Mai mult ca sigur, si de aceasta data, noul stadionul “Ion Moina” se va construi cu promisiuni electorale. Din cauza nedeclararii la timp a starii de incompatibilitate ca membru al unei comisii de licitatii si anagajat, în acelasi timp, al competitorului la acea licitatie, proiectarea noului stadion al celor de la “U” Cluj va trebui sa mai astepte. Este vorba despre Radu Spânu, ahitectul judetului, si Ioan Petran, consilier judetean liberal, care sunt angajati si Universitatea Tehnica Cluj, care a câstigat o licitatie de proiectare a noii arene.

Stadionul celor de la “U”, “Ion Moina”, pare ca se afla ori sub un blestem, ori este afectat de incompetenta sau intentiile ascunse ale Consiliului Judetean (CJ) Cluj condus de liberalul Marius Nicoara. Majoritatea licitatiilor care s-au desfasurat în ultimul timp în cadrul acestei administratii au ajuns ori în salile Tribunalelor ori la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). În cazul atribuirii lucrarilor de proiectare a unei noi arene pe amplasamentul “Ion Moina”, în cadrul comisiei de licitatii au fost numiti doi reprezentanti ai CJ Cluj, dar care fac parte si din staff-ul Universtitatii Tehnice Cluj, care a cîstigat licitatia de proiectare a stadionului. Cei doi, Radu Sânu, arhitectul judetului, si Ioan Petran, bineînteles consilier liberal, au fost gasiti incompatibil de catre membrii CNSC, drept urmare acest organism a ordonat anularea licitatiei. Spânu si Petran s-au recuzat, însa au facut acest lucru la trei zile dupa ce plicurile cu oferte au fost deschise.
Astfel, chiar daca punctajul SC Proiect Carpati, concurenta Universitatii Tehnice Cluj, a obtinut un punctaj mai mic (87.24) fata de cel obtinut de Universitatea clujeana (89.97), reprezentantii societatii de proiectare au depus o contestatie la CNSC si au avut câstig de cauza.
Liberalul Ioan Petran nu este doar consilier judetean, el mai ocupând si functia de inspector teritorial în cadrul Inspectoratului Judetean în Constructii si cea de conferentiar la Universitatea Thenica Cluj. De asemenea, Petran mai are actiuni la doua firme firme de constructii, Ada Construct (50%) si Ada Proiect (34 %).

Antecedente de arhiect

Celalalt “motiv” de anulare a licitatiei, arhitectul judetului, Radu Spânu nu este la prima abatere. El apare si în memoriul omului de afaceri Arpad Paszkany, care a contestat licitatia de atribuire a terenului pe care este construit Iulis Mall. „În primul rând, Radu Spânu, arhitectul sef al CJ Cluj, cel care sustinea personal în repetate rânduri interesele IULIUS GRUP în fata consiliului de administratie al UNIVERS T, nu numai ca era membru în comisia de licitatie, dar era si persoana care a deschis plicurile sigilate, verificând documentele si ofertele participantilor. Radu Spânu era incompatibil cu calitatea de membru al comisiei de licitatie pentru ca nu putea fi impartial având în vedere relatia lui cu IULIUS GRUP! Radu Spânu a deschis primul plicul IULIUS GRUP, dupa aceea cel al SEE (societatea al carei reprezentat este Arpad Paszkany, n. red.). Când a scos din plicul al doilea documentele si a vazut parametrii ofertei SEE, a avut o fata panicata uitându-se insistent catre anumiti membri ai comisiei. Motivul reactiei lui Radu Spânu a fost faptul ca si-a dat seama ca oferta SEE era incontestabil mai buna decât cea a IULIUS GRUP. Dupa câteva minute, Radu Spânu a pus înapoi în plicuri ofertele si celelalte documente, spunând ca analiza si punctarea va avea loc la o alta data. Desi atât reprezentantii SEE cât si ziaristii prezenti în sala au solicitat insistent citirea ofertelor ceea ce potrivit legii era OBLIGATORIU !- Radu Spânu a refuzat acest lucru; mai mult, a vrut sa tina la el plicurile desfacute, motivând ca le va analiza el si le va face copii celorlalti membri ai comisiei de licitatie”, arata omul de afaceri clujean în memoriul sau.
Chiar daca ultima declaratie de avere a lui Spânu dateaza din 10 mai 2005, arhitectul judetului preda la Universitatea Tehnica Cluj si la Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.
Astfel, pentru ca lucrurile sa nu mai taraganeze ca pâna acum, Spânu si Petran ar fi trebuit sa-si declare din start incompatibilitatea în care s-au aflat în comisia de licitatii, pentru ca ridicarea noii arene sportive proiectate de Universitatea clujeana sa nu mai fie inclusa în cadrul promisiunilor electorale. Însa, poate ca fara aportul acestora Universitatea Tehnica Cluj nu ar fi câstigat licitatia iar banii ar fi mers pe mâini straine.

