În cursul zilei de ieri, 17 octombrie, pictorul turdean Valer Suciu s-a stins din viață. Timp de 30 de ani, acesta a fost profesor de educație plastică în municipiul Turda. Prima expoziţie personală a avut-o în anul 1964 în incinta Institutului de Arte Cluj, iar prima expoziţie personală la Turda a avut loc în anul 1965 la Casa de Cultură “Nicolae Bălcescu”.

A adunat de-a lungul vieții o colecție impresionantă de ceramică turdeană.

”Filiala Turda a Uniunii Artiștilor Plastici din România anunță cu regret pierderea colegului nostru drag, pictorul Valer Suciu. Dumnezeu sa îl odihnească în pace!”, este mesajul transmis de prof. Alexandru Picovici.

”Pictorul turdean prof. Valer Suciu s-a născut la 14 ianuarie 1935 în comuna Tritenii de Sus, judeţul Cluj. A absolvit Şcoala Populară de Artă (3 ani) din Sibiu. Un an a fost student la Institutul de Artă Plastice ”Ioan Andreescu”, dar a fost exmatriculat pe criterii politice în 1959. Până la urmă şi-a finalizat studiile la Institutul de Arte Plastice de 3 ani din Cluj, promoţia 1964. 

A fost profesor de educaţie plastică în municipiul Turda din 1964-1996 formând multe generaţii de elevi. În paralel a fost profesor coordonator al Şcolii Populare de Artă Cluj, clasa de la Turda, din 1980 până recent. Cu numeroase expoziţii personale şi expoziţii de grup a avut o carieră artistică vastă. A fost membru UAP şi din 2006 membru Atelier 7+ și un pertinent critic de artă la zeci de expoziții. 

 

”A plecat spre lumină Miercuri, 17 Octombrie 2018”, este prezentarea succintă făcută de Dana Deac, o pasionată promotoare a activității culturale din zona Turzii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here