Noua modificare a Articolului 263, alineat 2, din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, ofera profesorilor posibilitatea de a-si construi jumatate din norma didactica de 18 ore pe saptamana din/cu maximum 9 ore de pregatire cu elevii pentru “evaluari/examene nationale si/sau pentru obtinerea performantei educationale, precum si pentru ore de invatare remediala”.
Conform formei noi a textului articolului, orele de pregatire in cauza nu sunt conditionate de norme de aplicare din partea ministerului, asadar vor putea fi decise de fiecare scoala sau profesor.
Forma noua a Articolului 263, alineat (2):
“În norma didactică prevăzută la alin. (1), se pot include ore de la disciplinele stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării și ore de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și ore de învățare remedială fără a depăși jumătate de normă de predare – învățare – evaluare, cu menţinerea drepturilor salariale”.
Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat luni, 10 februarie, la dezbaterea modificarilor articolului, ca acestea sunt menite sa ajute ministerul Educatiei sa rezolve problema reducerii orelor din invatamnantul preuniversitar, reducere aprobata si propusa tot de senatori, aflata deja in vigoare si care trebuie aplicata incepand cu anul scolar viitor.
Legea a fost votata de Senat luni si se afla la promulgare, la presedintele Klaus Iohannis.
Sabina Popescu