Începând cu data de 20.09.2013, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, chestor Păcurar Ioan, a solicitat conducerii Ministerului Afacerilor Interne încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare. Numai că, în loc să plece cu capul sus, chestorul Păcurar pleacă de la comanda IPJ Cluj cu un proces de confiscare a averii pe rolul Curţii de Apel, cu un imens scandal, cu inexactităţi, declaraţii halucinante, inadvertenţe vizibile de pe Lună, cu declaraţii de avere pline de omisiuni şi ciudăţenii. Un final în ton mai ales cu ultimi doi ani de la şefia IPJ.

Protecţie pentru El Comandante

În luna mai a acestui an, după un control al Agenţiei Naţionale de Integritate şi a validării parţiale a rezultatelor acestuia de către Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curții de Apel Cluj, s-a deschis pe numele chestorului Păcurar dosarul 615/33/2013 – Obiect: controlul averilor (Legea 15/1996). Din start trebuie spus că parcă sforile au fost trase pentru a-l proteja pe El Comandante.

În primul rând, la finele lunii septembrie 2012, Agenţia Naţională de Integritate a declanşat o anchetă întrucât s-a descoperit o diferenţă de 718.847 de lei (aproape 190.000 de euro) între veniturile declarate ale comandantului IPJ şi cheltuielile sale. ”Veniturile realizate de Ioan Pacurar în perioada pentru care au fost identificate diferenţe semnificative (anii 2001, 2003, 2004, 2008. 2009, 2012) au fost în cuantum de 840.000 de lei, iar cheltuielile efectuate în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.559.000 de lei”, menționează ANI. Numai că, apoi, după audierea chestorului, Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curții de Apel Cluj a redus suma nejustificată la o treime, adică de la 718.847 lei, la 261.310.

Păcurar, mai secret ca Hayssam

Apoi, aceeaşi Curte de Apel Cluj a făcut pierdut, pardon, confidenţial dosarul chestorului Păcurar. Acesta nu apare nici astăzi pe portalul Instanţelor de Judecată, http://portal.just.ro. Dar, suprinzător, apare pe portalul Curţii de Apel Cluj, unde însă este fără vreun nume sau acte din dosar. Explicaţia purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Cluj, magistratul Claudia Ilieş, a fost că grefierul şef a bifat, la momentul înregistrării dosarului, opţiunea confidenţial, întrucât “dosarul conţine şi acte nepublice, adică actele Comisiei pentru Controlul Averilor. Spre comparaţie, dosarul lui Omar Haysam, opt volume din care din care şapte erau clasificate ”strict secret” a fost înregistrat pe portralul instanţelor din România.

Păcurar uituc în Declaraţia de avere. Sau omisiune? Sau minciună?  

Apoi, în disperarea de a-şi justifica fabuloasa avere şi de a evita confiscarea unei părţi a acesteia, ciuăţeniile continuă şi în declaraţia de avere a chestorului. Am realizat o paralelă a ultimelor trei declaraţii de avere, iar constatările au fost frapante: chestorul Păcurar fie este uituc, lucru care se pedepseşte de Lege, fiind vorba de acte oficiale, fie minte în declaraţiile de avere, iar acum oricum este sărac lipit pământului!!

Să le luăm pe rând / Păcurar Vlad, Custură Alexandra şi Păcurar David sunt copii chestorului (Să vă trăiască!), primii doi din căsătoria anterioară, iar ultimul, David, are doar doi ani!! /

 

2011 (Anul dobândirii – Suprafaţă – Cota parte – Mod de dobândire – Titular)

TERENURI:  2003 – 8.506 mp – 1/2 – Moştenire – Păcurar Ioan Vlad

CASE: 2005 – 150 mp – 1/1 – construire – Păcurar Ioan

 

2012 (Anul dobândirii – Suprafaţă – Cota parte –Mod de dobândire – Titular)

 TERENURI

2003 – 8.506 mp – 1/2 – Moştenire – Păcurar Ioan Vlad

2003 – 928 mp – 1/1 – cumpărare – Păcurar Ioan

CASE

2005 – 398 mp suprafaţă desfăşurată – 1/1 – construire – Păcurar Ioan

2011 – 46 mp – 1/1 – donaţie –Custură Alexandra, Custură Mircea

 

2013 (Anul dobândirii – Suprafaţă – Cota parte –Mod de dobândire – Titular)

TERENURI

Apahida – 2013 – 8.506 mp – 1/2 – Moştenire – Păcurar David

Dungă 2003 dungă Păcurar Ioan Vlad

2013 – 928 mp – 1/1 – Donaţie –  Păcurar David

CASE

2013 – 398 mp– 1/1 – donaţie – Păcurar David

2011 – 46 mp – 1/1 – donaţie – Custură Alexandra

Se vede clar că în declaraţia din 2011 chestorul a omis terenul de 928 mp, cumpărat în 2003, dar care apare subit în declaraţia din 2012! Fals în declaraţii!? Omisiune?

