Mircea Pop, seful CNADNR, da obolul baronilor PSD
Dupa ce clujeanul Mircea Pop a ajuns la sefia CNADNR ajutat de baronul PSD Liviu Dragnea, acum serviciul trebuie intors. Conform unor informatii din cadrul CNADNR, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va primi cadou de la seful CNADNR lucrarile la o portiune din Autostrada Transilvania (sector 3A, Cluj Vest (Gilau) – Mihaieşti, km 0+000 – km 25+500, tronsonul 3A1, km 0+000 – km 8+700”) la licitatia caruia Dragnea participa, indirect, prin firma Tel Drum. Pe de alta parte, baronul PSD este “tracasat” de adversarii politici prin faptul ca la sfarsitul saptamanii trecute a fost pus sub invinuire in dosarul referendumului.
Conform unor informatii din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), proiectul autostrazii Transilvania s-a transformat intr-o “vaca de muls” de la care fiecare “baron” vrea sa plece cu galeata plina.
Actualul sef CNADNR, clujeanul Mircea Pop, nu a ajuns sef al CNADNR datorita profesionalismului de care ar putea da dovada, ci a fost “impins” in aceasta functie de secretarul general al PSD, “baronul” de Teleorman, Liviu Dragnea. Dupa numirea in functie, CNADNR a organizat mai multe licitatii pentru realizarea, pe segmente, a proiectul Autostrada Transilvania. La sfarsitul lunii trecute s-au deschis ofertele pentru unul dintre aceste segmente, sectorul de la Cluj la Mihaiesti, iar printre firmele care vor sa castige acest contract se afla asocierea OHL ZS – Tel Drum. Prima firma este un grup de constructori din Cehia, iar cea de-a doua firma este “pusculita” secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, tocmai personajul care l-a propulsat pe clujean in fruntea CNADNR. Conform unor surse din cadrul companiei, aceasta licitatie ii este dedicata lui Dragnea.
“Stiti cum se spune, dupa fapta si rasplata. Dragnea l-a ajutat sa ajunga in post, acum trebuie sa vina si rasplata! E drept, sunt si alte nume grele in joc, dar surpriza va veni din partea tel Drum care este “favorita””, spune sursa citata.
Familia inainte de toate
Seful CNADNR, Mircea Pop, este inginerul clujean care a proiectat prin intermediul SC DP Consult, centura Clujului pe traseul Valcele Apahida, un drum care s-a surpat inainte de a fi inaugurat. Motivul este ca centura respectiva a fost trasata pe o portiune de teren care nu prezinta stabilitate. La DP Consult figureaza ca acţionari Pop Mircea (peste 50%) şi Raţiu Maria Doina, Silivan Moldovan, Viorel Baboş cu restul pachetului de acţiuni.
Mircea Pop face parte dintr-o familie extrem de elitista din Cluj Napoca. Unul dintre fraţii lui, Liviu, este unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi clujeni şi profesor la Facultatea de Drept, iar celalalt frate a fost liderul Cartelului Alfa, Grigore Pop, din nefericire, decedat. De asemenea, fraţii Pop sunt rude ale fostului secretar al Consiliului Judeţean Cluj, Mariuca Pop, care s-a pensionat la inceputul acestui an. Mai departe, cei menţionaţi anterior sunt inrudiţi cu procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) Cluj, Daciana Deritei, care, impreuna cu şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, au instrumentat dosarele Paszkany, Gazeta, şi acuzaţiile de spalare de bani aduse unui grup de oameni de afaceri din cadrul Bancii Transilvania (Horia Ciorcila, Rareş Nilaş şi Gicu Gansca).
