După o perioadă cu laude, surlete şi trâmbiţe pentru că Sala Polivalentă Cluj-Napoca a reuşit să fie gazda unor evenimente de mare anvergură atât pe plan local cât şi naţional sau european, un incident petrecut în a doua săptămână din luna martie a şters cu buretele faima. Momentul în care un băieţel prezent la un meci de baschet a căzut de la 4 metri înălţime între locurile amenajate pentru spectatori a fost punctul în care administraţia locală, conducerea Polivalentei şi Consiliul de Administraţie şi+au reamintit procedura făcută de mântuială la recepţia clădirii.

 

Sportiv junior ajuns în spital

Incidentul s-a petrecut pe data de 12 martie, când copilul în vârstă de 9 ani, jucător de baschet, a venit să vadă meciul la meciul de baschet dintre U BT Mobitelco şi CSM Oradea. În momentul în care acesta a coborât treptele din tribună, distanţa dintre structura sălii şi următoarea treaptă s-a dovedit prea mare, iar juniorul a căzut de la patru metri, pe podeaua de sub locurile spectatorilor.

Copilul a suferit multiple contuzii, precum şi o fractură a antebraţului şi a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca.

Potrivit directorului medical al spitalului, Călin Lazăr, copilul a fost supus unei serii de investigaţii, el urmând să mai rămână şi duminică sub supraveghere medicală.

După declaraţiile unor persoane care au asistat la accident, băiatul ar fi căzut, în gol, printr-un spaţiu creat între tribună fixă şi tribună mobilă a Sălii Polivalente din Cluj-Napoca.

emil-boc

Nimeni nu i-a luat în seamă

De bun simţ şi îngrijoraţi cu privire la cele întâmplate, Flavius Milăşan, Claudia Anastase, Gabriel Oniga şi Dan Morar, cu alte cuvinte grupul de consilieri locali din Cluj-Napoca au organizat o conferinţă de presă într-una din sălile instituţiei la care i-au invitat şi pe cei din conducerea Sălii Polivalente.

Convocaţi de către grupul de consilieri locali PSD pentru a da explicaţii referitor la incidentul ce i-a pus viaţă unui copil în pericol, cei de la Sala Polivalentă au refuzat să se prezinte la Primăria Cluj-Napoca, în faţa presei şi a celor care i-au chemat.

Consilierul local PSD şi totodată directorul Casei de Cultura a Studenţilor din oraş, Flavius Milăşan, a explicat faptul că deşi ocupă o poziţie similara cu directorul Sălii Polivalente, dacă s-ar fi întâmplat un incident de asemenea natură în instituţia pe care el o conduce, lucrurile s-ar fi desfăşurat altfel.

Atât Claudia Anaşase, Gabriel Oniga, Flavius Milăşan, cât şi Dan Morar au cerut public demisia celor din Consiliul de Administraţie şi a directorului Sălii Polivalente.

În alta ordine de idei, s-a vorbit despre faptul că atât directorul Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu cât şi cei din subordinea sa, sunt ”puişorii lui Boc, selectaţi din vechiul PDL”.

sala polivalenta cluj 2

Minciuna e adevăr crezut de necunoscători

Comisia tehnică desemnată să analizeze nefericitul incident de la Sala Polivalentă, cel în care un copil a căzut în gol 4 metri între două tribune, a minţit cu seninătate în faţa presei. Şurubaru şi Poruţiu au spus că tribuna retractabilă funcţiona la momentul recepţiei, deşi nu este aşa, pentru că amândoi şi-au pus semnătura pe documentul de receptive, conform Ziua de Cluj.

Viceprimarul Gheorghe Şurubaru a explicat că principala problemă este o defecţiune a tribunei mobile, care nu mai poate fi retractată automatizat. În mod normal, aceasta ar trebui să se închidă ca un dulap cu mai multe sertare la o simplă apăsare de buton.

„S-au efectuat mai multe manevrări succesive şi s-a constatat că tribuna nu funcţionează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de către aproximativ 15-20 de persoane. Observând faptul că tribuna nu funcţionează corect automatizat, s-a trecut la verificarea amănunţită a structurii de sub tribună, cea care susţine şi asigură rularea corespunzătoare a întregului ansamblu.

S-a observat faptul că elementele de siguranţă care împiedică ieşirea tribunei mai mult decât este permis sunt compuse din patru arcuri fixate în peretele de beton şi picioarele din spate ale tribunei mobile, în dreptul motoarelor, care acţionează tribuna şi un fir care acţionează un limitator de cursă, cel care comandă practic oprirea înaintării tribunei mai mult decât e necesar. Din punctul de vedere al comisiei, aceste elemente de siguranţă nu erau corespunzător dimensionate, fapt ce permitea ieşirea tribunei, mai mult decât era permis”, a spus Şurubaru.

Cei doi membri ai comisiei prezenţi, viceprimarul Gheorghe Şurubaru şi directorul tehnic Virgil Poruţiu, au declarat la conferinţă că tribuna funcţiona automatizat la deschiderea sălii, în 2014. „La început a funcţionat. Este adevărat că anul trecut am fost anunţaţi de administratorii sălii că nu mai merge şi am cerut constructorului să intervină”, a explicat Şurubaru. Întrebaţi punctual dacă această tribună se retracta din telecomandă la momentul recepţiei, cei doi au confirmat.
gheorghe surubaru

Consecinţele generaţiei de puişori nominalizată pe nedrept de Emil Boc

Anul precedent, Gazeta de Cluj a demonstrat că majoritatea angajaţilor de la Sala Polivalentă erau copiii de cândva ce împărţeau fluturaşi de campanie pentru Daniel Buda sau Emil Boc.

