Reducerea abandonului școlar, adoptarea planurilor cadru pentru învățământul liceal, susținerea carierei didactice și debirocratizarea sistemului de învățământ sunt câteva dintre cele mai importante obiective ale programului de guvernare din Educație.
Reducerea abandonului școlar
Una dintre marile priorități ale programului de guvernare este reducerea abandonului școlar. În acest sens se vor continua și se vor dezvolta anumite programe sociale.
Reducerea abandonului școlar va fi implementată prin adoptarea mai multor măsuri. Printre acestea se numără asigurarea unei mese sănătoase în fiecare școală din România până în anul școlar 2029-2030, cu extinderea progresivă a programului și atingerea pragului de un milion de beneficiari până în anul 2025. Potrivit adevarul.ro, Guvernul dorește, de asemenea, să ofere sprijin pentru construirea de cantine școlare sau dotarea acestora, acolo unde ele există deja. De asemenea, sumele alocate pentru program se vor utiliza doar cu aceasta destinație, inclusiv prin metode alternative.
Dezvoltarea programului „Școala după școală”
Dezvoltarea și susținerea programului „Școala după școală”, care să încurajeze primăriile și agenții economici să investească în activități educative complementare, sunt alte promisiuni ale Guvernului. Autoritățile vor încerca, de asemenea, să dezvolte și să extindă programul „Învățare remedială” pentru sprijinirea elevilor cu dificultăți de învățare. Mai mult, se va încerca sprijinirea integrării școlare a copiilor români veniți din afara granițelor țării.
Alte măsuri din programul Guvernului
- Formarea și încadrarea de noi mediatori și consilieri școlari, alături de alte tipuri de personal didactic auxiliar, pentru îmbunătățirea accesului la educație de calitate și reducerea inegalităților educaționale;
- Îmbunătățirea condițiilor de trai pentru elevi și studenți în internate școlare și cămine studențești, modernizarea infrastructurii existente și construcția de noi unități de cazare;
- Crearea și finanțarea unui program național pentru achiziționarea și punerea în uz autobuzelor și a microbuzelor școlare;
- Susținerea accesului la educație pentru tinerii români din diaspora prin acordarea de burse, locuri de cazare în internate școlare și cămine studențești, reducere la transport, precum și alte facilități pentru elevii și studenții români de pretutindeni;
- Promovarea activităților sportive în școli, prin modernizarea infrastructurii sportive, susținerea competițiilor școlare, încurajarea performanței și introducerea de programe extra-curriculare dedicate sportului, pentru a stimula participarea elevilor, a reduce abandonul școlar și pentru a preveni dezvoltarea unor obiceiuri nesănătoase.
Învățământul tehnologic și tehnologic dual
În programul de guvernare aleșii se obligă să asigure un proces simplu și rapid pentru acreditarea școlilor și a programelor de învățământ tehnologic și tehnologic dual. Se va insista foarte mult și pe formarea profesorilor de discipline de specialitate, pe instruirea practică a acestora prin stagii de mentorat la operatorii economici. De saemenea, este luată în calcul revizuirea ofertei educaționale, a curriculumului și a programelor pentru ruta tehnologică și tehnologic duală, pentru meserii emergente de pe piața muncii.
Citește și: Vameșii ucraineni își bat joc de români la vama Porubne (Tereblecea)