Sapou: In toamna anului trecut, Consiliul Judetean Cluj a primit o oferta de parteneriat public-privat privind realizarea Spitalului Regional de Urgenta in parcul industrial Tetarom I. Cererea vine din partea unui consortiu de trei firme: VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH & Co KG, CBC Development Design SRL si MANUTENCOOP Facility Management S.p.A. Cu toata straduinta unor consilieri judeteni PSD si PNL, proiectul nu a mai fost finalizat, cladirea CBC Development fiind inoportuna pentru o asemenea investitie.
Oamenii de afaceri Valentin Nica si Nicolae Badiu, dezvoltatorii mai multor afaceri locale printre care si Baile Someseni, Duct City si Global Plaza, au incercat un artificiu inteligent prin care sa-si asigure finalizarea cladirii de birouri CBC Development din parcul industrial Tetarom I. Presati de banci si avand costuri de dezvoltare mult mai mari decat cele prevazute initial, cei doi au incercat sa profite de necesitatea construirii unui nou Spitalul Regional de Urgenta pentru a-si finaliza constructia.
In scrisoarea de intentie adresata catre Consiliul Judetean, se arata ca proiectul va fi realizat intr-o “perioada de noua luni de la data primirii acordului de principiu din partea CJ”. Consortiul isi ia obligatia de a sustine atat dezvoltarea, cat si finantarea si implementarea obiectivului. Pe de alta parte, Consiliul Judetean ar fi trebuit sa infiinteze o societate mixta, partea sa fiind acoperita din taxele din administrarea cladirii CBC, care ar fi urmat sa treaca in proprietatea Consiliului.
In fata Consiliului Judetean, responsabili cu propunerea proiectului a fost un reprezentant al PSD, fiind sustinut puternic de consilierii PNL. Sursele noastre au precizat ca intalnirea dintre cele doua parti participante la viitorul parteneriat a avut loc la restaurantul “Sinaia”, unde au participat atat Valentin Nica si Nicolae Badiu, cat si Dan Canta (PSD) si Eugen Cecan (PNL). “Gazeta de Cluj” va prezinta, in continuare, motivele pentru care acest proiect nu a mai fost finalizat.
Raportul Ministerului Sanatatii
Invitat de catre Alin Tise in luna noiembrie 2010 pentru a evalua cladirea din parcul Tetarom, subsecretarul de stat, Raed Arafat, a trimis un raport prin care explica de ce alegerea cladirii respective nu este cea mai buna in raport de interesele judetului Cluj.
Astfel, din analiza datelor prezentate la fata locului, reies urmatoarele: 1. Cladirea este construita cu scopul de a gazdui un hotel si birouri; 2. Transformarea cladirii in spital poate fi efectuata cu o investitie suplimentara, fiind posibila modificarea intr-un spital cu o capacitate de aproximativ 350 de paturi, impartite pe sectii de circa 25 de paturi pe sectie; 3. Cladirea se alfa intr-o zona relativ centrala a municipiului Cluj-Napoca si care nu ar permite o extindere majora in viitor, fiind posibila doar construirea unei cladiri suplimentare separate, cu posibilitatea de interconectare cu actuala cladire, ceea ce ar permite majorarea numarului paturilor pana la 700-800 de paturi.
Acelasi raport arata si motivele pentru care cladirea din Tetarom nu se preateaza pentru a gazdui un spital dupa nevoile municipalitatii. In document se arata ca: ”Avand in vedere o serie de considerente: numarul redus de paturi per sectie, precum si numarul redus de paturi in general, cladirea actuala nu poate inlocui Spitalul Regional de Urgenta.” De asemenea, in raport se arata ca „ Spitalul Regional de Urgenta Cluj este prevazut sa aiba un numar de aproximativ 800 de paturi, in vederea inlocuirii cladirilor vechi si a gazduirii sectiilor functionale la momentul actual din structura Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj si, probabil, a altor sectii din municpiul Cluj-Napoca, necesare functionarii unui spital regional de urgenta, respectiv, in noul Spital Regional. Actuala cladire prezinta limitari in ceea ce priveste posibilitatea extinderii pe viitor. Un spital regional necesita un spatiu larg care sa permita extinderea in urmatorii 20-30 de ani. Totodata, spitalul regional trebuie sa permita si aterizarea elicopterelor de interventie si transport medical fara a fi necesara utilizarea ambulantelor, in vederea transportului pacientilor intre elicopter si Unitatea de Primiri Urgente”.
