Săpăturile de pe șantierul Autostrăzii Sebeș – Turda din zona Sâncraiu (jud Cluj) au scos la iveală trei așezări străvechi și 15 morminte.

În urmă cu cinci ani, în aceeași zonă, a fost descoperită o necropolă din Evul Mediu fapt care a dus la relocarea DJ 142 L, pe traseul Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, transmite ziarulunirea.ro

Noile descoperiri arheologice fac acum obiectul unei cercetări realizate de specialiști din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, condus de directorul Gabriel Rustoiu. Din echipa de cercetare fac parte arheologi de prim rang ai muzeului – Gabriel Balteș și Cristian Florescu – arheologi de gradul I, cu experiență recunoscută în domeniu.

În continuarea descoperirilor făcute în anul 2016, în urma primelor săpături arheologice din acest an, din dreptul km. 40 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, la ieșirea din Sâncrai spre Ciumbrud au fost descoperite alte 15 morminte din Evul Mediu timpuriu, dar și 3 așezări străvechi din aceeași perioadă.

Arheologul Cristian Florescu a declarat că numărul mormintelor și locuințelor descoperite ar putea crește pe măsură ce săpăturile vor avansa, iar ulterior relicvele dezvelite ar putea fi supuse unor analize pentru o mai precisă datare istorică.

Pe baza raportului de cercetare întocmit de arheologi, Direcția Județeană pentru Cultură Alba va putea emite certificatul de descărcare de sarcină arheologică a zonei, în vederea continuării lucrărilor la autostradă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here