Chestorul Albă ca Zăpada a donat totul fiului său de doi ani

Apoi, în declaraţia din 2013, chestorul Păcurar e mai alb şi mai curat ca Albă ca Zăpada. A donat atât terenul, cât şi casa către fiul său, David, de doi ani. Mai mult a vândut şi maşina Hyundai către fiul mai mare. Păcurar nu mai are nimic! Adio avere! Dragă ANI, prinde hoţul, scoate-i ochii! Rămân o serie de întrebări legate de incredibila situaţie a bietului chestor Păcurar, cel fără de avere! Cum este posibil să donezi ditamai casa către un copil de doi ani care este şi copilul tău??? Micuţul David nu are nici măcar buletin! Şi apoi, cine şi cum plăteşte impozitul pe teren şi pe casă? Micuţul David de doi ani ?! Din ce bani?! Şi care e situaţia locativă a chestorului Păcurar?! Stă în chirie la fiul său de doi ani? Sau are contract de comodat?! Despre ce vorbim?! Domnule chestor, e absolută penibilă situaţia!!!!!!! Chestorul Păcurar, ex comandantul Poliţiei clujene se ascunde de braţul Legii, albindu-şi averea! Dacă nu aveţi nimic de ascuns, dacă puteţi justifica, aşa cum spuneţi, fiecare bănuţ din averea dumneavostră, ce rost au aceste tertipuri ieftine?!

Bani de la o firmă inexistentă încă şi apoi cu pierderi

În fine, ca şi cum sarabanda donaţiilor nu ar fi fost de ajuns, chestorul Păcurar mai face şi declaraţii suspicioase în faţa magistraţilor.

Într-un Memoriu explicativ depus la dosar, Păcurar afirmă că o parte din averea sa este justificată prin faptul că a primit bani de la tatăl său, care deţine o fermă de porci în Apahida. Concret, chestorul vorbeşte de sume între 30.000 şi 60.000 lei anual, în 2002-2004, precum şi de contribuţia acordată în anul 2004 pentru finalizarea casei, de 70.000 de lei. Chestorul vorbeşte explicit de SC Agricola Apahida SRL. Dar, surpriză de proporţii! O minimă verificare, pe acte publice, pe site-ul Ministerului de Finanţe, aruncă în derizoriu, ca să nu spunem penal, cele afirmate de Păcurar!

În primul rând, SC Agricola Apahida SRL a fost înregistrată la registrul Comerţului în 2005! Deci în 2003, 2004 firma din care tatăl chestorului îi rotunjea verea nu exista!!

Apoi, la SC Agricola Apahida SRL unic acţionar este Păcurar Călin Petru, persoană născută în 1967. Cum chestorul Păcurar este născut în 1960,  Păcurar Călin Petru, acţionarul unic de la SC Agricola Apahida SRL, nu are cum să fie tatăl său.

Nu în ultimul rând, SC Agricola Apahida SRL, firmă care a fost dizolvată  cu lichidare în 17 ianuarie 2012 a înregistrat anii trecuţi pierderi în 2010, 2009 şi 2008 fiind pe profit şi şi acela minuscul doar în 2007  (8.072 lei), 2006 (2.358 lei) 2005 (10.293 lei).

Ca o concluzie, chestorul Păcurar afirmă în faţa instanţei că primea bani, o mie, 1.500 euro, de la firma tatălui său DAR, firma nici nu exista în perioada respectivă, iar apoi, după ce s-a înfiinţat, tatăl său nu era acţionar, iar firma avea pierderi!!! Ne întrebăm oare  în ce fel de dosare se intrumentau prin IPJ Cluj, cum se dădea propunerea de NUP, dacă chestorul IPJ declară aşa ceva în faţa Instanţei…?! Vor înghiţi magistraţii de la Curtea de Apel o asemenea găluşcă?!

De asemenea, din ce şi cum îl ajuta tatăl său pe chestorul Păcurar? Din ce fel de bani, din moment ce nu exista o firmă sau aceasta avea pierderi?! Oare degeaba să fie chestorul Ioan Păcurar suspectat de evaziune fiscală din tranzații imobilare?! Iar dacă vorbim de evaziune fiscală, unde ne sunt poliţiştii de la Serviciul Investigarea Fraudelor…? Domnule comisar şef Cristian Pintea, aflat în prezent la comanda IPJ Cluj, de ce nu luaţi taurul de coarne…?! Sau, ca să îl citez pe fostul dumneavoastră şef, ex ministrul Igaş, aveţi sânge în intalaţie nu să îl anchetaţi pe fostul şef, ci să vă puneţi întrebarea dacă nu cumva ceea ce a făcut el conţine indicii privind o ilegalitate şi să demaraţi cercetarea?!

Mihai Petean

Preluare Foaia Transilvana – www.ftr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.