imagine reprezentativa

Au ieșit la iveală detalii halucinante în cazul crimei petrecute în urmă cu 3 ani, în localitatea Tărpiu, județul Bistrița-Năsăud. Valentin Pintilei a fost acuzat, în anul 2019, că și-a ucis cumnatul, după ce l-ar fi bătut cu bestialitate pe fondul unor neînțelegeri. Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au cules probe care ar putea influența radical firul poveștii. Principalele semne de întrebare sunt ridicate de faptul că unul dintre posibilii suspecți s-a sinucis la numai o zi de la descoperirea cadavrului.

Mai mult, concluziile preliminare ale raportului de expertiză medico-legală arată că victima ar fi fost strivită de un autovehicul. Ulterior, Serviciul Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud a concluzionat că bărbatul ar fi fost lovit cu pumnii și picioarele până și-a dat ultima suflare. IML Cluj a efectuat cel de-al treilea raport medico-legal din care rezultă că decesul s-a fi produs din cauza  şocului traumatic complex, consecutiv unui politraumatism cu multiple fracturi costale, rupturi pulmonare şi hemotorax drept, fracturi ale membrului inferior drept și de fibulă.

Totul a început după ce Mihai Grecu, cumnatul lui Pintilei, a început să lucreze la ferma de animale amplasată pe raza localității Tărpiu, în locul denumit popular ,,La Pădure”. Pintilei a fost cel care i-a propus lui Grecu să muncească alături de el la ferma deținută de Nicolae Grozav, însă, după numai câteva zile, cumnatul lui Pintilei s-a decis să se întoarcă înapoi la familia sa, în Rodna. 

Valentin Pintilei s-a înfuriat, a început să-l amenințe cu bătaia pe Grecu și chiar i-ar fi „dat două joarde”. Intenția bărbatului de a-i aplica o corecție fizică cumnatului său a fost confirmată și de către patronul fermei, care a declarat în fața instanței că Pintilei i-a comunicat prin intermediul unui apel telefonic că Grecu vrea să se întoarcă acasă și că o să-l bată până „.face lipsa mare pe el”.  În cursul aceleiaşi conversaţii telefonice, Grozav a discutat și cu Grecu, încercând să-l convingă pe acesta să rămână la fermă până la data de 20 aprilie 2019, dată la care putea aduce o persoană care să-l înlocuiască. 

Cei doi cumnați au consumat în numai câteva ore doi litri de țuică, apoi Pintilei a sunat-o pe sora sa, respectiv soția victimei, expunându-i situația și concluzionând cu o afirmație dură: „p-ăsta poți să-l bați cu toată pădurea, că tăt a lui o ştie”. Mai mult, bărbatul i-ar fi trimis și un mesaj femeii,  la ora 19:57 a zilei de 19 aprilie 2019, în care își expunea intenția: „io til bat pe acesta spunei să stea până miercuri pîna îi bine”. 

Potrivit rechizitoriului, într-un moment situat în cursul nopții de 19/20 aprilie 2019, victima și-a strâns lucrurile pe care le avea la fermă și a plecat spre casă. Pintilei s-ar fi înfuriat și a început să îl lovească pe Grecu cu „pumnii şi cu picioarele în diferite zone ale corpului, iar după ce victima a căzut, a continuat să-l lovească cu picioarele şi chiar să îl calce cu toată greutatea corpului, producându-i acestuia leziuni grave. Pentru a nu fi descoperită fapta sa, reţine procurorul, inculpatul a dus victima într-un loc mai izolat, lângă o baltă, apoi a plecat să se culce.”. După bătaia soră cu moartea, Pintilei i-ar fi trimis surorii sale un alt mesaj în care a întrebat-o dacă nu cumva i-a ajuns bărbatul acasă. 

