Morar Costan, primarul social-democrat din Dej, şi consilierii locali din Dej au făcut o nouă vizită la sediul Poliţiei din Dej, pentru a da noi declaraţii referitor la nerespectarea unor hotărâri definitive şi irevocabile. Ei ar putea fi acuzaţi de abuz în serviciu, având în vedere că nu l-au votat pe consilierul local Traian Mureşan, de la PNG, nici în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile. Cu toate că instanţa i-a obligat încă din decembrie 2012 să facă acest lucru, ei găsesc tot felul de tertipuri să nu respecte legea. Din acest motiv, consiliul local din Dej s-a mutat la sediul IPJ şi ar putea fi cu toţii acuzaţi de mai multe fapte, printre care şi abuzul în serviciu.

 

Când primarul din Dej nu-l ascultă pe prefect

Primarul din Dej, Morar Costan, se crede deasupra legii şi nu a reuşit să îl pună pe Traian Mureşan consilier local, după ce în decembrie 2012 o instanţă a hotărât definitiv şi irevocabil să facă acest lucru. El ar putea fi acuzat de abuz în serviciu pentru că nu a respectat legea contenciosului administrativ, articolul 24, pe care îl puteţi urmări în boxul alăturat. De altfel, prefectul Gheorghe Vuşcan a trimis şi el o adresă către Partidul Noua Generaţie în care spune că nu există nici un motiv pentru care să nu se valideze consiliul local din Dej. Uite că Morar Costan împreună cu consilierii locali nu au reuşit să îl pună nici după alegeri pe Traian Mureşan în locul câştigat prin vot, dar nici în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile.

Culmea este că relaţiile dintre prefectul Gheorghe Vuşcan, fost pesedist, şi primarul Morar Costan sunt mai mult decât strânse, întrucât primul i-a angajat beizadeaua celui din urmă la Instituţia Prefectului Judeţului Cluj. Sau oare o fi existat mai mult decât o relaţie foarte strânsă, ci una de eludare a adevărului? Pentru că de la prefectul Gheorghe Vuşcan ne putem aştepta la orice.

“Având în vedere cele expuse mai sus, nu există niciun motiv legal pentru întreruperea procedurii de constituire a Consiliului Local al municipiului Dej” , arată o adresă a prefectului Gheorghe Vuşcan din 27 iunie 2012 adresată Partidului Noua Generaţie.

 

Poliţia din Dej, ancheta cu viteza melcului

Ancheta Poliţiştilor de la Dej se mişcă şi ea cu viteza melcului. Mai ales că de la sentinţa definitivă şi irevocabilă au trecut aproape doi ani de zile. Nu e ca şi cum poliţiştii nu ar ştii cine ar fi făptuitorii, pentru că pot afla printr-un simplu telefon cine sunt consilierii care nu au dorit să îl valideze pe Traian Mureşan. De fapt ştiu acest lucru, dar se pare că trebuie să se convingă. Din acest motiv îi cheamă pe fiecare consilier local de cel puţin două ori la audieri, iar primarul Morar Costan a fost chemat şi el de numeroase ori la audieri. Ne întrebăm dacă poliţiştii de la IPJ Cluj şi cei de la IGPR cunosc această anchetă vădit părtinitoare faţă de primarul Morar Costan. Sau o fi protejat un primar din România? Pentru că atunci e deja competenţa DNA.

Costan, anchetat şi în iulie

Primarul municipiului Dej, Morar Costan, a fost chemat în luna iulie  la audieri pentru nerespectarea hotărârilor definitive şi irevocabile ale instanţei, conform  unor surse din mediul judiciar. Traian Mureşan a câştigat de aproape un an jumătate procesul cu Primăria Dej şi dreptul de a fi repus consilier local, iar Morar Costan şi Consiliul Local nu votează pentru punerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti. Conform surselor noastre, ancheta poliţiştilor dejeni urmează să fie închisă înainte să înceapă propriu zis. De altfel, Traian Mureşan a mai câştigat încă un proces pe civil cu toţi consilierii locali.

 

Costan recunoaşte vizita la IPJ

Primarul din municipiul Dej, Morar Costan (PSD), a fost săptămâna trecută la audieri la Poliţia din Dej. El nu a vrut să facă declaraţii prin telefon pe această temă, ci doar să trimită un mail. Ne-a confirmat în schimb că a fost la audieri alături de toţi colegii lui. El a spus că a explicat o dată de ce nu pune în aplicare acea sentinţă definitivă şi irevocabilă. Cu toate că a fost informat de reporterii Gazeta de Cluj că sentinţele definitive şi irevocabile nu se explică, ci se pun în aplicare, aceştia au refuzat în mod repetat punerea în aplicarea a sentinţei care cerea ca Traian Mureşan să fie numit din nou în funcţia de consilier local.

În ceea ce priveşte cealaltă pierdere pe care a survenit-o primarul municipiului Dej, precum şi consilierii locali, acesta a spus că va face recurs. Avocatul, atât al primarului, cât şi al consilierilor locali, este nimeni altul decât decanul baroului Cluj, Mircea Pop.

 

Pierzătorii de serviciu

“Respinge excepţiile tardivităţii acţiunii şi a prescripţiei dreptului la acţiune. Admite în parte cererea de chemare în judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 17.07.2014”, arată sentinţa Tribunalului Cluj. Calitate de pârât în cadrul acestui dosar a fost pentru municipiul Dej, Consiliul Local Dej, primarul municipiului Dej, Marcel Trîmbiţaş, Dan Bonta, Axinte Bob, Viorel Federiga, Teodora Muncelean, Izidor Hategan, Vasile Călin Rusu, Nelu Anca, Nicolae Lazăr, Aurelian Mureşan şi Viorel Federiga.

 

BOX Ce spune legea legat de respectarea hotărârilor definitv şi irevocabile

Art. 24
(1) Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un certificat, o adeverinţă sau orice alt înscris, executarea hotărârii definitive şi irevocabile se va face în termenul prevăzut în cuprinsul ei, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.
(2) În cazul în care termenul nu este respectat, se va aplica conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, iar reclamantul are dreptul la despăgubiri pentru întârziere.
(3) Neexecutarea sau nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţă de contencios administrativ şi după aplicarea amenzii prevăzute la alin. (2) constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 2.500 la 10.000 lei.

documente dej (1) documente dej (2)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.