Fostul premier Adrian Năstase îi atrage atenţia ambasadorului Austriei la Bucureşti că recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu pe tema privatizării Petrom pot crea „dificultăţi” atât pentru imaginea ţării sale, cât şi a firmelor austriece care investesc în România.
„Îmi permit să vă atrag atenţia asupra unor declaraţii publice, repetate, ale fostului preşedinte al României, Traian Băsescu (formula ‘fostul preşedinte’ se justifică prin rezultatul votului, de anul trecut, pentru demiterea sa) în legătură cu privatizarea Petrom, prin intermediul firmei austriece, OMV”, se arată într-o scrisoare către ambasadorul Austriei, Michael Schwarzinger, postată de fostul premier pe blogul personal.
Năstase a atras atenţia în scrisoarea sa asupra unui interviu acordat de preşedintele Traian Băsescu în care este criticat modul în care s-a făcut privatizarea Petrom.
„Astfel, recent, într-un interviu pentru un cotidian din România, fostul preşedinte, referindu-se la procesul de privatizare a companiei CFR Marfă, a afirmat: ‘Aici însă poate fi un aranjament murdar… Mai mult sau mai puţin tehnica lui Adrian Năstase, care a reuşit să-şi ascundă marile ticăloşii în spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului şi cele submarine…’. Cu doar trei săptămâni în urmă, acelaşi fost preşedinte se exprima în felul următor: ‘Petrom cum s-a privatizat? Prin lege. Pentru ca nimeni să nu-l poată întreba pe Adrian Năstase – cum ai dat resursele pe 30 de ani (sic – era vorba de concesionare nu pe 30 de ani, ci pe 10 ani – perioadă care se încheie anul acesta), măi omule? Dar a construit o relaţie foarte bună cu socialiştii austrieci (sic – guvernul Austriei, în 2004, era condus de Wolfgang Schussel, care conducea un partid membru al PPE!)'”, explică Năstase.
El mai menţionează că astfel de declaraţii ar fi putut avea o explicaţie subiectivă în campania prezidenţială din 2004, însă continuarea unor astfel de acuze din partea preşedintelui Băsescu poate crea „dificultăţi” imaginii Austriei, dar şi companiilor austriece.
„Dacă astfel de declaraţii ale sale aveau, poate, o explicaţie subiectivă în campania pentru prezidenţiale din 2004 sau pentru a justifica hărţuirea mea politică din anii care au urmat, continuarea formulării unor astfel de acuze, după aproape zece ani, creează în mod nejustificat dificultăţi de imagine pentru cel mai mare contributor român la bugetul de stat, dar şi pentru imaginea Austriei şi a firmelor sale în România, asociată cu ideea unor ‘mari ticăloşii’. Deşi o comisie senatorială a examinat cu atenţie condiţiile legale şi financiare ale privatizării Petrom, ajungând la concluzia că privatizarea s-a desfăşurat corect, fostul preşedinte al României continuă seria acestor afirmaţii defăimătoare”, a adăugat fostul premier.
Potrivit acestuia, Traian Băsescu are „o dublă măsură”, criticând pe de-o parte privatizarea Petrom, dar oferind, pe de altă parte, decoraţii oficialilor OMV.
„Consider că aceasta nu mai este o problemă doar pentru mine. Cu atât mai mult cu cât acelaşi fost preşedinte foloseşte o dublă măsură, criticând privatizarea Petrom în interiorul ţării – pentru raţiuni de partid – şi oferind decoraţii pentru oficialii OMV, în exterior. Astfel, prin Decretul din 31 ianuarie 2013, Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de ofiţer lui Gerhard Roiss, preşedintelui Consiliului de administraţie al OMV, dar şi lui Wolfgang Ruttenstorfer, fostul preşedinte al OMV, cel cu care a fost realizată ‘marea ticăloşie’, în 2004. Ştiu că Dumneavoastră nu vă puteţi pronunţa public în această chestiune, dar poate că a venit momentul ca autorităţile austriece, inclusiv cele judiciare, să se pronunţe dacă o companie importantă din Austria a participat sau nu la o ‘mare ticăloşie’ în România, aşa cum afirmă fostul preşedinte al României, Traian Băsescu”, scrie Năstase, în finalul scrisorii sale.
Potrivit postării de pe blogul personal, scrisoarea adresată ambasadorului austriac a fost transmisă şi lui Wofgang Schussel, fost cancelar al Austriei, dr. Wolfgang Ruttenstorfer, fost preşedinte al Consiliului de administraţie al OMV, preşedinte al Consiliului de supraveghere al Vienna Insurance Group, şi Marianei Gheorghe, CEO şi preşedinte al Directoratului OMV Petrom SA. AGERPRES