Imparţialitatea organelor de cercetare, în speţă poliţiştii clujeni, este deseori pusă la îndoială, ba prin zvonuri ca anumiţi agenţi, încă în funcţie, sunt autorii unor fapte de corupţie, ba prin dosare aflate pe rolul instanţelor sau în aşteptare. Însă, în urmă cu câţiva ani, administraţia centrală a conceput un proiect de lege prin care o firmă poate legal să sponsorizeze unităţile de poliţie dintr-un judeţ, sau chiar Inspectoratul Judeţean în sine. Cu toate acestea, contractele de sponsorizare prevăd anumite condiţii, tocmai pentru a nu afecta imparţialitatea poliţiştilor. Cei de la IPJ Cluj au omis aceste aspecte şi au acceptat în ultimii ani ”cadouri” pentru ”performanţă”.
Afaceristul Pop Teodor Puşcaş cunoscut pentru firmă de pază PP Protect a fost singurul care s-a gândit să doteze cu aer condiţionat secţia de Criminalistică din IPJ Cluj. Omul a încheiat un contract cu cei de la IPJ în 2010 şi le-a întins o mână pentru vremuri călduroase. Întâmplător sau nu, fostul chestor a montat sistemele de securitate şi oferă paza în aproape toate secţiile de poliţie din judeţ.
Energobit îi acoperă pe cei de la Huedin
Unul dintre cele mai considerabile contracte de sponsorizare al IPJ Cluj este cel cu Energobit, societate condusă în parte de afaceristul clujean Ştefan Gadola,firma are o cifra de afaceri care a trecut deja de 100 de milioane de euro.
În 2014, Energobit a încheiat un contract de sponsorizare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj pentru achiziţia unor materiale de construcţii. În scripte, bunurile respective au fost folosite la construirea unui acoperiş pentru sediul Poliţiei Oraşului Huedin.
Dar compania Energobit nu este singura ”cotizatoare” la IPJ Cluj. Din cele nouă contracte înregistrate oficial la IPJ Cluj în perioada 2010-2016, cinci dintre ele vizează secţia din Huedin, iar patru dintre ele au fost încheiate în 2014. Mai exact, în aceeaşi perioadă cu Energobit, firma Mecanica Huedin SA a sponsorizat poliţia din Huedin cu cantităţi de cherestea răşinoasă. Cu câteva luni înainte Salice Comprod SA şi Imsat Cluj au furnizat mobilier de birou şi materiale electrice într-un cuantum total de peste 11.000 de lei la aceeaşi instituţie. Sponsorizările s-au finalizat cu o contribuţie pentru materiale de construcţii făcute de firma Agasatu Prodcom SRL.
Grandemar SA a contribuit în Huedin, atât pentru secţia oraşului cât şi pentru Postul de Poliţie din Poieni, cu diverse ajutoare: de la calculatoare, monitoare, gresie, faianţă la adezivi şi lavabilă, în vreme ce obiectul firmei deţinută de Ionescu Nicoleta, consta în extracţia pietrei ornamentale şi a celei folosită în construcţii, prin cele trei cariere din localitaţile Poieni, Bologa si Morlaca. De menţionat că toate aceste cariere sunt în aria de răspundere a Poliţiei Huedin şi maşinile Grandemar circulă permanent pe traseele din zonă. Firma a avut o cifră de afaceri în 2014, de peste 41 de milioane de lei şi un profit de un milion de euro.
La Criminalistică, Puşcaş era naşul
Afaceristul Pop Teodor Puşcaş cunoscut pentru extinsa lui firmă de pază PP Protect a fost singurul care s-a gândit să doteze cu aer condiţionat secţia de Criminalistică din IPJ Cluj. Omul a încheiat un contract cu cei de la IPJ în 2010 şi le-a întins o mână pentru vremuri călduroase.
Linia subţire dintre religie şi poliţie
Ultimul contract ce se numără printre cele nouă este cel prin care Grupama a sponsorizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj cu mobilier de birou de aproape 87 de milioane de lei vechi (data contractului fiind octombrie 2010).
