Curtea de Apel Cluj a respins apelul declarat de basarabeanca Natalia (Strechi) Horje impotriva sentinţei Tribunalului Cluj care o condamna la o pedeapsa de trei ani şi opt luni cu executare. Natalia a fost trimisa in judecata pentru trafic de persoane, in traducere libera proxenetism, printre clienţii sai figurand nume grele din lumea de afaceri, mondena sau a sportului. Impotriva sentinţei de condamnare mai exista o singura cale de atac, recursul la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

A ramas cu condamnarea

Completul Curţii de Apel Cluj, format din judecatorii Delia Purice şi Marinel Goja a respins apelul declarat de catre Natalia Horje, fosta Strechi, impotriva sentinţei Tribunalului Cluj care o condamna la pedeapsa de trei ani şi opt luni de inchisoare cu executare. In incheierea şedinţei, magistraţii noteaza faptul ca  instanţa “respinge ca nefondat apelul declarat de inculpata Horje Natalia impotriva sentinţei penale nr 150 din 2 aprilie 2012 a Tribunalului Cluj. Deduce din pedeapsa aplicata inculpatei reţinerea din 29 octombrie 2009”. Mai precis, Nataliei Horje i se va reduce, in cazul in care condamnarea cu executare va ramane definitiva, perioada de 24 de ore in care aceasta a fost reţinuta in data de 29 octombrie 2009. Impotriva sentinţei care o condamna la inchisoare, inculpate mai are la dispoziţie calea de atac a recursului, care se va judeca la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Natalia Horje a fost trimisa in judecata  sub acuzaţia de trafic de persoane, procurorii acuzand-o ca ar fi impus unor tinere, dintre care unele s-au constituit parte vatamata, sa practice prostituţia in localul de noapte pe care aceasta il deţinea. La data de 12 aprilie a acestui an, Tribunalul Cluj, ca instanţa de fond, a gasit-o vinovata de infracţiunea care i-a fost imputata şi a condamnat-o pe Natalia la trei ani şi opt luni de inchisoare cu executare şi plata sumelor de 50.000 de lei şi 5000 de euro catre parţile vatamate.

De ce a condamnat-o Tribunalul

In motivarea sentinţei de condamnare, instanţa clujeana a facut referire la situaţia de fapt, aratand inceputurile afacerii şi evoluţia acesteia pana la acuzaţiile de prostituţie şi trafic de minori. In motivare se arata ca „In cursul anului 2004 inculpata Horje Natalia (fosta Strechi) şi martorul Nechifor Corneliu Marius s-au asociat in vederea infiinţarii SC. Nana Club SRL, din Cluj-Napoca, avand ca obiect principal de activitate cea de baruri. De activitatea concreta desfaşurata la club s-a ocupat inculpata Natalia Horje, martorul Nechifor limitandu-se la finanţarea iniţiala a localului, la consilierea in afaceri a inculpatei şi la a frecventa localul cu regularitate”.

Odata stabilit momentul infiinţarii, fondatorii şi rolul fiecaruia, in starea de fapt a motivarii este atrasa atenţia asupra caracterului „selectiv” al localului in ceea ce priveşte clienţii care il frecventau. „Barul nu avea firma la strada, iar pentru a controla accesul clienţilor, a fost instalat un video-interfon. De asemenea clubul nu şi-a facut publicitate nici in mass media, nici in presa audio-vizuala,  iar cladirea in care funcţiona nu atragea in niciun fel atenţia trecatorilor, avand obloanele trase, astfel ca privita din afara parea o cladire cu locuinţe. Inca de la inceput inculpata a urmarit in acest mod infiinţarea unui club cu circuit inchis, chiar exclusivist, in care sa aiba acces numai persoane din elita sociala care faceau parte din cunoscuţii acesteia, persoane cu o condiţie materiala deosebita carora sa li se asigure confidenţialitatea”, a aratat judecatorul.
Potrivit rechizitoriului prin care a fost trimisa in judecata “Treptat, invinuita a acţionat pentru a dobandi autoritate asupra tinerelor, a le afla punctele vulnerabile şi a le crea dependenţe, prin incurajarea consumului de alcool. Cu cat consumau mai mult alcool, cu atat sumele caştigate erau mai mari. Au fost, de asemenea, situaţii in care anumitor tinere le-au fost oferite de catre invinuita Horje Natalia diferite pastile. Abuzand de autoritatea astfel obţinuta, invinuita le cerea tinerelor sa iasa cu clienţii pentru a intreţine relaţii sexuale, contra cost. In cazul in care tinerele refuzau, invinuita Horje Natalia le manipula prin inducerea unor sentimente de vinovaţie”, arata rechizitoriul modul in care Strechi se folosea de tinerele traficate.

