Valul trei de pandemie pune foarte multă presiune pe sistemul sanitar, dar mai ales pe secțiile ATI din țară. Numărul cazurilor de infectării crește de la o zi la alta, iar tulpinile care circulă în țară și sunt mult mai transmisibile și mai periculoase determină o creștere uriașă de cazuri grave care necesită spitalizare. Însă spitalizarea, fiind gratuită pentru cetățeni, este plătită de către stat, iar sumele nu sunt mici.

Sistemul sanitar din România este unul gratuit pe hartie, iar asta înseamnă că pacienții care apelează la spitalele publice nu vor scoate la externare bani din buzunar. 

Însă banii respectivi trebuie plătiți către spitale, iar cheltuiala o suportă statul. Spitalizarea cazurilor de COVID stoarce țara de bani, acestea cumulând o sumă enormă de plată pentru îngrijirile medicale. 

Indivizii care refuză purtarea măștii și nu vor să respecte măsurile de prevenție îngreunează situația, deoarece majoritatea ajung în cazuri grave la spital și pune statul la o plată care putea fi evitată,  doar pentru simpla aroganță de a fi împotriva sistemului și împotriva autorităților. 

Nu numai că ajung ei la spital, dar pot transmite virusul și la alte persoane, punând astfel spitalele la colț. 

Cât costă, în medie, o zi de spitalizare pe caz de COVID în București

O zi de spitalizare a unui bolnav de COVID la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș”  din București costă, în medie,  astfel: 

 Cheltuielile aferente spitalizării (Nr. zile de spitalizare și tarif zi/spitalizare ) este de 200 de lei/ zi.

Cheltuielile pentru hrană sunt de 9,5 lei pe zi.

Cheltuielile pentru medicamente pe perioada spitalizării sunt de 634 de lei/zi.

Cheltuielile pentru materiale sanitare sunt de 32 de lei/zi.

Cheltuielile pentru analize medicale de laborator sunt de 112 lei/zi.

 Cheltuielile pentru alte investigații( de la caz la caz) ar avea o medie zilnică de până la 30 de lei.

 Astfel, se creează un total de 1.017,5 lei pentru spitalizarea unui pacient pe o singură zi.

Pentru o săptămână va fi de 7.122,5, iar pentru o lună de aproximativ 28.500 de lei.

 Cheltuieli pentru analizele medicale sau cele pentru alte investigații sunt calculate la medie pe zi, însă nu se efectuează zilnic. Acestea sunt calcule medii.

Cât costă, în medie, o zi de spitalizare pe caz de COVID în Cluj-Napoca

 La Spitalul de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” o zi de internare a unor pacienți care se află în stare gravă și ATI costă astfel:

 O zi de spitalizare a unui bolnav de COVID în stare grava ,incluzând hrană, medicamente, analize etc. :  1168,16 lei;

O  zi de spitalizare a unui bolnav de COVID , internat în secția ATI, incluzând hrană, medicamente, analize etc :   2556,42.

Spitalul Leon Daniello are în incinta sa un număr de 67 de paturi pentru suport COVID.

Dacă toate paturile ar fi ocupate în același timp, cheltuiala pe capul statului pentru toți pacienții din spitalul respectiv ar fi de 78.266,72 lei pe zi.

 Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca are șase paturi de terapie intensivă. Asta înseamnă că, în situația în care toate paturile ar fi ocupate, statul plătește suma de 15.338,52 lei pe zi.

Dar pacienții internați la ATI nu primesc îngrijiri doar o zi, unii trebuie să stea și o săptămână sau chiar două.

Pentru un singur pacient internat la ATI, suma cumulată după prestarea serviciilor medicale timp de o săptămână este de 17.894,94 de lei.

În cazul nefericit în care un pacient ar necesita îngrijire intensivă timp de o lună, suma ar fi de 71.579 de lei.

Nu trebuie uitat faptul că anumite persoane au trebuit să primească îngrijiri medicale până la două luni de zile, sau chiar mai mult. 

Pacienții internați la ATI nu stau doar o zi, unii trebuie să stea sub îngrijire medicală și o săptămână sau chiar două. Astfel, pentru toți cei șase pacienți, statul plătește, pe o săptămână de internare, o sumă de 107,369,64 lei (în medie)

 Dacă am calcula situația ipotetică și înfricoșătoare ca Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj Napoca să aibă paturile de suport COVID normale și paturile de ATI complet ocupate,așa cum sunt spitalele în valul trei al pandemiei Sars-CoV-2, statul va trebui să plătească astfel:

 Cheltuielile aferente spitalizării pentru o săptămână de internare sunt aproximativ de  185,636,36 de lei

 Cheltuielile aferente spitalizării pentru o lună de internare sunt aproximativ de  742.545,44 de lei

 Situația și costurile pacienților diferă de la caz la caz, cu unii oameni necesitând mai puține ingrijiri, iar alții mult mai multe.

Sunt sume majore dacă luăm în considerare numărul de cazuri care se află în creștere, iar tot mai multe persoane necesită spitalizare. Medicii sunt îngrijorați deoarece persoanele tinere încep să ajungă la spital cu forme destul de grave datorită unor modificări genetice suferite de virus. 

Sunt foarte mulți oameni care nu apelează la spitale atunci când simptomele debutează. Aceștia rămân acasă de frică și, într-un final, ajung sub îngrijirea medicilor atunci când se află într-o situație foarte gravă, de foarte multe ori necesitând oxigen. 

Mișcarea anumitor oameni care îi incită pe alții să nu respecte măsurile de prevenție și refuză să poarte mască crește, de asemenea, numărul cazurilor de spitalizare, fie în mod direct sau indirect. Aceștia ori ajung să se îmbolnăvească ori transmit virusul , la rândul lor, altor persoane. 

 Importanța respectării măsurilor de prevenție recomandate este foarte mare, mai ales pentru sănătatea noastră, dar și  pentru a scădea presiunea existentă pe spitalele care sunt suport COVID.

Sistemul sanitar din România nu este cel mai bun sau cel mai sigur, dar este singura șansă a oamenilor care fac forme ale boli ce necesită spitalizare să se vindece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.