Muzicianul și profesorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, Constantin Rîpă, a anunțat că își vinde creația muzicală cu 1 milion de euro, însă a declarat că îi este foarte greu să dea de un milionar interesat de achiziție

”Vreau să vând întreaga mea creație muzicală, care cuprinde toate genuruile, mai puțin operă. Am compus muzică corală, simfonică, două oratorii, etc. Am avut și dirijat Corul Antifonia cu care am susținut spectacole peste tot. Am cele mai formidabile tratate de muzicologie din lume! Dacă aș fi trăit în altă parte, eram deja milionar! Creația mea este completă și a fost cântată de filarmonicile din Timișoara, Arad, Craiova, Cluj, Iași, Botoșani, Sibiu, am fost difuzat la radio, etc.

Însă este foarte greu să ajungi la un milionar ca să poți sta de vorbă cu el. Majoritatea cred că este o formă de cerșit, dar nu e vorba despre asta. Este o afacere! Eu vând ceva și altcineva cumpără!”, declară muzicianul clujean.

Compozitorul, dirijorul și muzicologul Constantin Rîpă s-a născut în 3 august 1938, în comuna Smulți, județul Galați. A urmat studiile muzicale și a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, între anii 1957-1962, unde i-a avut ca profesori pe Cornel Givulescu (teorie și solfegiu) Tudor Jarda (armonie), Vasile Herman (contrapunct), Dorin Pop (dirijat), Sigismund Toduță (compoziție), Wilhelm Damian (orchestrație), Romeo Gircoiașiu (istoria muzicii), Ioan Nicola și Traian Mârza (folclor), Zsigmond Marta (pian), Constantin Arcu (fagot secundar). A început activitatea în învățământul universitar în anul 1962, trecând prin diferite etape, precum asistent, lector, conferențiar și profesor universitar la cadrele de teorie și solfegiu, dar și dirijat coral. Este fondatorul și dirijorul corului Antifonia din anul 1969, acesta având „scopul de a interpreta creația contemporană”. În anul 1987 a obținut titlul de doctor în muzicologie la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în domeniul stilisticii muzicale, cu teza de docotrat Ideea mioritică în creația cultă românească. În prezent, este profesor la aceeași academie, predând Teoria muzicii și Solfegiu, fiind în același timp coordonator pentru teze de doctorat. De asemenea, este membru al Uniunii Compositorilor și Muzicologilor din România din anul 1984. De asemenea, Constantin Rîpă este Președintele Comisiei Naționale de Muzică din cadrul Ministerului Învățământului, Directorul Colegiului de Învățământ la Dinstanță și Directorul Editurii MediaMusica din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.