Considerată cel mai toxic ministru al justiției pe care l-a avut România, Monica Macovei a fost acuzată, prin documente făcute publice în ultimii ani că a intrat în arhiva serviciului secret al Ministerului Justiției, de unde ar fi sustras documente clasificate ce conțineau informații despre viață privată a magistraților. Cu toate acestea, procurorii DIICOT au clasat dosarul privind arhiva SIPA unde au fost investigate infracţiuni de deţinere fără drept a unui document cu informaţii secrete, pe motiv că faptele nu există. Ordonanţa DIICOT arată că Macovei, vizată în cauză, nu a comis vreo infracţiune, scrie sursazilei.ro.

Unul dintre denunțătorii în dosar a fost judecătorul clujean Cristi Dănileț, fost consilier al Monicăi Macovei (în 2007, la data la care aceasta ocupa fotoliul de ministru al justiției), Dănileț depunând și o sesizare la DIICOT, în 2017, în acest caz. În decizia lor, procurorii au luat în considerare, se pare, doar mărturia lui Dănileț, ignorând alte mărturii transmise de Comisia parlamentară de anchetă în cazul SIPA, care au incriminau pe Macovei.

De altfel, cu privire la raportul acestei Comisii, procurorii notează, în aceeași ordonanță: “Cu privire la faptele imputate fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, în baza art. 407 al 2 CP, cu apl. art.5 CP, la sesizarea Comisiei parlamentare, se constată de asemenea că acestea nu intră sub incidenţa legii penale, nici sub aspectul elementelor obiective, nici a celor subiective ale infracţiunii.”

„După cum precizează denunţătorul, deşi în articol se afirmă că documente clasificate ar fi fost sustrase şi copiate din arhiva Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie aflat în subordinea ministrului Justiţiei, documente la care şi denunţătorul a avut acces în anul 2007, în perioada în care a deţinut funcia de consilier al Ministrului Justiţiei, susnumitul neagă orice act de sustragere, copiere, stocare, dezvăluire a infomaţiilor cuprinse în notele din arhiva SIPA pe care le-a consultat. După cum se afirmă în articol, în perioada respectivă s-a procedat la copierea, sustragerea ori distrugerea unor documente din arhiva SIPA, care ar fi conţinut 3.000 de dosare referitoare la magistraţi”, se arată în ordonanţa de clasare, publicată de Cristi Danileţ pe blogul personal.

În documentul citat, se arată că a fost dispusă clasarea dosarului pentru că faptele nu există, nefiind găsite probe care să fi susţină săvârşirea infracţiunilor.

„Nu au fost identificate probe care să susţină o suspiciune rezonabilă că ar fi fost săvârşită infracţiunea prevăzută de art. 305 CP, nerezultând că susnumiţii ar fi săvârşit fie în mod intenţionat, fie din culpă, fapte care să fi avut ca urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţinea informaţii delicate. (…) Cu privire la faptele imputate fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, în baza art. 407 al 2 CP, cu apl. art.5 CP, la sesizarea Comisiei parlamentare, se constată de asemenea că acestea nu intră sub incidenţa legii penale, nici sub aspectul elementelor obiective, nici a celor subiective ale infracţiunii”, se mai arată în ordonanţa de clasare, potrivit sursazilei.ro.

De altfel, Monica Macovei a refuzat să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă. Nu a ratat, însă, niciun moment să denigreze România, din poziția sa de europarlamentar la Bruxelles.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.