Vizita din luna aprilie a preşedintelui PSD, Mircea Geoană, la Moscova rămâne încă un secret.
Supoziţii sunt, răspunsuri clare mai deloc, însă mai toate indiciile conduc spre o mutare „isteaţă” a lui Mircea Goană, pe tabla de şah a jocului decisiv, alegerile prezidenţiale unde râvneşte atât de mult la „Locul I”.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a făcut o vizită privată la Moscova, în data de 27 aprilie, anul curent, unde a avut o întâlnire informală, neoficială, cu scopul de a evalua relaţiile bilaterale dintre România şi Federaţia Rusă, după cum a precizat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. Potrivit mai multor surse politice, întâlnirea s-a desfăşurat „în secret” şi a fost aranjată de Boris Golovin, un om de afaceri cu interese în domeniul energetic din România.
Despre vizita secretă pe care preşedintele PSD Mircea Geoană a efectuat-o la Moscova nu s-au dat prea multe detalii exacte. Foarte posibil ca această vizită să fi fost una prin care Geoană a pus bazele dezvoltării unor afaceri private pe care „baronii” săi din PSD le derulează de mai mulţi ani cu persoane moscovite dubioase.
Speculaţiile cu privire la această vizită nu au contenit să apară, toate conducând la ideea unui „aranjament” al preşedintelui PSD, Mircea Geoană pentru asigurarea fotoliului său la Cotroceni.
Presa alimentată?
Mircea Geoană, preşedintele PSD şi totodată preşedinte al Senatului României, a precizat pe 13 noiembrie că este „penibil” modul în care se încearcă specularea acestei vizite. Într-o emisiune televizată desfăşurată recent, preşedintele Senatului a susţinut ideea că presa a fost alimentată cu informaţii despre vizita sa la Moscova, iar „faimosul” SPP, care raportează ce face un demnitar, era la curent cu această vizită, ca şi fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. „Cineva a alimentat presa cu această informaţie, de care erau la curent instituţiile statului: şi faimosul SPP, care, evident, raportează ceea ce face un demnitar, nu comentez, şi Ministerul de Externe, cu care m-am sfătuit, cu domnul Diaconescu, înainte de vizită”, a declarat Geoană.
Răspunsul lui Diaconescu cu privire la vizita lui Geoană la Moscova este la fel de evaziv: „Domnul Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului a contactat Ministerul de Externe, precizându-ne că este vorba de o vizită informală, neoficială, şi am pus la dispoziţie un dosar de vizită, adică o evaluare a statului a relaţiilor bilaterale între România şi Federaţia Rusă. Nu ştiu cu cine s-a întâlnit, tocmai pentru că este o vizită neoficială, instituţiile statului nu se interesează în ceea ce priveşte programul, agenda, nivelul de întâlniri. Fiind domnul Geoană, atât preşedintele Senatului, cât şi membru CSAT în acel moment, era datoria MAE să asigure această bază de informaţii. (…) Era normal să-i asigurăm un dosar normal de contacte, cu atât mai mult cu cât era şi într-o perioadă apropiată de evenimentele de la începutul lunii aprilie din Republica Moldova”, a declarat Cristian Diaconescu (PSD), fostul ministru de Externe.
Golovin – piesa cheie
În vremurile de guvernare social-democrată, România s-a pricopsit cu nişte contracte de furnizare a gazului rusesc în urma cărora plătim cel mai mare preţ dintre toate ţările Uniunii Europene. În mijlocul acestor afaceri stă fostul spion rus (KGB) Boris Golovin, cel care i-a intermediat vizita lui Mircea Geoană la Moscova, unde nu se ştie nici acum cu cine a avut contacte liderul PSD şi ce anume s-a discutat.
Golovin este bun prieten cu primarul de Iaşi, Gheorghe Nechita, vicepreşedinte al PSD, om apropiat lui Mircea Geoană. Vizita lui Geoană la Moscova a fost stabilită la Iaşi, după discuţiile dintre Golovin şi Nechita. De asemenea, Boris Golovin este şi proprietarul firmei Global International 2000, firmă care aprovizionează cu cărbune, de mulţi ani, CET Iaşi, la cel mai ridicat preţ, ca şi la gazul metan. În anul 2007, CET Iaşi a achiziţionat cărbunele de la firma lui Golovin la preţul de 238 dolari/tona, înainte fiind cumpărat cu doar 96 de dolari/tona. În anul 2008, Global International a depus o scrisoare de intenţie pentru a prelua CET. Boris Golovin deţine în prezent titlurile executorii pe care le-a obţinut în urma furnizării către CET de cărbune pe credit. Ajungerea lui Mircea Geoană la Cotroceni ar facilita intenţia lui Golovin de a deveni proprietarul CET Iaşi. Foarte posibil ca acesta să fie şi preţul pe care Mircea Geoană îl plăteşte lui Golovin pentru că i-a intermediat vizita la Moscova. Boris Golovin are avantajul că ştie foarte bine comportamentul românilor, el fiind născut la Soroca, în Republica Moldova. Golovin a mai fost acuzat că a livrat armament rusesc în Africa.
