După ani de tăcere complice și mușamalizări grosolane, cariera ilegală de piatră din Muntele Băișorii a fost, în sfârșit, trasă pe linie moartă. E o victorie de etapă, dar importantă, împotriva rețelei bine sudate dintre justiție, politică și afaceri locale.

Gazeta de Cluj a scris în repetate rânduri despre cum, cu acordul tacit al autorităților și cu binecuvântarea composesoratului condus cu mână de fier de Maria Cirebea, exploatarea funcționa nestingherită. Firma implicată? Una controlată de familia fostei judecătoare Cimbrudean, conectată strategic atât la mediul politic local, cât și la sistemul de justiție. Nu întâmplător: soția patronului este o judecătoare cu greutate în instanțele clujene.

Poliția a deschis dosare penale doar după ani de investigații de presă, dar anchetele au fost îngropate adânc în sertarele prăfuite ale birourilor, de unde n-au mai ieșit. Cariera funcționa, ironic, doar când autoritățile închideau ochii. Nici vorbă de controale reale, de sancțiuni sau opriri.

Acum, în premieră, Consiliul Județean Cluj, prin președintele Alin Tișe, a spus „stop”. Proiectul a fost respins categoric, iar Tișe a fost tăios: „Pierdeți timpul clientului, pe bani. Nu veți obține nicio autorizație!”. Comisia de Urbanism a votat aproape unanim împotriva proiectului, arătând că zona montană ar fi fost mutilată ireversibil.

De ce abia acum? Poate pentru că presiunea publică, anchetele jurnalistice și ochii tot mai vigilenți ai opiniei publice au devenit imposibil de ignorat. Un lucru e cert: această carieră nu trebuia să existe nici măcar o zi.

Nu avem pe ce să ne dăm cu părerea. Vi s-a mai spus și la ședința de săptămâna trecut că sunt unele probleme și acum tot nu aveți răspunsuri.

Ar fi trebuit să știți să le lămuriți, fiind vorba despre o carieră de piatră într-o zonă montană. Ar fi trebuit să le știți nu să vă spunem noi, că nu suntem la școală”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Dvs considerați că sunteți persecutat, pentru că vi se cere mai mult decât ați spus dvs. Ar fi trebuit să le știți, ca să nu tot veniți de atâtea ori în comisie. Pe noi ne faceți să respingem solicitările și dvs. pierdeți timpul clientului și bani”, a mai afirmat Tișe.

Arhitectul Marcel Vancea a spus că acest proiect trebuie respins pentru că face mult rău zonei. ”Orice ne veți pune la dispoziție, planșele vorbesc de la sine. Cred că putem spune că nu este oportun să se degradeze peisajul în așa fel cu o carieră de piatră” a spus Marcel Vancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.