au fost principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii dintre Prim-ministrul României și reprezentantul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, și cum se încadrează acestea în contextul relațiilor bilaterale dintre România și SUA?

Mircea Abrudean: Discuția Prim-ministrului României cu reprezentantul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, a avut ca teme principale  cooperarea bilaterală dintre România și Statele Unite pe dimensiunile politică, economică și militară. În ceea ce privește cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuțiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părți în domeniile energetic, IT&C și agricultură. În cadrul întrevederii, premierul a exprimat interesul pentru atragerea unui număr cât mai mare de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România. (…) 

Gazeta de Cluj: Ce măsuri concrete au fost identificate pentru a îmbunătăți cooperarea dintre cele două țări în domenii precum securitatea regională, dezvoltarea economică și relațiile comerciale?

Mircea Abrudean: Dialogul cu dl. Hogan a fost aprofundat în cadrul celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Sesiunea Dialogului Strategic a examinat stadiul colaborării și liniile principale ale cooperării bilaterale în domeniile majore ale Parteneriatului Strategic România-SUA: politic, apărare, energie, economie, consolidarea relațiilor interpersonale. Agenda Dialogului Strategic a inclus examinarea stadiului unor proiecte precum cele strategice în domeniul energiei nucleare și perspectivele producției de energie regenerabilă, aderarea țării noastre în programul Visa Waiver, aspecte de interes prioritar în colaborarea economică și comercială, cooperarea în domeniile judiciar și polițienesc, combaterea traficului de ființe umane, procesul de accedere a României la OCDE.

Gazeta de Cluj: Pe 25 februarie ați participat la Liga Aleșilor Locali PNL, unde au fost prezenți primari, consilierii județeni, viceprimari și consilieri locali. Dumneavoastră ați precizat că fără aceștia „echipa PNL Cluj” nu ar arăta ca astăzi.” Care sunt principalele obiective și priorități discutate la acea întâlnire și cum se pregătește PNL pentru alegerile din 2024.

Mircea Abrudean: Echipa PNL Cluj, din care sunt mândru că fac parte, a muncit foarte mult pentru a avea rezultatele pe care le are astăzi, iar cel mai important rol îl au aleșii locali liberali. De asemenea, am dovedit că avem un leadership autentic și reprezentanți în administrația centrală și locală care își fac treaba foarte bine. Pentru noi contează să evoluăm în acest parcurs la fel de bine ca și până acum, să fim în topul filialelor PNL din țară, și să păstrăm județul Cluj în fruntea județelor cele mai dezvoltate din România. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.