Compania din Deva, în care fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina, dar și ginerele actualului eurodeputat PNL, Ioan Andrei Rudeanu, sunt acționari, derulează contracte pe bandă rulantă cu mai multe spitale de stat din România, informează jurnalul.ro.

Firma prestează activități de transport pacienți de la domiciliu către unitățile sanitare, iar valoarea contractelor parafate din 2018 și până în prezent de această societate se ridică la peste 32 de milioane de lei cu TVA. Printre cele mai recente astfel de afaceri se numără și cele încheiate cu Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, unitate medicală aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, păstorită de Emil Boc, fost șef, pe line de partid, dar și guvernamentală, al lui Vasile Blaga, în regimul Băsescu.

Este vorba despre compania SC Medical – Emergency Division SRL, cu sediul în Deva, societate care, potrivit ultimei încheieri, din data de 22 decembrie 2022, a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută, în calitate de asociați, de Ioan Andrei Rudeanu – ginerele eurodeputatului PNL Vasile Blaga – și de Agathe Cristina Blaga, fata celebrului politician.

Potrivit informațiilor furnizate de Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), în data de 23 martie 2023, compania SC Medical – Emergency Division SRL a primit de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca un contract în valoare de 2.434.700 de lei fără TVA, respectiv de 2.897.293 de lei cu TVA inclusă, constând într-un acord-cadru pe o perioadă de doi ani, pentru prestarea de servicii de transport al pacienților dializați și servicii de transport rutier specializat de pasageri. 

Unitatea medicală contractată este o instituție aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Cluj-Napoca, păstorită de Emil Boc, fost președinte PDL și prim-ministru, la vremea când secretar general al partidului respectiv era chiar Vasile Blaga, socrul, respectiv tatăl acționarilor SC Medical – Emergency Division SRL.

Singura firmă care s-a înscris la licitație

Potrivit anunțului de atribuire al contractului amintit mai sus, afacerea a fost parafată prin organizarea, de către autoritatea contractantă, a unei licitații deschise, pentru serviciile vizate fiind pus la bătaie un buget maxim estimat de 2.221.300 de lei fără TVA. Mai mic decât valoarea contractului încheiat. Iar la licitația organizată a fost primită doar oferta SC Medical – Emergency Division SRL.

De altfel, nu este pentru prima dată când firma controlată de ginerele și de fiica lui Vasile Blaga prestează astfel de servicii pentru Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. Tot de pe portalul SEAP mai aflăm că societatea în cauză a mai primit, la data de 30 decembrie 2020, un acord-cadru din partea aceleiași instituții, în valoare de 2.308.600 de lei fără TVA. La procedura de atribuire s-a înscris, de asemenea, doar SC Medical – Emergency Division SRL. 

Mai mult, în 16 octombrie 2020, între cele două părți a mai fost parafat un contract, în valoare de 154.700 de lei fără TVA, pentru același tip de servicii care să fie prestate până la 31 decembrie 2020. În total, valoarea acestor contracte atribuite de Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca se ridică la 5.360.539 de lei cu TVA.

Și Spitalul din Tulcea a agreat același transportator privat

Spitalul Județean de Urgență Tulcea este o altă unitate medicală care a angajat, de două ori, firma familiei Blaga-Rudeanu pentru transportul rutier specializat de pasageri, respectiv al pacienților dializați, și a plătit, în total, suma de 11.845.262,81 lei fără TVA, conform SEAP. 

Primul contract a fost parafat la data de 18 noiembrie 2019, în valoare de 1.553.662,81 lei cu TVA, iar al doilea a fost parafat la 7 noiembrie 2022, pentru suma de 10.281.600 de lei cu TVA. La acest din urmă contract, compania Medical-Emergency Division SRL a mers împreună cu o altă firmă, pe nume Trans Medical SRL.

12 contracte similare. Din 2021, fiica eurodeputatului PNL figurează, ca acționar, cu numele de domnișoară

„Jurnalul” a centralizat, studiind arhiva SEAP, nu mai puțin de astfel de 12 contracte încheiate de compania în cauză cu spitalele de stat, valoarea acestora atingând suma de 32.158.429,64 de lei cu TVA.

Pe lista unităților beneficiare și plătitoare se mai află Spitalul Județean Reșița (cu un contracte atribuit la 5 noiembrie 2018, în valoare de 933.408,63 lei cu TVA), Spitalul Județean de Urgență Pitești (cu două contracte, parafate la 12 noiembrie 2018 și 1 aprilie 2020, în valoare totală de 3.348.279,2 lei cu TVA), Spitalul de Urgență Petroșani (cu două contracte, încheiate la 22 aprilie 2021 și 18 ianuarie 2021, în valoare totală de 1.381.7546 lei cu TVA), Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (cu un contract, parafat la data de 19 februarie 2019, în valoare de 1.063.860 de lei cu TVA) și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești (cu un contract, încheiat la data de 6 aprilie 2023, în valoare de 8.225.280 de lei cu TVA).

SC Medical – Emergency Division SRL Deva a fost înființată, în aprilie 2010, sub denumirea de SC Axis Emergency SRL, avându-i drept asociați pe Ioan Andrei Rudeanu și pe Aurora Mariana Rudeanu. În 26 octombrie 2010, în firmă figurau Ioan Andrei Rudeanu și Agathe Cristina Rudeanu (fostă Blaga). Compania și-a schimbat numele în SC Medical – Emergency Division SRL la data de 11 iunie 2015. Din 21 octombrie 2021, acționarul Agathe Cristina Rudeanu figurează în actele societății cu numele de familie Blaga (VEZI FACSIMIL).

Citește și: EXCLUSIV. Clujean cu probleme psihice și cardiace, aruncat în stradă de către conducerea unui spital din Cluj

3 COMENTARII

  1. Da dovedeati ca aceste contracte sunt luate pe relatii si erau si alte firme, mai bune, care faceau aceeasi treaba, ca aceste contracte sunt supra apreciate si costa mai mult decat normal, ca firmele implicate nu-si fac treaba si primesc banii degeaba, articolul era bun. Dar daca imi spuneti ca sunteti nemultumiti numai ca sunt firmele lui Blaga, atunci nu meritati nicio atentie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here