Ancheta procurorilor, desfiintata de judecatori
Seful Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorism, Mircea Hrudei, a comis-o din nou. Ruinarea destinelor si afacerilor devine deja o specialitate a procurorului care a distrus numeroase vieti. Dupa marele esec inregistrat in cazul Gansca, care a reformat intreaga piata de capital din Romania, Hrudei a comis-o cu trei afaceristi pe care i-a trimis in judecata pe vremea cand era procuror la Parchetul de pe lang Judecatoria Cluj. Dupa ani intregi de judecata si ruinarea catorva firma, inculpatii Fotache Sorin, Sandor Francis Iosif si Turcsa Oliver Gabriel au fost achitati definitiv de catre instantele de judecata.
Firmele celor trei inculpati au disparut de pe fata pamantului si toate sunt in lichidare. Afacerile din Romania sunt distruse de catre Mircea Hrudei, seful DIICOT, care are o pasiune pentru ruinarea mediului de afaceri. Astfel, pana sa isi dovedeasca nevinovatia si pana ce toate recursurile parchetului s-au judecat oamenii au ramas pe dinafara. Mai mult decat atat, judecatorii Curtii de Apel si ai Tribunalului arata in mod clar in sentintele dosarelor ca procurorii nu si-au facut treaba si nu au chestionat oamenii care trebuiau, respectiv cei responsabili de partea financiara a societatilor. Probabil lipsa acestor chestionari a fost necesara pentru a nu intari nevinovatia celor trei oameni de afaceri, a caror destin a fost distrus in intregime de catre un singur om: procurorul Mircea Hrudei. Suntem curiosi cand Parchetul General se va sesiza in privinta anchetelor pe care le face Mircea Hrudei si pana cand acest sef al procurorilor clujeni si nu numai va fi el insusi scopul unei anchete, de data aceasta pe bune. Mai mult decat atat, Parchetul General ar trebui sa se se auto-sesizeze in ceea ce priveste modul primitiv in care se fac anchetele. Mai ales ca martorii arata clar ca au fost presati de procurori, fapt care ar putea fi sanctionat pana si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO). O astfel de jurisprudenta ar putea duce la transformarea tuturor anchetelor intr-o mare pierdere pentru Romania. Atat timp cat un procuror care a ajuns sef la DIICOT isi permite sa faca presiuni asupra martorilor, suntem curiosi ce putere si-ar putea manifesta simplii procurori.
Judecatorii Curtii de Apel Cluj il desfiinteaza pe Hrudei, cel care a semnat rechizitorul. „In mod corect s-a apreciat de catre instantele care au dispus restituirea cauzei, faptul ca organele de urmarire penala trebuie sa se preocupe si de latura civila a cauzei, identificand inca din faza de urmarire penala persoanele care reprezentau organele de conducere ale societatilor comerciale si care puteau sa-si exprime pozitia procesuala fata de infractiunile pentru care erau cercetati inculpatii. Nu a reiesit din probele administrate care a fost destinatia sumelor de bani ridicae de inculpati in avans si nu au fost analizate consecintele pe care le-a avut ridicarea acestor sume de bani din casieriile societatilor SC Galax SA si sc Erom SA, asupra desfasurarii activitatii ulterioare, respectiv daca acestea au fost prejudiciate prin activitatea inculpatilor.
Eterna presiune asupra martorilor
Stilul procurorului Mircea Hrudei este bine cunoscut in analele justitiei: presiunea pe care o face asupra martorilor in faza de urmarire penala ii face pe acestia sa dea declaratii favorabile acuzarii, insa aceste declaratii se schimba in fata instantei. Cazul s-a repetat si in speta martorului Muresan Lucian care a spus ca „nu-si mentine declaratiile din faza de urmarire penala deoarece organele de politie au vorbit dur cu el, aspect pe care l-a mentionat an fata instantei cu ocazia audierii in celalalt stadiu procesual.”
In temeiul art. 11 pct 2 lit b C.p.p, raportat la art. 10 lit. G C.p.p inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Turcsa Oliver Gabriel, fiul lui Emil si Ema, pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 194 pct. 5 din Legea 31 din 1990, cu aplicarea rt. 41 alin 2 c.p., art. 14 c.p, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.
In temeiul art. 192 alin 3 c.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina statului.
Hrudei nu si-a facut treaba
„Instanta de fond a apreciat ca atata timp cat din declaratiile inculpatilor si ale martorilor audiati a reiesit ca societatile administrate de inculpati aveau angajate persoane care indeplineau atributii de contabilitate, organele de urmarire penala trebuiau sa analizeze modul in care acestea isi indeplineau atributiile de serviciu”, arata instanta de fond in motivarea sa.
Recursul parchetului, respins
„In privinta inculpatului Turcsa Oliver Gabriel, instanta de fond a constat ca prin actul de sesizare s-a retinut ca, in perioada 1994-1997, a folosit in interes personal banii SC Erom SA, fapta care ar intruni elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 194 pct. 5 din Legea nr. 31 din 1990, iar in perioada 27.06.1997-1998 si-a insusit suma de 19.000.000 lei din casieria SC Erom SA pe care a folosit-o in interes personal, fapta care ar intruni elementele constitutive ale infractiunii de delapidare prevazute de art. 215 1 c.p. Impotriva acestei sentinte penale a declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca solicitand admiterea acestuia, desfiintarea sentintei penale apelate si rejudecand cauza sa se dispuna condamnarea inculpatilor Fotache Sorin, Tucsa Oliver si Sandor Francisc. Prin decizia penala nr. 86/A din 12 martie 2010 pronuntata de Tribunalul Cluj in temeiul art. 379 pct. 1, lit. B C.pr.pen. s-a respins apelul declarat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, sentinta fiind mentinuta in totalitate”, arata instanta de fond.
Inca un dosar instrumentat si trimis in judecata de procurorii DIICOT Cluj, Mircea Hrudei si Daciana Deritei, a fost deconstruit de judecatori. Este vorba de trimiterea in judecata a presedintelui Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a lui Georgios Christofourou, directorul general al Bank of Cyprus Romania si a inca sase persoane, sub acuzatia de spalare de bani. Dupa esecul Dosarului Paszkany, aceasta este cea de-a doua ancheta rasunatoare a sefului DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care se dovedeste a fi o eroare. Cu toate acestea, la sfarsitul lunii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii l-a reales in functia de sef al DIICOT pe Mircea Hrudei. Pe parcursul anchetei, unul dintre suspecti, Claudiu Silaghi, a decedat din cauza unui accident vascular, iar rudele lui spun ca acest lucru s-a intamplat din cauza presiunilor la care a fost supus de anchetatori. Un alt dosar instrumentat a fost cel al lui Gicu Gansca, cei care instanta europeana de libertate i-a dat dreptate.
Pana atunci, Mircea Hrudei ramane sef al DIICOT, urmand ca dosarele pe care le “fabrica” in continuare sa aiba aceeasi soarta ca si cele pe care le-a facut pana acum.
Tiberiu Hrihorciuc