Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european. În urma votului reprezentanţilor statelor membre UE, Jean-François Bohnert, din Franţa, a obţinut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte.

Monica Macovei spune că deși Kovesi nu mai este prima, votul de la Bruxelles este doar unul ”indicativ”. Șeful Parchetului General urmează să fie decis la negocieri politice. Totodată, fosta membră a PDL cere guvernului condus de Viorica Dăncilă să răspundă la câteva întrebări.

”Votul de astăzi din COREPER pentru candidații la funcția de Procuror European a fost un vot “indicativ”, și nicidecum un vot final care să reprezinte decizia finală a Consiliului.

Votul “indicativ” face parte din orice procedură de luare a unui decizii de către COREPER și în cazul unei Directive sau unui Regulament UE. După votul “indicativ” urmează negocierile între statele membre (în cazul acesta, 22 de state care fac parte din EPPO). Votul indicativ se practică tocmai pentru ca statele membre să știe cine cu cine negociază. În timpul negocierilor, pot fi mai multe voturi indicative, urmate de alte negocieri. Urmează apoi si o negociere între COREPER și Parlamentul European, și abia după finalizarea cu succes a acestor negocieri și desemnarea unui singur candidat urmează votul final în Parlamentul European și în COREPER/Consiliul JAI.

COREPER este format din ambasadorii Reprezentanțelor permanente la Bruxelles ale statelor membre. Ambasadorii din COREPER votează pe baza mandatului dat de Guvernul țării pe care o reprezintă la Bruxelles.

Ce mandat a avut ambasadorul român? A votat cumva împotriva candidaturii unui român apreciat profesional pe plan extern? Ce mandat de negociere are ambasadorul român pentru a crește șansele unui candidat român, așa cum este firesc? Sabotează Guvernul Dăncilă candidatura unui român, primul clasat după interviurile susținute în fată unui juriu de specialiști străini și apolitici?”, e mesajul transmis de Macovei.

Cei trei candidaţi urmează să fie audiaţi în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar şi de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.