Unul dintre cele mai importante muzee ale României, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), este lăsat în paragină de către oficialii Ministerului Culturii, autoritatea care administrează instituţia. În momentul de faţă, cele 400.000 de opere deţinute în patrimoniul MNIT nu sunt expuse în nicio expoziţie permanentă, iar într-o scurtă perioadă de timp turiştii nu vor mai putea vedea nici măcar o expoziţie temporară. Problema cea mai mare este că, în momentul de faţă, numeroşi turişti străini vizitează MNIT, dar din cauza degradării acestuia, pleacă dezamăgiţi.
Clădirea care adăposteşte actualul sediu al MNIT a deservit şi ca sediu pentru prima asociaţie muzeală din Transilvania, Societatea Muzeului Ardelean, care a fost înfiinţată în 23 noiembrie 1859. Deşi anul acesta sărbătoresc 150 de ani de la înfiinţare, importanţa numeroaselor obiecte de patrimoniu este neglijată de autorităţi, acestea fiind „găzduite” într-o clădire aflată în pragul prăbuşirii. Printre cele mai importante piese de muzeu se află o unealtă de 100.000 de ani, a cărei valoare nu poate fi estimată, care, din păcate, nu poate fi pusă în valoare din cauza „problemelor” muzeului. În momentul de faţă, clădirea este în reconstrucţie pe trei segmente: faţadă, acoperiş şi planşeu, dar şi interior. Deşi procesul de reconstrucţie a început deja, şi la MNIT se poate întâlni aceeaşi situaţie cu care se confruntă majoritatea instituţiilor de cultură din România: lipsa de fonduri. Necesarul pentru reorganizare completă a instituţiei s-ar putea ridica la valoarea de 10 milioane de euro, însă în acest an s-au acordat doar 800.000 de lei, adică aproape 200.000 euro. Chiar dacă, în primă instanţă, reprezentanţii Ministerului Culturii au oferit pentru aceste acţiuni un milion de lei, au micşorat ulterior suma distribuită cu 200.000 de lei, datorită lipsei de fonduri. Dacă acordarea de fonduri către MNIT continuă în acelaşi ritm, sediul ar putea găzdui expoziţii la următoarea aniversare a muzeului, cea de 200 de ani de la înfiinţare. Astfel, făcând un calcul simplu, am putea realiza că, dacă în următorii ani se oferă doar 800.000 de lei pe an, sediul MNIT ar putea fi vizitat de turişti doar în 2059.
Muzeul fără expoziţii
Istoricul Tudor Sălăgean, şeful catedrei de Istorie Medievală din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, a arătat că percepţia turiştilor asupra sediului muzeului era una negativă, însă aceştia apreciau operele de artă expuse. „Expoziţiile muzeului sunt închise, în acest moment. Turiştii străini aveau o viziune destul de proastă asupra vechilor expoziţii, mai ales în ceea ce priveşte modalitatea de expunere şi valorificarea expoziţiilor. În schimb, ei erau admirativi cu privire la patrimoniul deţinut de muzeu, la numărul de piese expuse, chiar dacă acest număr era mic în comparaţie cu patrimoniul pe care îl avem în subordine. Aspectul expoziţiei îi lăsa pe turişti cu o imagine expoziţională foarte învechită”, a declarat Tudor Sălăgean. Principalele opere deţinute în patrimoniul muzeului sunt „date uitării”, acestea fiind ţinute în spaţiile de depozitare. „Expoziţia de Istorie medievală şi cea de Istorie Modernă au fost închise din cauza lucrărilor de reparaţie a acoperişului şi a planşeului. Ar trebui mutate toate piesele de acolo în alte spaţii de depozitare provizorii. Celelalte expoziţii sunt în curs de reorganizare. Încercăm să lucrăm la un proiect de reorganizare a expoziţiei permanente şi a tuturor expoziţiilor muzeului”, susţine Sălăgean. Dacă, în momentul de faţă, expoziţiile permanente lipsesc, cele temporare vor dispărea de pe agenda muzeului în doar două luni. „Dacă, în momentul de faţă, un turist vine la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, nu are absolut nimic ce vedea. Toate expoziţiile sunt închise. Expoziţii temporare încă funcţionează, pentru că nu au ajuns cu lucrările până acolo. Vom mai organiza un număr de expoziţii temporare în următoarele două luni”, a mărturisit Sălăgean. Mai mult, unii turişti vin până în faţa muzeului, după care pleacă dezamăgiţi că nu au ce vizita. „Sunt foarte mulţi turişti care vin la poarta muzeului şi pleacă dezamăgiţi de aici. Desigur că şi noi am vrea să le oferim expoziţii de calitate, însă, momentan, nu avem spaţiile necesare pentru a organiza astfel de evenimente”, a declarat Viorica Crişan, directorul MNIT. De asemenea, directorul susţine că preţul total al reabilitării pentru ca instituţia să poată să găzduiască expoziţii s-ar putea ridica la 10 milioane de euro. „Am început lucrările şi încercăm să mergem în pas cu ele pentru refacerea clădirii. Cel mai optimist timp în care am putea termina restaurarea clădirii este de patru sau cinci ani. Costul total al reabilitării ar fi între 8 şi 10 milioane de euro”, consideră Crişan.
