Ministrul finanţelor a anunţat că transferurile pentru fondurile private de pensii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut. Aceasta în condiţiile în care procentul ar trebui majorat anual, potrivit legii. Reprezentaţii companiilor de asigurări consideră că aceste fonduri sunt oricum insuficiente pentru a redresa în vreun fel bugetul anual, dar vor afecta peste 5 milioane de participanţi pe termen lung.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat patronatele că transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut. Vlădescu le-a spus reprezentanţilor patronatelor şi reprezentantului Confederaţiei Sindicatelor Democratice, Sabin Rusu, că măsura este necesară pentru echilibrarea sectorului de pensii şi că va fi aplicată până la sfârşitul anului 2011.

Contribuabilii vor fluiera a pagubă

Guvernul estimează că va aduce la buget 2,68 miliarde de la cele cinci milioane de participanţi la fondurile de pensii private obligatorii. În prezent, contribuţiile sunt de 2,5% din salariul brut,
deşi legea prevede că anul acesta ar fi trebuit să ajungă la 3% în 2010. Un client al unui fond de pensii private obligatorii va pierde în medie 733 de lei în această perioadă din cauza tăierii contribuţiilor la 0,5%, în condiţiile în care lunar primeşte în cont aproape 37 de lei, estimează Evenimentul Zilei. Suma însă reprezintă doar fondurile virate către companiile de asigurări, care suplimentează banii contribuabililor, paguba acestora ridicându-se astfel la 900 de lei. Scăderea contribuţiilor înseamnă reducerea sumelor acumulate în conturile individuale ale participanţilor şi, implicit, pensii mai mici la bătrâneţe. Aceasta, cu toate că statul a introdus pensiile private obligatorii deoarece sistemul public nu reuşeşte să le asigure actualilor pensionari venituri decente şi deoarece nu este sustenabil pe termen lung.
Cotidianul mai arată că românii au oricum contribuţii infime la sistemul de pensii private, fiind pe ultimul loc în Europa din acest punct de vedere. Polonezii, de exemplu, au acumulat de aproape 23 de ori mai mult decât contribuabilii din România, 3.450 de euro în comparaţie cu 152. Bulgarii au de trei ori mai mulţi bani în contul de pe Pilonul II, aproape 450 de euro fiecare participant. Participanţii la fondul de pensii din alte ţări primesc mai mult din salarii la fondul de pensii. În ţările baltice, procentele se ridică la 8% şi, chiar dacă au fost scăzute, au rămas de cel puţin 4%.

Naţionalizare a sistemului de pensii

"Ceea ce a decis guvernul este o naţionalizare a sistemului de pensii private. Atunci când statul intervine şi afectează conturile private ale indivizilor, aceasta se numeşte naţionalizare. Asistăm la o falimentare a sistemului de pensii private, atât a administratorilor, cât şi a participanţilor", a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), prezent ieri la conferinţa Mediafax "2 ani de pensii private în România". Andănuţ conduce compania Allianz-Tiriac Pensii, care administrează al doilea fond de pensii private obligatorii ca mărime.
Administratorii fondurilor de pensii private estimează că peste 5 milioane de persoane cu active de 3,14 milioane de lei, vor fi afectate de reducerea contribuţiei. Aceştia sunt de părere că reducerea de la 2,5% la 0,5% din salariul brut a contribuţiei către fondurile de pensii private va genera economii nesemnificative la buget şi va avea un impact negativ asupra viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de participanţi.

