Fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, care a demisionat ca urmare a aprecierilor publice jignitoare la adresa copiilor şi a soţiilor românilor plecaţi la muncă în străinătate, este implicat în numeroase afaceri. De la relaţiile de afaceri arhicunoscute cu magnatul Ion Ţiriac, municipalitatea i-a închiriat lui Ioan Rus un teren pentru o sumă derizorie.

 

Fostul ministru PSD Ioan Rus a intrat în afaceri fiind fondatorul unor firme şi administratorul altora. Cea mai importantă dintre ele, RMB Inter Auto SRL (reprezentanţa Mercedes-Benz) era controlată, printr-un offshore (Vitexa Holdings Limited), de omul de afaceri Ion Ţiriac. De altfel, Autosincron este unul dintre asociaţii SC RMB Inter Auto SRL.

 

Merge (sic!) afacerile

În iulie 2015, Ioan Rus a cumpărat o casă pe Calea Turzii nr. 148 (lângă sediul Autosincron) de la Laurenţiu şi Magdalena Maria Alina Boţoc, Statul român fiind şi el proprietarul unei mici cote din teren.

La o lună după ce a cumpărat imobilul, societatea Autosincron SRL, prin Ionuţ Bogdan Ioan (în iunie 2014 după ce a devenit membru al Guvernului, Rus s-a autoînlocuit din funcţia de administrator cu Ionuţ Bogdan Ioan, fost partener de afaceri) a încheiat cu Municipiul Cluj-Napoca două contracte de închiriere pentru terenul- curte aferent casei respective. În total sunt 148 mp închiriaţi, pentru care milionarul Ioan Rus plăteşte primăriei o chirie de-a dreptul hilară – 11,84 lei/ lună. Termenul de închiriere a suprafeţei respective a fost stabilit la doar două săptămâni după ce Ioan Rus a cumpărat casa, iar contractul expiră în iunie 2019.

”În cazul în care, la expirarea termenului contractual, locatarul va depune cerere de prelungire a termenului de locaţiune, locatarul (n.red. – SC Autosincron SRL), va lua act de aceasta, urmând a proceda la prelungirea locaţiunii în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare la acel moment”, se arată în contractul de închiriere.

În cazul în care chiria nu va fi plătită până în data de 30 a fiecărei luni, milionarul Ioan Rus va fi sancţionat cu 0,5%/zi din cuantumul obligaţiei neachitate în termen, ceea ce ne îngrijorăm că s-ar putea să-i aducă fostului ministru o gaură în buget.

Iar pentru că Primăria Cluj-Napoca nu profită deloc de pe urma terenurilor şi a spaţiilor pe care le are închiriate sau concesionate, profită Ioan Rus de municipalitate. Pe terenul pentru care plăteşte 11 lei/lună, fostul ministru s-a pricopsit cu o parcare particulară.

parcare ioan rus

Boc face plecăciuni în faţa ”adversarului”

Relaţiile dintre Emil Boc şi Ioan Rus, chiar dacă din punct de vedere politic se află în altă barcă, par să fie generatoare de profit, iar pentru că lui Ioan Rus trebuie să-i meargă afacerile aşa cum vrea, Primăria lui Boc a schimbat funcţiunile unei zone pentru firma fostului ministru. Concret, societatea Autosincron a cerut în aprilie 2015 modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru strada Cometei nr. 5-7, respectiv modificarea din UTR- Liu – locuinţe cu regim redus de înălţime, în UTR- M3 – locuinţe colective, birouri, servicii. Regimul de înălţime admis pentru UTR- Liu nu poate depăşi două etaje, ceea ce UTR – M3 (cel cerut de Ioan Rus) permite edificarea clădirii până la şase etaje.

Pentru că a avut succes, în mai 2016 Ioan Rus a primit şi autorizaţia de construire prin care i s-a permis edificarea unui imobil de locuinţe şi servicii (S+P+4E), pe strada Cometei nr. 7, în vecinătatea sediului Autosincron.

Aceeaşi manevră s-a făcut-o şi înainte, în ianuarie 2016, când Primăria lui Boc a eliberat Planul Urbanistic Zonal tot pentru societatea Autosincron, prin care s-a schimbat funcţiunea unui teren pentru extinderea clădirii de birouri în care este şi sediul IRES, firma cedată de fostul vicepremier Vasile Dâncu lui Ovidiu Turcu, un alt apropiat al lui Ioan Rus.

Concret, consilierii locali au votat aprobarea PUZ – strada Cometei pentru schimbarea funcţiunii zonei din UTR L3a (= locuinţe individuale şi colective mici cu maxim P+2 niveluri) în UTR M3a (=zonă mixtă cu regim de construire deschis, în extinderea M3 adiacentă principalelor artere de circulaţie).

Imobilul de pe strada Cometei nr. 7 a fost vândut de către Transferoviar Grup către Autosincron. Imobilul era compus din teren, curte şi grădină, în suprafaţă de 759 metri pătraţi, pe care era edificată o construcţie din lemn, acoperiră cu şindrilă, compusă dintr-o cameră, o bucătărie şi dependinţe. Imobilul în cauză a intrat în posesia Transferoviar Grup SA în 21 decembrie 2012.

parcare autosincron

Ioan Rus construieşte cu viteza cometei

Pe strada Cometei nr. 4, fostul ministru vrea să construiască pe terenul parcării Autosincron (vizavi de sediu), un imobil mixt. În acest context, publicul a fost invitat să transmită contestaţii asupra proiectului ”Elaborare Plan Urbanistic de Detaliu şi documentaţie tehnică pentru autorizarea lucrărilor de construire imobil mixt, operaţiuni notariale, împrejmuire teren, amenajări exterioare, racorduri şi branşamente”. Anunţul a fost publicat în 21 septembrie 2017, iar până în 6 octombrie, clujenii au avut ocazia să depună observaţii la sediul primăriei.

În 2007, a mai existat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru strada Cometei nr. 2-4 care prevedea aprobarea PUD pentru un imobil de patru etaje (S+P+4E), beneficiar fiind, evident, tot SC Autosincron SRL.


Ioan Rus a primit ordin de reactivare?

”La unul din posturile ado­rate de gradaţi (n.red.- Realitatea TV), zilele trecute Ioan Rus este reactivat sau se bagă singur în seamă. Whatever! Iată declaraţia sa: „Procurorul general sau procurorul-şef DNA nu au cum să fie oameni iubiţi de o anumită categorie de oameni. Nu au cum într-o ţară coruptă“, a spus Ioan Rus. Corect camarade Rus!

Păi dacă de cel puţin 15 ani de zile nimeni nu te întreabă cum ai făcut averile în chestiune, cum ai melanjat zeci de firme prin tot atâtea offshore-uri, cum de fiul şi ginerele învârt afaceri de sute de milioane de dolari pe bani de la buget, nu-i normal că e o ţară coruptă?! Este camarade Rus!

Dar mai ales când ne gândim cu cât patos de anticorupţie în sânge dl Dâncu cânta mai acum doi-trei ani la urechea şefei DNA celebrul şlagăr de gherlă „La Chilia-n port, varianta pentru statul de drept“!

Hai spune drept: grupul matale a simţit miros de guvernare nouă sau de preluare a PSD? În antrepriză că pe persoană fizică e mai greu, nu vă permite statul de drept!”, spune într-un editorial, jurnalistul Realitatea TV, Marian Gârleanu.

2 COMENTARII

  1. Indiferent de partidul în care aparțin, ne conduc niște jeguri de oameni – trebuie primenită întreaga clasă politică, așa cum a făcut Islanda în 2011. Altfel va fi vai de noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here