Mircea Pop, acţionarul din cadrul SC DP Consult, a ocupat in urma cu caţiva ani funcţii de conducere in cadrul instituţiilor de stat care se ocupa de reabilitarea şi construirea drumurilor. Spre exemplu, in 1998, Mircea Pop ocupa funcţia de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj. In acea perioada, la adresa conducerii acestei direcţii, Curtea de Conturi a lansat o serie de acuzaţii de deturnare de fonduri, dar nu a fost facuta nici o plangere sau acuzaţie penala. Dupa ce a plecat din acest post, in 2003 el a fost numit consilier pe probleme tehnice de infrastructura in perioada in care prim ministru era Adrian Nastase. Apoi, in 2004, Mircea Pop a devenit director adjunct in cadrul CNADNR, post pe care l-a ocupat pana in 2006, an care coincide cu inceperea lucrarilor la centura de ocolire Valcele Apahida.
Pus sub acuzare si pe lista de licitatii
La sfarsitul saptamanii trecute, secretarul general PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat la Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat in cazul privind referendumul. Dragnea a declarat ca procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţa "nişte invinuiri" in cazul privind referendumul, el urmand sa revina" in urmatoarele doua saptamani" pentru a da o declaraţie."Ceea ce am, facut noi au facut toate partidele şi fac tot timpul, pentru ca fiecare partid are dreptul legal sa primeasca informaţii cu ceea ce se intampla de la membrii sai", a declarat Liviu Dragnea.
Principala acuzaţie adusa de procurori ar fi ca "s-a asociat cu mii şi zeci de mii de persoane pentru a asigura la vot o prezenţa mai mare de 50 plus unu", la referendumul din 29 iulie 2012, a spus Dragnea, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). "In cuvinte mai simple, eu unt chemat la DNA, pentru ca alaturi de milioane de romani, am fost sa votez la referendum. Vreau sa transmit un semnal pentru toţi colegii noştri ca sunt viu şi nevatamat şi vom merge inainte", a declarat Liviu Dragnea.
Secretarul general al PSD a precizat ca joi s-a prezentat la DNA, pentru a luat la cunoştinţa invinuirea prevazuta de articolul 13 din Legea 78/2000 privind fapte de corupţie şi ca "in urmatoarele doua saptamani va reveni pentru a da declaraţie in legatura cu aceasta acuzaţie".
Intrebat de jurnalişti daca acest dosar penal ar putea reprezenta o forma de razbunare a lui Traian Basescu, Liviu Dragnea a spus: "Este o certitudine asta".
In opinia sa, Dragnea nu a facut nimic greşit.
El a adaugat ca nu i s-a aplicat vreo interdicţie. "Nici macar sa vorbesc nu am interdicţie, sunt liber", a conchis Dragnea.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat in cazul privind referendumul.
"Eu am condus o campanie in mod legal, in mod corect. Şi eu am fost la vot, poate şi dumneavoastra aţi fost la vot. Doamne fereşte sa nu va cheme şi pe dumneavoastra", a spus zambind Liviu Dragnea, inainte de a intra la DNA.
In 14 august, Direcţia Naţionala Anticorupţie informa ca procurorii fac cercetari in legatura cu organizarea şi desfaşurarea referendumului din 29 iulie, dar ca, avand in vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.
Firmele care au depus oferte pentru contractul „Proiectarea şi construcţia autostrazii Transilvania, sector 3A, Cluj Vest (Gilau) – Mihaieşti, km 0+000 – km 25+500, tronsonul 3A1, km 0+000 – km 8+700” sunt:
-Consorzio Stabile Alveare;
-Asocierea Selina SRL – Doprastav as – Sodi Constructii SRL;
-Tirrena Scavi SpA;
-Asocierea OHL ZS – Tel Drum;
-Asocierea Pa&Co International SRL – Hochtief Solution AG;
-Collini Lavori SpA;
-Asocierea Lena Engenharia e Construcoes SA – Apolodor Grup Construct SRL – Via
-Design SRL – Arcadis Eurometudes SA;
-FCC Construccion SA;
-Asocierea Copisa Constructora Pirenaica SA – Consinit SRL – Eurocerad International
SRL;
-Asocierea Azvi SA – Delta ACM 93 SRL;
-Asocierea Porr Bau GmbH – Hidroconstructia SA – Studio Corona SRL;
-Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL;
-JV Strabag SRL – Straco Grup SRL – Consitrans SRL – Drum Proiect SRL.
Stefan Trandafir