Expoziţii „şocante”
Planurile reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei sunt să „ridice” muzeul la un nivel internaţional, pentru că aceasta este singura soluţie cu care pot „ieşi pe piaţă”. „Au fost, în trecut, mai multe încercări de modernizare pas cu pas. Efectele nu prea se vedeau. Dacă nu produci un şoc, dacă nu vii cu o ofertă cu totul nouă, nu ai cum să ieşi pe piaţa de profil din anul 2009-2010. De când cu reorganizarea Muzeului Brukenthal şi a unora dintre muzeele din Bucureşti, în special a Muzeului Antipa, a devenit foarte mare decalajul dintre muzeele aflate la nivel internaţional şi cele care au încercat să treacă cu soluţii provizorii, să încropească evenimente experimentale cu bani puţini, cum este şi cazul nostru”, consideră Sălăgean. De asemenea, viitoarele expoziţii vor trebui să aibă un număr optim de exponate pentru a atrage publicul. „În cazul în care ai un patrimoniu de peste 400.000 de piese, cum avem noi, nu este bine să faci o expoziţie aerisită cu doar câteva opere pe care să le pui în valoare, dar, pe de altă parte, obiectul principal trebuie să fie pus în valoare. În momentul în care vizitatorul intră într-o sală de expoziţie, trebuie să înţeleagă care este obiectul cel mai important şi care sunt obiectele care conturează contextul”, a mai spus istoricul.
MNIT în locul Melody
Sediul actual al MNIT este unul neconform pentru a adăposti cele 400.000 de obiecte de patrimoniu, iar reprezentanţii instituţiei au căutat alte soluţii pentru mutarea exponatelor în alte sedii. Una dintre propuneri a fost chiar clădirea hotelului Melody, care este lipită de o altă instituţie de acest gen, Muzeul de Artă. „După părerea mea, spaţiul nu este chiar foarte potrivit pentru un muzeu de istorie, însă cred că spaţiile de care dispunem pot fi valorificate mai bine. Am avut mai multe încercări de a obţine alte clădiri, dar, din păcate, nu s-au finalizat. A fost o tentativă de achiziţionare a clădirii hotelului Melody, dar şi a altor spaţii din centru. Eu cred că există posibilităţi, dar totul depinde de colaborarea cu autorităţile judeţene şi locale şi viitoarea subordonare a muzeului”, consideră Sălăgean.
Ministerul Culturii doreşte deschiderea MNIT în doi ani
Oficialii Ministerului Culturii susţin că banii vor fi oferiţi treptat pentru restaurarea muzeului. „Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei e continuatorul Muzeului Ardelean, înfiinţat în 1859. Fiind un muzeu de o asemenea valoare naţională, avem nevoie pentru a fi bine gestionat, să începem cu anumite etape. Nu se pot lua toţi banii peste noapte. S-au luat 300.000 pentru acoperiş, încă 300.000 pentru alte întreţineri care erau urgente. După care va trebui clarificat şi statutul juridic al muzeului. E o clădire într-un spaţiu cu totul aparte”, a declarat Vasile Timiş, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii. De asemenea, secretarul de stat consideră că, în doi-trei ani, s-ar putea redeschide muzeul. „Eu aş spera să nu fie chiar 4-5 ani. Nu pot face un angajament în acest moment, însă mi-aş dori să oferim publicului o expoziţie permanentă după 2-3 ani. Poate reuşim să deschidem treptat porţile muzeului. Problematica acoperişului se încheie toamna aceasta. Ca să valorificăm ce are muzeul, ne gândim la nişte parteneriate cu operatorii culturali, cu operatorii economici şi chiar parteneriate public-privat”, a declarat Timiş.
Tiberiu Hrihorciuc