Cumnatul său era pe punctul să-și dea duhul, dar Pintilie i-a schimbat pantalonii

Pintilei a susținut că în dimineaţa zilei următoare s-a dus să vadă ce s-a întâmplat cu Grecu, afirmând că acesta era în viaţă şi că i-a cerut apă, apoi a constatat că bărbatul avea hainele ude și l-a schimbat de pantaloni şi de şosete, însă nu l-a mișcat din locul în care l-a găsit, crezând că este în stare de ebrietate. 

Cadavrul bărbatului a fost găsit la data de 21 aprilie 2019, de un alt bărbat care lucra ocazional la ferma de animale, Dumitru Pop, care ajunsese în zonă abia în acea zi. Bărbatul l-a anunțat pe Pintilei, iar cei doi bărbați au sunat la 112. 

Pop a devenit martor în dosarul deschis pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, în care Pintilie este acuzat de omor. Bărbatul le-a povestit anchetatorilor ce s-a întâmplat în ziua în care l-a găsit pe Grecu fără suflare pe marginea lacului. 

„Am mers în vale cu vacile, eu mergeam după ele şi acolo în vale este un lac şi când m-am învârtit roată din partea opusă, lateral am văzut un om. Când am ajuns la el prima dată am crezut că doarme. Am stat 10,15 minute până am putut ieşi cu vacile la deal că erau multe şi m-am dus la Valer şi i-am zis că e un om mort acolo în vale. După aia Valer o sunat la Poliție.”, susține Pop, potrivit documentelor cuprinse la dosar. 

Despre tragicul eveniment a fost nevoit să vorbească în fața anchetatorilor și Nicolae Grozav, patronul fermei de animale. Acesta susține că a fost sunat de Pintilei, care i-a relatat că și-a găsit cumnatul decedat în apropierea fermei. 

„În jurul orei 12, 13 primesc un telefon (eram în Brăteni la semănat cu Florin Cicai şi un tractorist din Sângeorzul Nou) şi îmi zice, era şi Valentin şi Pop Dumitru acolo împreună, nu mai ştiu de pe ce telefon m-o sunat, a cui dintre ei era, şi îmi zice că Pop Dumitru s-o dus cu vacile la lac şi l-o găsit pe Grec mort. Vacile s-o dus la lac să beie apă şi Pintilei m-o întrebat ce-i de făcut şi i-am zis să sune la 112 să anunțe ce s-o întâmplat. Eu m-am panicat, o fost o convorbire de un minut, plus, minus şi după ce am închis telefonul am sunat şi eu la 112 și am zis că s-o găsit o persoană decedată, ce mi-o zis prin telefon îngrijitorul, că eu nu aveam confirmare. Şi i-am spus că eu mă aflu în Brăteni, că las toate şi ajung şi eu la fata locului, ceea ce am şi făcut, i-am spus că durează două ore, o oră jumătate până ajung.”, se arată în declarația dată de Nicolae Grozav în fața instanței. 

Un echipaj de poliție s-a prezentat la fața locului și au constatat decesul. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost transportat la Spitalul Judeţean Bistrița-Năsăud în vederea efectuării autopsiei, unde s-a constatat că victima ar fi fost strivită sub roțile unui autoturism.  

După efectuarea autopsiei medico legale, la 22 aprilie 2019, medicul legist din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud, a constatat că moartea lui Mihai Grecu a fost una violentă, datorându-se unui stop cardio-respirator, survenit în urma unui politraumatism cu multiple fracturi costale. Medicul legist a apreciat că leziunile traumatice constatate cu ocazia necropsierii s-au putut produce prin acţiunea unei forțe cinetice mari (de exemplu vehicul, tractor, ATV, vehicul de teren etc). 