Scade credibilitatea Pilonului II

"Punerea în practică a acestei măsuri ar genera economii de circa 800 milioane de lei în intervalul iunie-decembrie 2010. Suma este nesemnificativă în raport cu necesarul pentru acoperirea deficitului bugetului de stat. În schimb, decizia va afecta cuantumul viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de participanţi la sistem. Practic, actualii salariaţi îşi văd diminuate viitoarele pensii", a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, directorul general al Alico Pensii, Mihai Coca-Cozma. Acesta nu crede că Guvernul va pune în aplicare o astfel de măsură, mai ales că, prin actualul acord stand-by încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional în 2009, autorităţile s-au obligat să continue alimentarea Pilonului II cu contribuţii majorate regulat, în conformitate cu prevederile legislaţiei. "O astfel de măsură ar distruge complet credibilitatea Pilonului II, fără a mai vorbi de credibilitatea Executivului în rândul investitorilor din acest domeniu, care au alocat 500 milioane de euro pentru dezvoltarea pensiilor private în România", a mai declarat Mihai Coca-Cozma.
Conceptul celor trei piloane ale sistemului de pensii a fost introdus de Banca Mondială şi cuprinde trei tipuri de venituri pe care cetăţenii le pot avea după retragerea de pe piaţa muncii. Atunci când statul asigură beneficii pentru persoanele vârstnice, care nu sunt legate de contribuţii, vorbim despre Pilonul I. Acesta a fost creat pentru a preveni sărăcia absolută a cetăţenilor în timpul bătrâneţii. Pilonul II reprezintă sumele rezultate din contribuţii obligatorii la un fond de pensii. Al treilea pilon este voluntar, şi cuprinde toate celelalte forme de venit pe care şi le asigură persoanele în mod independent pentru perioada de după pensionare.
Şi ceilalţi reprezentanţi ai fondurilor de pensii private se arată nemulţumiţi de măsurile anunţate de ministrul Vlădescu. Cornelia Coman, preşedintele Consiliului de Admnistraţie al ING Fond de Pensii, cel mai mare jucător pe Pilonul II, a arătat în cadrul conferinţei Mediafax despre pensiile private că reducerea contribuţiei ar afecta şi mai mult fondurile private de pensii obligatorii, după ce, în 2009, Guvernul a plafonat contribuţia la 2%, procentaj care a urcat la 2,5% în acest an.
"Măsura este total nepotrivită. Practic, cei cinci milioane de participanţi la Pilonul II, viitorii pensionari, sunt sacrificaţi pentru actualii pensionari. Consider că pe termen mediu şi lung, printr-o astfel de măsură, problema pensiilor se va acutiza în România. Pe de altă parte, economiile obţinute prin reducerea contribuţiei la 0,5% nu rezolvă într-o măsură semnificativă problema deficitului bugetului de stat", a spus aceasta.

Investitorii îşi pierd încrederea în mediul de afaceri românesc

Coman a afirmat că investitorii de pe Pilonul II vor face demersuri pentru a împiedica punerea în practică a măsurii. "Reducerea contribuţiei la Pilonul II dă peste cap parametrii planurilor de afaceri ale societăţilor prezente în acest domeniu de activitate. Prin intermediul ambasadorilor, investitorii vor protesta împotriva punerii în practică a măsurii".
Prin intermediul unei scrisori semnate de ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Olandei şi Italiei, administratorii au protestat şi în 2009, fără succes, când Guvernul a alocat fonduri pentru o contribuţie de 2%, şi nu de 2,5% conform legislaţiei.
Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către Pilonul II creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008 la 6% în 2016 din veniturile brute ale participanţilor. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au cumulat active nete de 3,144 miliarde de lei, în urcare cu 5,97% faţă de luna martie, iar numărul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,45% în luna aprilie, arată Mediafax.
Besim Jawad, CEO al Eureko Pensii a declarat în cadrul conferinţei despre pensii că scăderea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii de la 2,5% la 0,5% din salariul brut ar scadea cu 2,4 miliarde lei sumele pe care le-ar primi in administrare fondurile pana la sfarsitul lui 2011, potrivit Ziarul Financiar. "Şi acesta este doar impactul direct, nu l-am luat în considerare pe cel indirect. Dacă eşti un investitor străin în România şi vezi că se întâmplă aşa ceva după numai 2 ani de la lansarea pensiilor private, nu eşti deloc încurajat să mai investeşti aici", a spus acesta. Administratorii au investit peste 600 mil. euro pentru a se dezvolta pe aceasta piaţă.

Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. Iliescu a propus reducerea salariului de la 2000 de lei la 700…
    .

    Celor ce se intreaba daca-i constitutionala sau nu aplicarea reducerilor salariale cu 25% respectiv a pensiilor cu 15% le vin in ajutor cu cateva intrebari ajutatoare:

    1.Condamnarea la moarte a presedintelui CEAUSESCU, de catre un tribunal nelegal a fost CONSTITUTIONALA?
    2.Nejudecarea criminalului Iliescu, dovedit, atat in cazul mineriadei din 1990 dar nu in ultim rand in cazul loviturii de stat e CONSTITUTIONALA?
    3.Vanzarea rezervei valutare a Romaniei, din data de 3 februarie 1990, a fost CONSTITUTIONALA?
    4.Vanzarea la fier vechi a industriei, la comanda lui Iliescu a fost CONSTITUTIONALA?
    5.Distrugerea totala a sistemului de irigatii a Romaniei, sistem ce in 1989 se intindea pe 3 mil de km patrati, sub privirile vesele ale lui Iliescu si ale acolitilor sai, a fost CONSTITUTIONALA?
    6.Detinerea de 20 de ani a conducerii BNR de catre M.Isarescu cat si scoaterea periodica din tara a aurului romanesc sub forma de lingouri este constitutionala?
    7.Emiterea de “moneda fara acoperire”, modeda “FALSA”de altfel si folosirea acestei asazise monede de catre bancile comerciale pt. a inrobi populatia, a fost CONSTITUTIONALA?
    8.Retragerea de pe piata a monedei “false”, fara acoperire, moneda contrasemnata de marele nostru patriot MUGUR ISARESCU, e CONSTITUTIONALA?
    9.Tacerea serviciilor cu privire la adevarata CRIZA , provocata de acordarea de imprumuturi populatiei cu moneda falsa, cu scopul tacit si nedeclarat de a sustrage banii reali de la populatia ROMANIEI sub forma comisioanelor ASCUNSE si a dobanzilor, e CONSTITUTIONALA?
    10. Transformarea canalelor de informatie, reglementate de CNA, in canale de manipulare si mintire a populatiei cu privire la SITUATIA REALA in care ne aflam, este CONSTITUTIONALA?
    11.Desfintarea ARMATEI ROMANE, e constitutionala?
    12. Acordarea subventiilor pentru agricultura persoanelor fizice sau juridice ce nu-si ”lucreaza pamantul ” este constitutionala?

    …dar ceea ce-i mai grav e faptul ca statul si presedintele, nu intervine in sanctionarea de urgenta a BNR si a celui ce de 20 de ani, tradeaza interesul national. Sub tutela lui Mugur Isarescu leul romanesc a fost in asa fel manevrat, incat dupa 20 de ani am ajuns la un salar minim de doar 700 de brut. Fara a face un calcul exact scaderea de salar de la 2050 lei , cat era minimul pe economie in 1989 la 700 de lei in prezent e se pare un pic mai mare decat 25%…
    Emiterea de moneda falsa de catre BNR , in cardasie cu bancile comerciale, ar trebui sanctionate numaidecat cu nationalizarea acestor institutii antinationale si cu arestarea persoanelor implicate in acest jaf ce are loc de 20 de ani.
    Acordarea de credite in moneda falsa de catre BANCI, cu scopul de a incasa o dobanda si mai multe comisioane in moneda reala e ”marea smecherie” ce ne tine sclavi de 20 de ani!
    Bancile au declansat in lume cu aceasta ”metoda cheie” o criza fara precedent. Ratele, mai precis banii, ce se intorc la banci sunt in parte distrusi. Cu alte cuvinte banii falsi ce reprezinta rata sunt distrusi iar cei ce reprezinta comisioanele si dobanda , CAPITALIZATI!
    … concentrarea de capital ce este inca in plina desfasurare, are ca si scop introducerea banilor virtuali si poate chiar a cip-ului…
    Eu unul am un crez: Bancile au facut criza? Bancile sa plateasca! NATIONALIZARE!

    Radu Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.