Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare „pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” prin care devine posibilă impozitarea „darului de nuntă”, dar se impune și un plafon mai mic pentru dedicațiile muzicale la evenimentele private.

Printre noile măsuri fiscale dorite de Guvern se află o prevedere privind impozitarea veniturilor „a căror sursă nu a fost identificată”, în categoria acestor venituri intrând și darul de nuntă.

„Art.LXII – Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, prevede proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

5.000 de lei, plafon maxim pentru dedicațiile de la nuntă

Guvernul mai propune într-un articol din proiect ca încasările în numerar, precum dedicațiile date unor cântăreți la nunți, botezuri și evenimente private, să nu poate depăși suma de 5.000 de lei de persoană/zi începând cu 1 ianuarie 2025.

Cu alte cuvinte, un cântăreț de muzică de petrecere nu ar putea încasa din „dedicații” decât maximum 5.000 de lei de la o persoană, într-o zi, din anul 2025.

„Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție, până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei/tranzacție începând cu data de 1 ianuarie 2025. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 10.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 5.000 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025”, prevede proiectul.

Nerespectarea prevederilor se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită, care depășește plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește și: Fost preot clujean, ”uns” polițist, acuzat că și-a înșelat contabila care îi gestiona afacerile

3 COMENTARII

  1. Le mai beșește mintea la guvernați să impoziteze și darurile de la nuntă ? La unii este o pornire în viața pentru a-și realiza ceva,dar la alții deja este ceva exagerat zic eu. Și atunci cum s-ar putea face o diferență între unii și alții ?

    • Vom primi sprijin financiar din partea statului pentru achiziționarea rochiei de mireasă și a costumului de mire. Acestea reprezintă investiții semnificative pentru nunta.

      • Nu cred că vom primi ajutor; pare să fie doar o modalitate de a ne lua banii și nimic mai mult. Eram în căutarea unui costum de mire elegant, dar care să nu epuizeze bugetul. În cele din urmă, am decis să profit de consultanța gratuită oferită pe site-ul Adina Buzatu, unde unul dintre specialiștii lor m-a asistat atât în alegerea culorilor, cât și în selectarea costumului potrivit. Dacă sunteți în căutarea unei astfel de asistențe, vă recomand cu încredere să accesați link-ul direct: https://www.adinabuzatu.ro/consiliere-tinute-miri/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.