Vladimir Voronin, a semnat decretul privind constituirea Comisiei de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009. Comisia va prezenta concluzile sale până la 5 mai. Partidul Liberal Democrat din Moldova califică gestul preşedintelui  drept o acţiune de manipulare a opiniei publice şi de denigrare a opoziţiei iniţiativa preşedintelui în exerciţiu

O comisie de stat, creată în baza unui decret semnat de Vladimir Voronin,  va elucida cauzele, condiţiile şi consecinţele evenimentelor din 7-8 aprilie. Potrivit serviciului de presă al instituţiei prezidenţiale, citat de Jurnalul de Chişinău, comisia va mai elabora măsuri pentru prevenirea desfăşurării acţiunilor anticonstituţionale şi eliminarea cauzelor acestora. Comisia va prezenta concluzile sale până la 5 mai, iar acestea vor fi examinate în cadrul unei şedinţe a Parlamentului.

Voronin nu se lasă

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul privind constituirea Comisiei de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7-8 aprilie 2009 pentru elaborarea de măsuri pentru prevenirea desfăşurării de acţiuni anticonstituţionale şi eliminarea cauzelor acestora. Serviciul de presă al preşedintelui Voronin a relatat pentru INFOTAG că respectiva Comisia „va activa în condiţii de maximă transparenţă”. Potrivit decretului prezidenţial, concluziile comisiei vor fi prezentate pînă la 5 mai şi vor fi examinate în cadrul unei şedinţe a Parlamentului.

Deputaţi, miniştri şi jurnalişti

Observatorii menţionează că în componenţa comisiei au intrat deputaţii Partidului Comuniştilor de la guvernare, miniştri sau rectori ai mai multor universităţi. Totuşi, în componenţa comisiei nu a intrat niciun reprezentant din opoziţie, dar nici reprezentanţi ai organelor de drept şi ai serviciilor speciale. Astfel, Preşedintele comisiei a fost numit deputatul Vladimir Ţurcanu. Membrii comisiei sunt preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, deputatul Maria Postoico, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, ministrul Dezvoltării Informaţionale, Pavel Buceaţchi, ş.a. Printre membri se mai numără şi redactorul-şef al ziarului „Moldova Suverană”, Ion Berlinski şi directorul SRL „Obiectiv Media Group”, Alexandr Petkov.
Liberalii protestează

Partidul Liberal Democrat din Moldova califică drept o acţiune de manipulare a opiniei publice şi de denigrare a opoziţiei iniţiativa preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin de a constitui o comisie de stat pentru investigarea evenimentelor din 7 si 8 aprilie 2009. PLDM atrage atenţia asupra componenţei părtinitoare a membrilor acesteia, a concluziilor sale previzibile şi lipsei totale a reprezentanţilor societăţii civile, a presei independente şi a partidelor de opoziţie. PLDM constată că preşedintele în exerciţiu continuă să împartă societatea ceea ce radicalizează spiritele şi este în totală contradicţie cu interesul naţional al Republicii Moldova. „PLDM îşi reiterează poziţia şi cere în continuare desfăşurarea unei anchete internaţionale privind evenimentele din Republica Moldova, identificarea cauzelor şi organizatorilor incidentelor violente din 7 aprilie, precum şi evaluarea acţiunilor ulterioare ale guvernării comuniste. PLDM cere încetarea tuturor formelor de urmărire a cetăţenilor, cu excepţia celor cu adevărat vinovaţi, încetarea aplicării torturii la adresa persoanelor arestate arbitrar şi aflate încă în custodia poliţiei sau a procuraturii. De asemenea, cerem sancţionarea tuturor celor care au ordonat şi executat arestarea arbitrară şi anchetarea sumară a sutelor de cetăţeni nevinovaţi, printre care şi minori, şi în mod special a cazurilor de deces. Cerem reabilitarea definitivă, în urma unor procese judiciare corecte, a tinerilor eliberaţi sau aflaţi încă în arest, care să le aducă repararea onoarei şi demnităţii, dar şi satisfacţii morale şi materiale”, se precizeaă într-un comunicat al PDLM.

Comuniştii conduc

În şedinţa de marţi, 21 aprilie 2009, Comisia Electorală Centrală a totalizat rezultatele alegerii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XVII-a în urma renumărării voturilor din 15 aprilie 2009, măsură dispusă de Curtea Constituţională. În conformitate cu procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerii Parlamentului RM aprobat marţi de CEC, la votare au participat 1 556 083 alegători, 57,54 la sută din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Potrivit Şirului descrescător de voturi valabil exprimate, obţinute de concurenţii electorali care au întrunit cel puţin şase procente din voturi, în urma renumărării voturilor, mandatele de deputat în Parlamentul RM de legislatura a XVII-a s-au distribuit astfel: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 760 551 de voturi sau 60 mandate; Partidul Politic „Partidul Liberal” – 201 879 de voturi sau 15 mandate; Partidul Politic „Partidul Liberal Democrat din Moldova” – 191 113 de voturi sau 15 mandate; Partidul Politic „Alianţa MOLDOVA NOASTRĂ” – 150 155 de voturi sau 11 mandate.

Poliţiştii brutali premiaţi, tinerii închişi

Politiştii care i-au bătut pe manifestanţii de la Chişinau vor primi prime care pornesc de la valoarea a trei salarii până la un apartament. Este "răsplata" promisă de ministrul moldovean de Interne, Gheorghe Papuc, poliţiştilor care i-au bătut cu bestialitate pe tinerii care au protestat împotriva rezultatelor alegerilor, anunţă Jurnal de Chişinău. În schimb, eliberarea celor 200 de tineri protestatari arestaţi nu este posibilă, din cauză că nu există deocamdată o lege în acest sens, scrie Jurnal de Chişinău, citând Ziarul de Gardă. Cu toate că Vladimir Voronin a anunţat că toţi protestatarii închişi vor fi eliberaţi, autorităţile de la Chişinău susţin acum că eliberarea nu este posibilă imediat, din cauză că nu există o lege în acest sens, iar noul Parlamentul, care ar trebui să dea legea, nu este deocamdată constituit.

Alegerile din Republica Moldova din 5 aprilie au avut o turnură neaşteptată după ce zeci de mii de tineri nemulţumuţi de rezultatele alegerilor au ieşit pe străzile Chişinăului începând o adevărată revoluţie. Aceştia cereau reluarea alegerilor, acuzându-i pe comuniştii conduşi de preşedintele Voronin de fraudă electorală. Conducerea comunistă de la Chişinău, era acuzată de opoziţie că a fraudat alegerile, câştigate de PCRM, care a obţinut 61 de mandate, suficiente pentru ca noul şef al statului să fie ales din rândul comuniştilor.  Evenimentele din 7-8 aprilie s-au soldat cu moartea a trei tineri şi numeroase dispariţii.

Adina Fartuşnic

1 COMENTARIU

  1. Buna,

    am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar poti invata si alte limbi, spre exemplu spaniola, olandeza, engleza, hindi si swahili, etc . Iti recomand acest site http://www.invata-limbi.ro si sper ca iti va fi de folos, asa cum mi-a fost si mie !!! Pupici!! Multa bafta !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.