Mai mulţi moţi din Munţii Apuseni, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au protestat, joi, faţă de neaplicarea Legii Moţilor şi şi-au cerut drepturile în faţa statuii lui Avram Iancu din Cluj-Napoca, cântând din tulnic.

„Am venit, simbolic, în faţa statuii lui Avram Iancu, Crăişorul Munţilor, pentru a protesta faţă de neaplicarea Legii Moţilor şi a arăta că, aşa cum a luptat Avram Iancu, vom lupta şi noi pentru drepturile moţilor. Cerem respectarea Legii Moţilor pentru că nici până acum aceasta nu se aplică. Cei care au carnet de moţ au dreptul la 15 mc de lemn pe an, la jumătate de preţ, lucru care nu se respectă. Un moţ nu are dreptul nici să comercializeze materialul lemnos, nu are dreptul să îl prelucreze decât prin firme, lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Din moşi strămoşi, moţii şi-au prelucrat singuri lemnnul, în familie”, a spus Simion Safta, unul dintre moţii prezenţi.

Acesta a reclamat şi faptul că moţii nu au dreptul să transporte în ţară lemnul prelucrat.

„Oamenii au ajuns la capătul răbdării, nu mai au cu ce să trăiască, nu mai pot să îşi întreţină familiile. Cerem autorităţilor locale şi centrale să aibă grijă de moţi”, a mai spus acesta.

Lucreţia Trif, tulnicăreasă în vârstă de 69 de ani, a declarat la rândul său că, la munte, moţii trăiesc vremuri foarte grele, pentru că nu îi ia nimeni în seamă.

„Oamenii ar vrea să ducă lapte la lăptărie, dar preţul pe litru este foarte mic. De ce nu se vrea lapte românesc, de ce mai bine se aduce din străinătate? Unde vom ajunge? După lemne degeaba se duc moţii în pădure, că numai patronii au voie să le care cu camioanele. Moţii îşi cer drepturile pentru că au ajuns să sufere în ţara lor”, a spus femeia.

Moţii din Munţii Apuseni au elaborat un proiect de modificare a Legii Moţilor care va fi discutat săptămâna viitoare cu specialiştii Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.