După aproape 20 de ani de absenţă, Mocăniţa Transilvaniei va renaşte din cenuşă, pregătindu-se să poarte străinii, dar şi românii, pe un traseu de 35 de kilometri care în urmă cu un secol lega Târgu Mureş de Budapesta. Din cei 100 de kilometri câţi avea iniţial, mai sunt funcţionali 35 care încă leagă două judeţe, Mureş şi Bistriţa-Năsăud pe ruta Teaca – Râciu. Lucrările vor fi finalizate până la începutul anului 2015, astfel că din primăvara anului viitor, mocăniţa va beneficia de un program bine stabilit şi o promovare pe măsură.
Ruta pe care a circulat preţ de un secol mocăniţa a fost începută în 1914 şi ar fi fost finalizată în doi ani. În perioada austro-ungară aceasta era folosită să transporte persoane şi marfă la Târgu Mureş. În 1918 a fost cumpărată de la statul maghiar de CFR, însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, maghiarii au pus din nou mâna pe această rută. Atunci maghiarii au decis că trebuie să lege cumva Târgu Mureş de Budapesta, iar această rută nu făcea altceva decât să le sprijine iniţiativa.
În 1940 au construit în doar trei luni un tronson care leagă Viile Tecii de Lechinţa, asigurându-se astfel legătura cu Budapesta. Cu ajutorul acestei rute, maghiarii reuşeau să-şi asigure transportul armamentului în zonă. Această rută a funcţionat până în 1995, reuşind să reziste în principal datorită faptului că la Târgu Mureş şi la Lechinţa funcţionau două fabrici de zahăr care atrăgeau mulţi navetişti. De asemenea, cu trenurile care mergeau pe acest traseu se transporta sfecla de zahăr precum şi alte cereale produse de populaţia din zonă. Ideea unui tren turistic a apărut prima dată în 1995, când linia a fost preluată de către Societatea de Turism Feroviar. Ideea a murit însă în faşă, ultimul tren turistic circulând în 1996.
Trenul care arată splendoarea acestei zone este format dintr-o locomotivă cu aburi şi două vagoane în care încap în jur de 100 de persoane. În cei 35 de kilometri parcurşi treci prin livezi, prin zone sălbatice unde nu este de mirare să te întâlneşti chiar şi cu căprioare sau iepuri sălbatici. De asemenea, câteva minute bune când străbaţi cei 5 kilometri prin pădure ai ocazia să intri într-un tunel de vegetaţie.