Traian Băsescu: „Rusia nu face cadouri!”
Preşedintele României, Traian Băsescu este de părere că liderul PSD, Mircea Geoană şi-ar fi „aranjat” preşedinţia la Moscova. Şeful statului consideră că vizita lui Geoană în Rusia ascunde un târg pe care l-ar fi făcut preşedintele PSD pentru a fi susţinut la Cotroceni. Afirmaţia preşedintelui României, Traian Băsescu a fost postată chiar pe site-ul său de campanie: „Mă tem că această vizită a avut ca obiectiv târgul de genul: – Te susţinem – şi Rusia, slavă Domnului, are destui agenţi de influenţă în România, în oameni din mass-media, în oameni din zona de afaceri, deci, – te susţinem, dar condiţiile sunt următoarele – „. De asemenea Traian Băsescu precizează faptul că „Rusia nu face cadouri, că totul costă în relaţia cu Rusia, iar Mircea Geoană nu poate convinge pe nimeni că s-a dus să îmbunătăţească relaţiile cu România în sistem privat. (…).Nu vreau să spun mai mult, deşi am dreptul ca şef de stat să i-au în consideraţie – şi nu că am dreptul, am obligaţia – să i-au în consideraţie cea mai riscantă variantă a acestei întâlniri, care poate fi pusă sub cuvântul târg”, a mai spus preşedintele României în interviul postat pe site-ul său de campanie.
Traian Băsescu consideră că din punct de vedere instituţional, este inacceptabil ca un membru CSAT să se ducă în vizite private şi să discute relaţia româno-rusă, motiv pentru care preşedintele României a şi cerut acum şase luni, ca Mircea Goană să nu mai facă parte din CSAT. „Imediat după ce a făcut vizita, eu am făcut o declaraţie, aparent în alt context, prin care spuneam că este bine ca domnul Mircea Geoană să nu mai fie membru CSAT. Un astfel de comportament pentru un membru CSAT este inacceptabil. Preşedintele României este principalul decident în politica externă„ se arată convins Traian Băsescu.
Crin Antonescu: „Răspunsul lui Geoană este caraghios!”
De asemenea, liderul PNL, Crin Antonescu i-a solicitat preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să ofere explicaţii despre vizita din aprilie de la Moscova şi eventualul sprijin al Moscovei în campania electorală, precum şi motivul pentru care a păstrat tăcerea asupra acestei vizite. Antonescu s-a declarat nemulţumit de răspunsul primit din partea lui Geoană, care a spus că a fost într-o vizită neoficială la Moscova, dar în interes naţional. Astfel, Antonescu i-a solicitat preşedintelui Senatului să precizeze ce probleme de interes a discutat cu „al 731-lea consilier al nu ştiu cui”. „Relaţia cu Rusia este una normală, nu e cea mai bună, nu e cea mai pragmatică (…), dar relaţiile sunt normale. Să spui ca te-ai dus într-o vizită neoficială, pe care ai trecut-o sub tăcere luni de zile ca să normalizezi, şi că ai normalizat în tăcere relaţiile dintre Rusia, e de asemenea caraghios”, a susţinut Antonescu. Liderul PNL este de părere că ar fi fost de salutat o astfel de vizită, dacă Mircea Geoană s-ar fi deplasat la Moscova în calitate de preşedinte al Senatului, în mod oficial, „la lumina zilei” şi cu o agendă clară.
Mutarea finală de şah!
Adrian Năstase, pe vremea când era premier, a făcut şi el o vizită la Moscova, soldată cu preţul cel mai mare la gazul metan, pentru că a acceptat livrarea prin intermediari. Dacă de la Năstase s-a scumpit gazul, de la Mircea Geoană pare că se scumpeşte tona de cărbune şi, dacă se va confirma, se va preda ROM Gaz-ul pe mâna ruşilor.
Mai exact, odată ce Mircea Geoană ar ajunge preşedinte al României, acesta ar desemna un premier social-democrat şi va forma un Guvern PSD. Apoi, bineînţeles că din cercul Golovin – Geoană – Nechita nu va lipsi nici Viorel Hrebenciuc. Acesta, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe din Parlament, nu a produs niciun document oficial către Parlamentul European, care să arate orientarea politică a ţării noastre către Moscova, deşi ea a devenit evidentă.
Iulia STUPINEAN