Din toate aceste motive, Raed Arafat considera ca actuala cladire nu poate fi decat o solutie tranzitorie, pana la realizarea noului sediu al Spitalului Regional, daca autoritatile locale decid ca un astfel de demers ar fi fezabil.
Raspunsul lui Alin Tise pentru CBC
Considerand punctul de vedere exprimat de catre Ministerul Sanatatii, prin subsecretarul de Stat Raed Arafat, Consiliul Judetean Cluj a trimis o nota catre SC CBC Development Design SRL cu privire la oferta de parteneriat public-privat formulata de acestia. In aceasta scrisoare, presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a precizat cat se poare de clar faptul ca imobilul din parcul Tetarom I nu poate constitui o locatie adecvata si recomandabila, care sa poata fi transformata in Spitalul Regional de Urgenta, corespunzator cerintelor vizand necesarul de spatiu.
In acest sens, considera Tise, e imperativ a se retine ca, in ipoteza realizarii unei modificari a cladirii specificate in spital, acest fapt presupune efectuarea unor investitii suplimentare, a caror finalitate nu s-ar concretiza decat in transformarea acestei locatii intr-o unitate sanitara cu o capacitate insuficienta de 350 de locuri, inadecvata rigorilor impuse pentru asigurarea functionalitatii sale optime, in viitor cu posibilitati limitate de extindere.
Pe de alta parte, se arata in scrisoare, conform prevederilor Ordonantei nr. 65 din 30 august 2001, privind constituirea si functionarea parcurilor industriale, „apreciem ca solicitarea dumneavoastra de parteneriat public-privat referitoare la amplasarea Spitalului de Urgenta Cluj in zona Tetarom I este inoportuna si, din acest punct de vedere, remarcand ca Zona Parcului Industrial Tetarom I, nu se preteaza si nu ofera un cadru favorabil pentru amplasarea acestui important obiectiv de investitii”.
Firma lui Nica – datorii de 18 milioane de euro
CBC Development Design ii are ca administratori pe doi oameni de afaceri cunoscuti in Cluj pentru proiectele derulate, Valentin Nica si Nicolae Badiu. Potrivit informatiilor oferite de portalul romanian-universe.ro, cifra de afaceri in 2009 a firmei este de 9.200 de euro, pe cind datoriile se ridica la 18 milioane de euro. Anul trecut firma a fost pe pierdere. Pierderea neta suferita a fost de 2,2 milioane de euro. Firma apare cu doar trei angajati.
Box 2: Alta clinica marca “Badiu”
Una dintre clinicile private din Cluj-Napoca, SC As Ro Medica, a intrat in insolventa pentru doar 5.000 de lei. Clinica a fost detinuta de omul de afaceri Nicolae Badiu care, in urma cu cativa ani, a vandut-o off-shorului cipriot Medromea Enterprise Limited. La scurt timp, clinica a inceput sa acumuleze datorii de sute de mii de lei, dar a intrat in insolventa abia la cererea SC Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Nord” SA pentru neplata facturilor de energie electrica. In mod ciudat, persoana care spune ca se ocupa de insolventa firmei lui Badiu spune ca nu poate intra in posesia actelor contabile, iar administratorul As Ro Medica nu este de gasit. Mai mult, inainte de cererea de insolventa, conform Oficiului Registrului Comertului Cluj, SC As Ro Medica era dizolvata pentru nedepunerea declaratiilor fiscale.
Sabin Ripan