Carpati Proiect(eaza) doar cu bani de la buget

Pentru atribuirea lucrarilor de proiectare, SC Carpati Proiect a solicitat 1.770.720 de lei si a pierdut din cauza obtinerii unui punctaj mai mic fata de UTCN. În cadrul societatii bucureste Carpati Proiect figureaza ca administratori Vasile Ioan Tarta, Radu Calota si Andrei Ionita. De numele lui Radu Calota se leaga privatizarea cu “cântec” a Institutului de Proiectare Carpati, de unde provine si societatea Carpati Proiect. Calota este fostul sef al Directiei privatizare 7 din FPS si fostul presedinte al Comisiei de licitatie a Institutului “Carpati”, fiind numit dupa privatizarea institutului ca administrator la proaspata societate comerciala.
SC Carpati Proiect SRL este controlata de un controversat om de afaceri, Petre Badea care detine prin SC Aedificia Carpati mai multe societati specializate în servicii si lucrari pentru industria constructiilor (Carpati Proiect, UPA Carpati, Aeditan SRL, Aedificia MP si Tradindg). În cadrul Aedificia Carpati, Badea detine 76% din actiuni. Aedificia a “mostenit” cu ajutorul modului în care a fost privatizata majoritatea activelor care au apartinut Trustului Carpati, una dintre cele mai mari companii de constructii de dinainte de 1989.
SC Carpati proiect a primit si lucrarile de reabilitare a Bibliotecii Nationala a României din Bucuresti. Însa, se pare ca lucrurile nu au mers tocmai bine întrucât un corp de control al Ministerului Culturii si Cultelor a descoperit mai multe nereguli privitoare la activitatea acestei societati.
Lucrarea respectiva a înghitit 21 miliarde de lei de buget, bani din care a primit o parte si SC Carpati Proiect. Cu toate acestea, corpul de control al ministerului a descoperit ca s-au executat lucrari în lipsa autorizatiilor legale, ca s-a facut plata fara efectuarea receptiei calitativ-cantitative si ca nu a fost constituita o comisie de receptie a lucrarilor. “Referitor la proiectul încheiat cu SC PROIECT CARPATI SA exista deficiente legale atât în modul în care s-a facut atribuirea contractului cât si în modul în care s-a majorat prin act aditional valoarea initiala a contractului cu circa 40 de miliarde lei. A fost încalcat contractul de catre firma care a întârziat efectuarea lucrarilor de proiectare”, se arata în raportul corpului de control.

Stefan Trandafir

Subcontractorii Universitatii Tehnice sunt societatea Bogart Cluj-Napoca (15%), firma de proiectare Dico&Tiganas Cluj-Napoca (34%) si Das Inginerii Cluj-Napoca (9%). În cazul în care licitatia nu era contestata, UTCN era obligata ca, în 3 luni, sa prezinte proiectul în faza de autorizatie de constructie. Dupa licitatia pentru executia proiectului, lucrarile ar fi trebuit sa înceapa în iulie, durata de executie fiind de aproximativ 2 ani.

Pentru realizarea noului stadion, investitia este estimata la suma de 30.000.000 de euro. Cea mai mare parte din bani vor fi primiti de la Guvern, dar va fi accesat si un credit bancar, daca va fi cazul. Membrii comisiei de licitatii pentru stadionul Ion Moina sunt consilierii judeteni Dan Canta (PSD), Ioan Petran (PNL), Steluta Cataniciu (PD), Matis Jeno (UDMR), Marinel Andro (PC), reprezentanti ai executivului judetean (arhitectul judetului, Radu Spânu, directorul economic Petru Malai, directorul juridic Lucia Todoran) si seful Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat, Ioan Berche.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.