De asemenea, acelaşi document oficial arata cum matroana clujeana profita de pe urma unei fete, Victoria Ciupea, care s-a constituit parte vatamata in dosar.
“Lipsita de supravegherea parinteasca, partea vatamata a acceptat sa lucreze in continuare pentru invinuita. In primele zile, invinuita a obţinut increderea parţii vatamate, care i-a relatat circumstanţele persoanele şi de familie, invinuita afland astfel ca partea vatamata era eleva, ca parinţii erau plecaţi in strainatate şi locuia doar cu fratele ei. Pentru a o determina sa intreţina relaţii sexuale cu clienţii, invinuita Horje Natalia a inceput sa exercite presiuni asupra parţii vatamate, spunandu-i ca o dezamageşte, ca ii rezerva cei mai buni clienţi, iar ea ii intoarce spatele, etc. Partea vatamata arata ca in ciuda acestor presiuni a refuzat sa intreţina relaţii sexuale cu clienţii, dar a muncit in bar, oferind companie acestora in schimbul unui comision, fara a avea incheiat vreun contract de munca”, mai arata rechizitoriul intocmit impotriva Nataliei Strechi. In momentul de faţa, Victoria Ciupea este la munca in Italia, motiv pentru care pana acum nu au inceput audierile in acest dosar pentru ca una dintre parţile vatamate nu s-a prezentat in faţa judecatorului.
Cealalta fata, Anca Boiciuc, care are aceeaşi calitate de parte vatamata in acest dosar, spune ca a fost adusa la Nana Club, in acelaşi fel ca şi Ciupea, şi patroana barului a profitat in acelaşi fel de pe urma ei.
“Am intreţinut relaţii sexuale cu clienţii pe care Natalia mi i-a pus la dispoziţie şi de fiecare data eram platita pentru serviciile sexuale prestate. Plata pentru aceste servicii imi era achitata personal de catre clienţi dar ştiu ca Natalia discuta  in prealabil cu aceştia, fiind cunoscuţi de-ai ei de altfel, şi din discuţiile cu celelalte fete, pe care le-am cunoscut la club, am aflat ca Natalia işi reţinea o anumita suma, direct de la clienţi, reprezentand comisionul ei pentru faptul ca mergeam cu aceştia sa intreţinem relaţii sexuale”, arata declaraţia lui Boiciuc.

In motivare se arata ca Natalia era mai deşteapta decat „fetiţele”

Din datele de la dosar, judecatorul cauzei a ajuns la concluzia ca fetele care urmau sa lucreze la Nana Club trebuiau sa aiba o mare doza de naivitate, sa fie “ţarancuţe”, carora sa le poata “invinge rezistenta psihica”. “Abuzand de autoritatea astfel dobandita, inculpata le cerea tinerelor sa iasa cu clientii pentru a intretine relatii sexuale, contra cost, utilizand diferite argumente in functie de vulnerabilitatile identificate ale fetelor: prezentarea unui castig material atractiv si facil, sau, dupa caz, prin inducerea unor sentimente de vinovatie, folosindu-se de recunoştinţa victimelor pentru a le condiţiona emotional, solicitandu-le fetelor sa nu o dezamageasca, sa faca asta pentru ea, utilizand expresii de genul “eu te-am ajutat, iar tu imi intorci spatele” sau “ma bazez pe tine”- sau chiar de teama, facand referire la comportamentul violent al clientilor sau recurgand la şantaj – a ceda solicitarilor de a intretine relatii sexuale pentru a nu fi acuzate de furtul unor obiecte ale clienţilor” se arata in motivarea hotararii. In acelasi document, judecatorul aminteste de pregatirea universitara a Nataliei Horje, care ajutat-o la manipularea fetelor care “se aflau intr-o pozitie de inferioritate fata de inculpata Horje Natalia, care a absolvit studii superioare de psihologie si a folosit din plin cunoştinţele teoretice astfel dobandite, savarsind faptele tocmai sub imperiul abuzului de autoritate, manipulate fiind de aceasta, prin constrangere de natura morala si prin crearea unei stari de dependenta materiala – in conditiile in care comisioanele obtinute din consumul de alcool erau modice”.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.