Deoarece pedepsele pentru luare și dare de mită nu îi sperie suficient pe cei care comit astfel de infracțiuni, a fost înaintată o inițiativă legislativă în ceea ce privește modificarea pedepselor. Aceste inițiative au fost  amânate însă, marți, de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Politica penală o face Guvernul, așa am hotărât cu toții, iar aspectele de oportunitate privind modificarea limitelor legii depind, până la urmă, și de fenomenul infracțional concret. De aceea, noi am apreciat că ar fi oportun ca inițiatorul legii să aibă în vedere dacă fenomenul social în acest domeniu este crescut sau nu și în funcție de datele statistice să ia măsurile de rigoare. Oricum, ideea este că acest Cod penal care stabilește limitele de pedeapsă a intrat în vigoare de trei ani și oarecum pare un pic pripită și ideea modificării atât de rapide, fără o bază în spatele acestei propuneri”, a explicat judecătorul Adrian Bordea, coordonatorul comisiei de specialitate a CSM.

Acesta a adăugat și faptul că nu ar trebui în nici un caz poziția comisiei să fie interpretată ca o încercare de a păstra  actualele limite ale pedepselor.

Considerând că actualele limite ale pedepselor nu au un efect de descurajare, fenomenul corupției continuând să fie la fel de grav, Președintele CSM, judecătorul Mircea Aron a menționat faptul că acesta a făcut opinie separată în cadrul comisiei.

„Faptul că nu se schimbă nimic de trei ani de zile și că rămâne fenomenul infracțional extrem de grav în zona luării de mită, traficului de influență, infracțiunilor de corupție, eu am făcut opinie separată și am spus că ar trebui să dăm un punct de vedere. (…) Consider că cel puțin limitele minime de pedeapsă ar trebui mărite”, a mai spus președintele CSM.

Propunerea de rediscutare a subiectului în comisia de specialitate a CSM este venită din partea Judecătorului Mircea Aron, prin aceasta urmând să se efectueze o analiză oportunitate în baza statisticilor privind fenomenul infracțional.

„Prevenția a făcut multe state civilizate să ajungă unde sunt. Prevenția se face și prin pedeapsă (…), rolul pedepsei este în primul rând acela de a preveni”, a arătat președintele CSM.

Drept urmare, retrimiterea celor două propuneri în comisie a fost decisă de către plenul CSM conform celor de la Agerpres.ro

Luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar darea de mită cu închisoare de la 2 la 7 ani conform actualelor prevederi ale Codului Penal, iar în cazul traficului și cumpărării de influență, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.