Cu toate acestea, a mai existat o colaborare între poliţia clujeană şi o fundaţie caritabilo-religioasă: „Sfântul Daniel” din Turda. Cei de la IPJ Cluj precizează că au beneficiat de la Fundaţia Caritabilă turdeană de peste 100 de calculatoare şi consumabile de birou, pe care le-au distribuit la secţiile din judeţ.
„Referitor la donaţii, vă facem cunoscut faptul că, în anul 2014, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a iniţiat un parteneriat cu Fundaţia Caritabilă ,, Sfântul Daniel”, cu sediul în Turda. Prin intermediul acestui parteneriat, instituţia noastră a beneficiat de donaţii din partea Fundaţiei Hilfe Für Alte Menschen Und Kinder & quot; sub formă de mobilier, calculatoare (101), imprimantă (1), rechizite de birou ( hârtie, copiator, plicuri, mape), care au fost distribuite în funcţie de nevoile identificate la nivelul structurilor inspectoratului.”
La rândul ei, Poliţia Locală Turda a apelat la sprijinul unor agenţi economici pentru a obţine o sponsorizare de circa 3.600 de euro necesari pentru un transport de mobilă din Elveţia. Valer Moldovan, directorul Poliţiei Locale Turda spune că nu e nici ilegal nici imoral faptul că Poliţia locală a solicitat sprijin din partea comunităţii. Acesta a amintit că o altă autoritate publică, Primăria Turda, a solicitat la rândul ei de nenumărate ori sponsorizări pentru diverse evenimente.
Faptul că Poliţia locală care e totuşi un organism de control a solicitat sponsorizări în mediul economic ar putea crea însă complicaţii. Surse din IPJ Cluj spun că solicitările de bani sunt ilegale.
Valer Moldovan, directorul executiv al Poliţiei Turda a precizat că numărul celor care au sponsorizat un transport de mobilă din Elveţia la Turda a fost de cinci-şase persoane. ”Nu s-a dus nimeni să le ceară bani cu forţa. Au dat fiecare cât au considerat, unii cinci, alţii 10 sau 20 de milioane. A fost cineva care a zis: uite d-le 1000 de euro, deoarece văd că faceţi treabă”, a declarat Valer Moldovan. Acesta a explicat şi cum a apărut ideea ca Poliţia locală să ceară sponsorizări în mediul privat.
Poliţiştii de la Turda lucrează în condiţii improprii. cu un mobilier vechi. Având în vedere că o fundaţie din străinătate le-a oferit mobilier gratuit, cu condiţia ca partea română să-şi asigure transportul, şeful Poliţiei s-a gândit la o idee prin care bugetul local să fie scutit de o cheltuială în plus. Mobilierul adus din străinătate a fost depozitat în curtea fostei Securităţi, clădire care urmează să fie folosită de Poliţia Locală Turda, potrivit hotărârii Consiliului local.
Clădirea de pe strada dr. Ioan Raţiu ar urma să fie reabilitată, cel mai probabil cu bani europeni. Directorul Poliţiei Locale Turda spune că în urma unei estimări neoficiale, costurile de reabilitare s-ar ridica la 1 milion de euro. ”Ar urma ca să fie puse geamuri termopan, să se schimbe şarpanta. Plafonul dintre etaje e bun iar zugrăveala din interior ar urma să o facem noi”, explică Valer Moldovan, câteva din planurile de viitor.
Şeful Poliţiei locale nu vede solicitarea de sponsorizări ca o acţiune ce poate genera un conflict de interese şi spune că acţiunea a fost gândită strict pentru a degreva bugetul local de o cheltuială în plus. ”Suntem sub autoritatea administraţiei locale. Şi Primăria a cerut diverse sponsorizări. Noi nu ne-am dus să luăm bani cu forţa. Cine a vrut a dat”, a mai precizat Valer Moldovan, citat de infoaries.ro.