Începând cu arogantul Paul Ţiriac ce printr-un exces de zel i-a ameninţat pe fotografii din presă că îi scoate afară de la un eveniment la care aceştia erau acreditaţi şi terminând cu actualul director al Polivalentei, Ionuţ Rusu, cel care trebuia să ocupe postul temporar, iar Consiliul de Administraţie să organizeze un concurs pentru ocuparea completă a funcţiei de director, lăsată vacantă după demisia lui Constantin Răduţă, angajările s-au făcut pe baza carnetului de membru de partid.

Într-un răspuns la legea 544/2003 oferit Gazetei de Cluj, în vara anului 2015 Biroul Massmedia al Polivalentei comunică un număr de 25 de angajaţi în prezent.

Ciudat este că din cei  25 de angajaţi 18 aveau funcţii de conducere, manageriat ori sunt inspectori de specialitate sau consilieri pe diferite domenii. Doar şapte persoane erau angajate la Sala Polivalentă în ramura de „muncitor calificat”.

Sala Polivalentă funcţionează din toamna anului 2014 din  banii publici ai municipiului şi este în subordinea primăriei Cluj-Napoca. După spusele primarului Emil Boc când îşi anunţa mândria cu privire la realizarea construcţiei Polivalentei, a fost normal să ajute la angajarea mândriilor democrat liberale. Astfel că, în rangul conducerii, din cinci persoane două sunt ale fostului PDL: Ionuţ Rusu,atunci şeful departamentului tehnic administrative iar ulterior devenit director şi Călin Cecălăşan, şef la departamentul marketing, evenimente şi comunicare.

Ba mai mult, dacă e să ne luăm după atribuţiile primite de copilaşii de partid la Sala Polivalentă, lui Cecălăşan i se subordonează alţi doi colegi de partid: Claudiu Bogdan Moga, consilier pentru comunicare, şi Paul Ţiriac, consilier pentru evenimente. Altă simpatizantă a politicii democrat liberale din Cluj-Napoca este tânăra Iustina Perţa.Aceasta prestează servicii de pe funcţia de inspector de specialitate, întreţinere echipamente electrice.

 

Graba a stricat  treaba şi i-a prins din urmă

Constructorul CON-A este cel care a făcut trei lucrări la Sală Polivalenţă: a început lucrările propriu-zise la construcţie, însă ulterior licitaţia a fost anulată de Curtea de Apel Cluj. Au urmat lucrări de conservare, făcute de asemenea de aceeaşi societate, iar nouă licitaţie a fost adjudecată de societatea care a câştigat şi prima licitaţie, CON-A. Primăria Cluj-Napoca anunţa pe 27 august 2014, că Sală Polivalenţă este finalizată în proporţie de 95%. Se pare că ultimii 5% au fost mai greu de realizat deoarece lucrările aproape stagnau pentru două luni.

Sală Polivalenţă din Cluj-Napoca era prevăzură cu 7.300 de locuri pentru public şi 445 locuri de parcare.

Menţionam că Gazetă de Cluj a încercat atunci să discute cu viceprimarul Gheorghe Surubaru, responsabilul recepţiei pentru Sală Polivalenţă din Cluj-Napoca. Probabil că dumnealui era prea preocupat cu procesul de incompatibilitate şi cu procesul penal care le are pe rol. Domnule viceprimar, problemele se rezolvă în timpul liber nu în timpul recepţiei. Aşa că la doi ani de la cele relatate mai sus au apărut şi „probleme” în timpul serviciului.

 

La şase luni de la inaugurare aveau datorii uriaşe la Electrica

Consilierii locali au dezbătut anul trecut în luna aprilie situaţia ruşinoasă de la Sala Polivalentă, în plenul unei şedinţei ordinare, la nici 6 luni de la deschiderea acesteia. În vreme ce unii criticau managementul conducerii sălii, de atunci, alţii susţineau până şi suplimentarea fondului social cu suma de 2 milioane de lei, cerută de Sala Polivalentă din banii publici.

În fapt, Polivalenta a înregistrat datorii din pricina unei facturi uriaşe emisă de Electrica.

Principalul argument al celor de la Sala Polivalentă a fost că din acei două milioane de lei vor trebui să dea înapoi Primăriei 600 de mii pentru plata impozitului pe clădire. Hilar este faptul că Sala Polivalentă este deţinută de Primărie şi nu s-a găsit o metodă pentru a o scuti de plata impozitului. Practic, este vorba de a lua bani din Primărie şi a-i trece prin Sala Polivalentă pentru ca aceştia să se întoarcă înapoi prin ghişeul de taxe şi impozite.

Din neant a apărut o factură uriaşă emisă de Electrica primăriei, pe care tot Sala Polivalentă trebuia să o plătească. Factura era în valoare de 250 de mii de lei şi, conform conducerii, era o factură exagerată, ce nu avea justificare în consumul de kw al clădirii.

Atunci, Emil Boc a luat cuvântul militând pentru o alocare de la buget în valoare de două milioane de lei…şi aşa s-a şi făcut.

Nu se poate omite faptul că la un an de la acea alocare, managementul Polivalentei şi-a revenit, fără a mai cere ajutor financiar de la primărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.