Cauza decesului, schimbată radical după 5 luni

Prin raportul de expertiză medico legală emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud la data de 19 septembrie 2019 s-a concluzionat că data decesului corespunde unei vechimi cuprinse între 12 şi 40 de ore raportat la data și ora examinării cadavrului care a avut loc la data de 22.04.2019, iar decesul s-a datorat unui stop cardio-respirator, consecutiv unui politraumatism cu multiple fracturi costale şi de membru inferior drept, favorizată de consumul excesiv de alcool (alcoolemia a fost de 1,27gr%o, iar alcooluria a fost de 2,63 gr%). Cu ocazia examinării cadavrului au fost identificate cel puțin 24 leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire activă cu corp dur (pumn, picior, bâtă), prin cădere şi lovire de corp dur şi/sau suprafaţă dură, în cursul unei auto sau heteropropulsii, neputându-se exclude cu certitudine şi mecanismul de producere prin lovire cu corp dur, posibil în situaţia unei autoapărări, prin mecanism de cădere bruscă pe o suprafață dură/târâre, neputându-se exclude cu certitudine şi mecanismul de producere prin lovire cu corp dur, prin lovire activă cu corp dur şi/sau posibil călcare repetată cu piciorul. La data de 23 iulie 2020 s-a solicitat avizarea raportului de expertiză medico-legală emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Bistrița-Năsăud, dar I.M.L. Cluj-Napoca a emis o adresă prin care a recomandat efectuarea unui nou raport de expertiză medico-legală. 

În consecință s-a dispus efectuarea unei noi expertize medico legale. Prin raportul emis de I.M.L. Cluj-Napoca la data de 29 noiembrie 2021 și avizat de Comisia de Avizare şi Control a Actelor Medico Legale, s-au concluzionat următoarele: „decesul numitului Grecu Mihai Cornel a fost violent, acesta s-a datorat şocului traumatic complex, consecutiv unui politraumatism cu multiple fracturi costale, rupturi pulmonare şi hemotorax drept, fracturi ale membrului inferior drept și de fibulă, contuzie dilacerare renală dreapta cu hematom retroperitoneal şi multiple leziuni primare, pe fondul unui consum exagerat de alcool (alcoolemia a fost de 1,27 gr%o)”.

Pintilie, singurul suspect trimis în judecată

La data de 8 mai 2019 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Valentin Pintilei, fiind acuzat de comiterea unei infracţiuni de omor. Tot atunci, bărbatul a fost reținut preventiv la data de 8 mai 2019, însă măsura a fost înlocuită, în ziua următoare, cu aceea a controlului judiciar, fiind prelungită succesiv până la această dată. 

Pe parcursul urmăririi penale au fost efectuate cercetări penale sub aspectul comiterii infracţiunii de omor şi faţă de patronul fermei de animale, Grozav Nicolae, precum şi faţă de Hîruță Otniel Samuel şi Pavel Dumitru Petru, aceștia din urmă fiind surprinși la volanul unor autovehicule în zona crimei la momentul producerii tragediei. Anchetatorii au stabilit că cei trei bărbați nu sunt implicați în vreun fel în uciderea victimei, situaţie în care a fost dispusă clasarea. În schimb, Valentin Pintilie a fost trimis în judecată. 

Un bărbat s-a sinucis după o zi de la descoperirea cadavrului

Din documentele cuprinse la dosar rezultă că Tahîş Alexandru, un bărbat din localitate, s-a sinucis la data de 22 aprilie 2019, la numai o zi după ce cadavrul lui Grecu a fost descoperit de Pop și Pintilei. Tânărul s-ar fi plimbat cu un ATV în acea noapte, în zona fermei de animale. Nicolae Grozav a declarat că l-a cunoscut pe tânărul care și-a pus capăt zilelor în acea perioadă, îl cunoaște și pe tatăl acestuia, însă nu știe dacă Tahîș a avut sau nu un ATV. Grozav a afirmat că în zona fermei circulă autovehicule în tot sezonul cald. 

„Întrebare apărător inculpat: Îl cunoaşteţi pe numitul Tahîş Alexandru despre care în dosarul de urmărire penală se face vorbire că s-a sinucis în seara zilei de 22 aprilie? 

