Monumentul a fost ridicat în memoria lui Ioan Vodă, acesta simbolizează ultima bătălie a acestuia înaintea uciderii de către turci.

În prezent statuia arată deplorabil, fațada a fost vandalizată iar hoții au furat materialele feroase, cu alte cuvinte istoria românilor este lăsată uitării.

La 70 de kilometri de oraşul Galaţi, pe platoul unui deal, între localităţile Băneasa şi Roşcani, se înalţă, impozant un monument dedicat voievodului Moldovei, Ioan Vodă Armeanul sau Ioan Vodă cel Cumplit, De cei trecuţi prin băncile şcolii de dinainte de 1989, era cunoscut ca Ioan Vodă cel Viteaz. Înainte de Revoluţie, la monument se organizau festivităţi cu elevi aduşi din tot judeţul Galaţi. În fiecare an, pe platoul statuii avea loc Sărbătoarea Bujorului, petrecere câmpenească la care se adunau toţi sătenii, dar şi mari şefii de partid. Evident, toate aceste parade şi serbări comuniste implicau ample acţiuni muncitoreşti de întreţinere a monumentului. Decăderea celui mai înalt monument din Galaţi 

După 1989, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz a prezentat interes doar pentru hoţii de piatră şi de fier, fiind vandalizată în mod sistematic.

S-au furat tarvertinul cu care e placat soclul, toate părţile metalice de la părculeţul acum devastat, s-a furat până şi placa din bronz aferentă monumentului. Jgheaburile care altădată erau pline flori şi întreţinute de muncitori, acum aproape că nu mai există. „Trecerea acelor perioade de festivism impus de către regimul de dinainte de 1989, când se organizau, la monument, festivităţi cu pionierii şi şoimii patriei aduşi din întreg judeţul Galaţi, şi care implicau acţiuni de întreţinere periodică a monumentului, au contribuit la o stare de pasivitate a conservării monumentului istoric de către administraţia publică locală pe raza căruia se află acesta”, spune Marius Mitrof, consilier istoric în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Cea mai înaltă statuie din Galaţi, de 4,5 metri, a fost realizată de către sculptorul brăilean Gheorghe Turcu cu prilejul împlinirii a patru veacuri de la uciderea voievodului, fiind amplasată în anul 1976, pe platoul de lângă pădurea Breana de lângă Roşcani. Turnarea în bronz s-a realizat la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti. Pe platformă în două terase, spre care urcă o scară monumentală, se află soclul de forma unei prisme pătrate, din beton placat cu travertin. Ioan Vodă cel Viteaz este prezentat în picioare, cu mâna dreaptă pe mânerul sabiei pe care se pregăteşte s-o scoată din teacă.  „Despre locul amplasării acestei lucrări, în respectarea adevărului istoric, s-a stabilit, în mod cert, mai ales după descoperirile arheologice din 1984, că bătălia şi locul uciderii domnului Moldovei nu a avut loc lângă localitatea Roşcani din dreapta Prutului, adică în judeţul Galaţi de astăzi, ci la iezerul Cahul, de partea cealaltă a Prutului, parte a Moldovei de atunci, de unde oastea condusă de voievod a fost nevoită să se retragă în satul Roşcani, din vecinătate.

Dacă a fost sau nu voită confuzia, aceasta poate fi îndreptată. Dincolo de acest aspect, existenţa acestei lucrări impunătoare, monumentale, dedicată unui domn al Moldovei dintr-o perioadă extrem de grea din istorie, realizată de către un artist plastic de notorietate internaţională, nu face decât să îmbogăţească zestrea patrimoniului cultural al judeţului Galaţi”, precizează Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

În ultimele două decenii, deteriorarea monumentului lui Ioan Vodă cel Viteaz a devenit din ce în ce mai acută. Fiind monument de categorie B, de interes local și județean, Primăria Băneasa are obligația să-l reabiiliteze. Un proiect a existat în 2007, însă acesta a rămas doar la stadiul de intenție, potrivit adevărul. 

Monument istoric dat în folosința Spitalului Clinic Județean de Urgență. Bijuteria arhitectonică în care va funcționa farmacia spitalului    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.