La ultimul termen din dosarul ”MITĂ la CJ” inculpatul și totodată fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Dorin Uiorean a reușit să demonstreze în fața instanței că mita de la UTI nu era decât o sponsorizare de partid.

 

Primele tangențe

Întrebat de judecătorul din dosar, Horea Dorin Uioreanu a relatat prima dată când a purtat discuții cu patronii de la UTI, după ce a fost investit în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. În acest dosar a fost trimis în judecată şi un director al companiei UTI, deţinută de milionarul Tiberiu Urdăreanu. DNA susţine că Uioreanu, printr-un consilier judeţean, a solicitat directorului companiei UTI suma de 20.000 euro pentru concesionarea parcării şi serviciilor de parking din cadrul Aeroportului Internaţional din Cluj.

Potrivit declarațiilor acestuia, mita despre care procurorii susțin că ar fi luat-o atât el cât și consilierul județean liberal Ioan Petran, nu ar fi existat.

„În data de 27 noiembrie 2013, cu câteva zile înainte de ședința de Consiliu Județean, am participat la un cocktail post eveniment unde, cei din conducerea UTI m-au abordat pentru a discuta despre contractul avut cu instituția județeană. Ei făceau referire la o Hotărâre de CJ ce urma să fie aprobată în următoarea ședință. Astfel că le-am comunicat faptul că știam detalii despre proiect și le-am recomandat să vorbească cu Mariana Rațiu, iar ulterior cea din urmă să mă informeze.

La solicitarea mea, Rațiu s-a prezentat la acea locație, am făcut prezentările și am plecat. Ulterior, la ședință proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi de către mine, dar problema parcărilor a fost reluată de direcția de specialitate dar fără ca eu să mai am vreo legătură ” a declarat Horea Dorin Uioreanu.

 

Nu a fost mită

Pentru a întări faptul că UTI nu avea motive să îl mituiască, Uioreanu a făcut referire la contractul dintre aceștia și instituția pe care el o conducea. Actul a fost semnat în timpul mandatului lui Alin Tișe, și chiar dacă procurorii susțineau în rechizitoriu că UTI trebuia să primească în schimbul unei sume de 20.000 de euro o extensie a suprafeței cesionate, Uioreanu a spus că de în fapt s-a pus problema de reducerea tarifelor la parcare în folosul clienților

„În legătură cu învinuirea privind luarea de mită de la Davidescu Gabriel, precizez că nu o recunosc și de asemenea aș dori să menționez câteva aspecte cu privire la contractul UTI- Consiliul Județean Cluj.

Firma UTI avea în cesiune de la instituția județeană nu mai puțin de 108 locuri de parcare în incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu. Contractul era înregistrat cu numărul 29/2010 și era semnat anterior mandatului meu. În 2013 s-a realizat un sens giratoriu în apropierea acelor locuri de parcare. Nu am avut nici o discuție cu Ioan Petran sau cu Davidescu Gabriel pentru alocarea de suprafețe suplimentare, însă cunosc ce demersuri făcea UTI în acea vreme.

Este vorba de faptul că UTI, la presiunea publicului, a propus ca pentru O PARTE din SUPRAFAȚA INIȚIALĂ  să se aloce parcări cu TARFIF diferențiat în favoarea clienților” a mai menționat fostul șef al CJ Cluj.

 

Ioan Petran, „capul răutăților”

În rechzitoriul dosarului, procurorii DNA spuneau că la data de 9 aprilie 2014, inculpaţii Davidescu Gabriel Radu, director dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA, ar fi convenit cu inculpaţii Uioreanu Horea Dorin şi Petran Ioan (consilier judeţean în cadrul CJ Cluj) remiterea sumei de 20.000 de euro, câte 10.000 euro pentru fiecare, pentru ca aceştia să iniţeze şi să voteze favorabil un proiect de hotărâre de CJ prin care să se aprobe înfiinţarea şi tarifarea parcării pe termen în lung în cadrul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj Napoca. Se reţine că, din suma promisă, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Davidescu Gabriel Radu a remis celor doi suma de 10.000 euro, câte 5.000 euro pentru fiecare.

Însă Horea Uioreanu relatează altfel faptele petrecute în acea zi:

„Pe data de 9 aprilie 2014, la insistențele lui Ioan Petran m-am deplasat la sediul UTI unde am discutat cu Davidescu și Tiberiu Urdăreanu, timp de 30 de minute chestiuni generale fără a discuta de parcări. La o discuție ulterioară, inculpatul Ioan Petran mi-a spus că e posibil să obțină o sumă de bani de la UTI pentru campania electorală”

parcare aeroport

De la 20.000 la 5.000

Singura sumă recunoscută de Uioreanu ca fiind primită de la UTI a fost de 5.000 de euro și a fost  folosita drept contribuție la partidul PNL pentru alegerile europarlamentare din 2014. Potrivit acestuia, Petran a fost intermediarul banilor, iar la rândul său Horea Uioreanu i-a predat turnătorului Răzvan Pop, cel care  era mandatat de Biroul Județean al partidului pentru a colecta banii de campanie electorală.

„ La jumătatea lunii aprilie, în urma unui telefon primit de la Petran, am acceptat să mă întâlnesc cu el și mi-a dat suma de 5000 de euro pentru cheltuieli la partid. Banii i-am dat lui Răzvan Pop și nu am mai știut nimic de ei. Nu aveam de ce să păstrez acei bani, Pop era mandatat de Biroul Județean PNL să strângă banii pentru campania electorală la alegerile europarlamentare ”

Cei de la UTI, la rândul lor au confirmat declarațiile fostului șef al CJ Cluj

 

Uioreanu convocat și la următorul termen

Judecătorul dosarului a precizat că la următorul termen va continua audierea fostului președinte de CJ și că acesta va trebui să aducă lămuriri cu privire la celelalte acuzații precum luarea de mită de la Vasile Pogăcean și cererea de mită de la Ioan Bene.

Menționăm faptul că Vasile Pogăcean a fost audiat și el la începutul acestui an, și întrebat de instanță a precizat că niciodată nu i-a dat mită lui Uioreanu și că Răzvan Pop pretindea și colecta banii de la el.

De asemenea Ioan Bene a declarat la ultima înfățișare de proces că fostul șef al CJ i-ar fi cerut cu subiect și predicat mită pentru a-și plăti datoriile din campania electorală din 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.