Răspuns: Da, îl cunosc. L-am cunoscut şi pe el şi pe taicăs-o îl cunosc. 

Întrebare apărător inculpat: Ați aflat ulterior motivul pentru care s-a sinucis

Răspuns: Eu nu am aflat. 

Întrebare apărător inculpat: Deținea acea persoană un Jeep sau un ATV, sau tatăl său? 

Răspuns: Eu nu ştiu să fi deţinut, cai avea şi ştraif, taicăs-o avea un tractor.”, se arată în dosar. 

Mai mult, agentul şef principal de poliție al Poliției Rebra, Ion Domide Urdă și agentul de poliție Anamaria Lungu desfășurau activități pe linie rutieră în seara în care se presupune că Grecu a fost ucis de Pintilei. După miezul nopții, cei doi polițiști au încercat să oprească două autoturisme însă șoferii nu au oprit la semnalele luminoase. Pentru câteva minute autospeciala de poliție a pornit în urmărirea celor două mașini, însă polițiștii le–au pierdut urma, după ce autospeciala s-a defectat. 

„Eram de serviciu schimbul 3 cu agent şef principal Urdă Domide Ion şi un elev al domnului Urdă al cărui nume exact nu mi-l amintesc eu (Florin …). După ora 00 ne-am deplasat spre comuna Dumitra în satul Tărpiu desfăşurând activități pe linie de rutieră şi am efectuat semnalul regulamentar de oprire cu semnalele luminoase şi acustice unui autoturism marca Mercedes, nu îmi aduc aminte culoare, erau un crem sau aşa ceva ( fiind noapte), care nu a oprit la semnal. L-am urmărit pe străzi şi pe câmp pierzându-i urma. Atât cu primul incident avut în noaptea respectivă. Autoturismul avea numere provizorii şi nu am putut identifica conducătorul auto. La scurt timp am efectuat semnalul de oprire unui alt autoturism de tip Jeep care circula în satul Tărpiu acesta din nou nu ne-a oprit la semnal, urmărindu-l pe o distanţă mai lungă până în momentul în care toba autospecialei de serviciu a cedat. Colegul meu Urdă Domide lon a notat numărul de înmatriculare al maşinii, a identificat proprietarul maşinii şi i-a trimis comunicare la adresa de domiciliu pentru a primi răspuns „cine a condus în noaptea respectivă în acel interval de timp?”, a declarat Anamaria Lungu. 

Agentul şef principal de poliție al Poliției Rebra, Ion Domide Urdă, a adus și el câteva preczări în legătură cu acest caz, arătând că autospeciala de poliție s-a împotmolit într-un pârâu. 

„Noi am oprit la semnal ambele autoturisme dar nu în acelaşi timp, cred că o fost la o jumătate de oră între el. De la drumul principal unde le-am făcut semn de oprire ambele au fugit pe teren, în câmp, pe drumuri neaccesibile cu autoturismul cu care eram eu de serviciu. (…) Autoturismul de teren l-am oprit la intrarea în localitatea Tărpiu, i-am făcut semn, nu a oprit la semn, ne-am întors după el şi după cca. 4-5 sute de metri a virat stânga pe un drum lateral, în câmp undeva, pe lângă o pădure parcă era, l-am văzut la distanţă cu farurile, şi am bănuit că e el şi noi am rămas împotmoliți la o trecere, ceva pârâu cred că era şi nu am putut trece şi lui nu i-am mai văzut deja farurile, s-a îndepărtat, şi noi nici nu cunoşteam zona respectivă de acces sau ce era acolo. 

Jepul venea pe contrasens, i-am făcut semn, nu a oprit, o încetinit și dupaia normal că o plecat în trombă cu viteză destul de mare până o virat pe drumurile neaccesibile. Acolo pe câmp nu pot aprecia cu ce viteză mergea jeepul.”, a declarat Ion Domide Urdă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.