Fabrica de Echipamente si Componente Nuclearo-Energetice (FECNE) din Capitala a semnat un contract de 1,8 milioane de euro cu gigantul Gazprom pentru livrarea unor instalatii pentru cea mai mare statie de comprimare a gazelor din lume, aflata in constructie la Anapa (Rusia meridionala).

Romanii vor furniza rusilor trei separatoare de gaze pana in februarie 2014.

Romania nu mai figureaza pe ruta gazului rusesc Southstream. Cu toate acestea, o companie romaneasca, detinuta de grupul italian Walter Tosto, va munci pentru realizarea unuia dintre cele mai indraznete proiecte care vizeaza transportul gazelor din Rusia catre Europa centrala si de sud. FECNE, companie in care lucreaza acum o suta de muncitori romani, va livra pana in luna februarie a anului 2014 trei echipamente de mare complexitate grupului Gazprom, care vor fi folosite la construirea celei mai mari statii de comprimare a gazelor, CS Russkaya, din Rusia meridionala.

„Pentru realizarea celor trei separatoare, FECNE va lucra indeaproape cu grupul OMZ, cel mai mare din Rusia, producator de echipamente din oteluri speciale pentru industriile nucleara, petrochimica si de petrol si gaze, aflat in proprietatea Gazprom. FECNE a fost considerat singurul partener de incredere la nivel global in vederea realizarii unui proiect atat de complex si avand in vedere un timp de executie atat de scurt„, a declarat azi Luca Tosto, manager general FECNE.

 

Gazprom intentioneaza sa puna in functiune statia CS Russkaya in cea de-a doua parte a anului 2016. Instalatia de la Anapa presupune o investitie de circa 100 de milioane de euro si va fi dotata cu sapte unitati de pompare a gazului. Conducta, care va traversa Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria, porneste de pe coasta sudica a Rusiei si va subtraversa Marea Neagra. Romania, angrenata in mega-proiectul Nabucco, a fost ocolita de ruta Southstreem, desi initial rusii vizau si amplasarea unei conducte pe teritoriul tarii noastre. Conducta are o lungime de circa 900 de kilometri si va permite transportul a 63 de miliarde de metri cubi de gaz spre tarile europene.

 

Fabrica din Capitala, situata pe platforma IMGB, are un trecut de invidiat. Ea si-a inceput activitatea in 1968, ca parte a Intreprinderii de Masini Grele Bucuresti. In 1980, in urma unui contract cu Atomic Energy of Canada Ltd., fabrica a inceput sa realizeze componente grele sudate pentru centrale nucleare. Tot programul nuclear de la Cernavoda s-a bazat pe componentele livrate de FECNE, ultimele comenzi executate pentru reactoarele 1 si 2 fiind inregistrate in anul 2005.

Din 1998, FECNE devine parte a companiei Kvaerner, iar in 2006 intra in reoganizare judiciara si lichidare. In 2011, aceasta a fost cumparata de Romenergo. In 2012, fabrica a intrat in portofoliul italienilor de la Walter Tosto, lider in constructii de instalatii de cazangerie de mare gabarit pentru industria de petrol si gaze. Tosto a refacut fabrica pentru a obtine profit din fabricarea componentelor necesare industriilor nucleara, petrochimica, de petrol si gaze. In momentul de fata toata productia e exportata in tari precum Rusia si China, insa italienii spera ca, prin reluarea programului nuclear in Romania (reactoarele 4 si 5 de la Cernavoda), sa furnizeze echipamente si in tara.

Compania spera ca in urmatorii doi ani sa-si mareasca numarul de angajati la 300. In acest sens, grupul a creat o scoala interna de sudura unde sunt pregatiti tineri pentru calificarea in meseria de sudor. De asemenea, fabrica se bazeaza pe elevii liceului tehnic-profesional din Berceni, care au fost reuniti intr-o clasa speciala de elevi, urmariti indeaproape de specialistii companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.