Am fost mişcat urmărind scurtul inteviu al Anei Blandiana pe TVR 1, vineri, 19 noiembrie, 2015. Scriitoarea are o luciditate intelectuală ieşită din comun. Două au fost întrebările şi răspunsuriele care au dominat această scurtă apariţie a celei care a fost mereu prezentă in tinereţea mea. Prima întrebare a fost despre Alianţa Civică, începuturile mişcării care, cum spune Ana Blandiana – unul dintre membrii fondatori -, a făcut marea greşeală de a se transforma în partid politic. Răspunsul poetei  a fost ferm: “Mişcarea Alianţa Civică trebuie să reînvie şi să-şi păstreze rolul de control al poporului asupra politicului şi  politicienilor. Recenta schimbare a guvernului, după patru zile de demonstraţii, este relevantă”.  Iar a doua întrebare a fost dacă Ana Blandiana, ar fi dispusă, acum, după zece ani, să reia mişcarea Alianţa Civică şi să-i readucă rolul de veghe a poporului asupra politicului în societatea românească.. Răspunsul  a fost: ”Acum după zece ani în care mi-am recâştigat locul în mediul meu, cel al cărţilor, merit să finalizez, atât cât mai trăiesc, măcar câteva din cărţile pe care le am în cap”.

 

A existat însă şi un al treilea subiect important al interviului. Cel al corupţiei în societatea românească, fenomen devenit dinastic, cu drept de moştenire în familie.”Naşul” este cuvântul şi funcţia la care poeta s-a referit făcând trimitere directă la clanurile mafiote cu  rădăcini adânci la comuniştii de dinainte şi de după 1989. [Notă: În editorialul de acum o săptămână mă refeream la aceste legături mafiote din Cluj ca venind din anii 1970]. Poeta  noastră reaminteşte  funcţia de “Naş(i)”, înainte de 1989: erau colegi care botezau un copilaş al altor colegi, sau erau prezenţi la biserică alături de alţi colegi miri. În 26 de ani,  funcţia de “Naş” s-a transformat în afacere, în business, în alianţe de partide, funcţii în structuri de stat, moşteniri bazate pe acte false, averi cu mulţi, foarte mulţi bani ilegali. Românii au pervertit până şi tradiţiile de mii de ani ale creştinilor. Sunt legături stabilite prin şi pentru înterese care nu au nimic cu tradiţia creştină. Mişcarea Alianţa Civică ar fi trebui să fie o prezenţă permanentă în societatea românească, să reducă în acest fel înmulţirea “Naşilor”. Şi totuşi, Alianţa Civică ar putea încă avea o funcţie vitală într-o societate românească democratică, o societate deschisă, liberală.

 

Însă o naţiune nu poate fi condusă de mulţimea de pe stradă. Ca să citez pe preşedintele ţării: “Nu se poate fără partide politice”. Asta o ştim cu toţii. Dar cum vor stabili liderii partidelor politice care sunt cei care vor pune mâna pe putere şi vor cârmui ţara ? De asemenea, tot ei vor coordona legislativul (cele două camere), vor face legi şi ne vor reprezenta pe noi în ţară şi în lume. În acest moment avem un guvern “ne-politic”, de aşa-zişi “tehnocraţi” care are un mandat de un an (dacă va rezista), pentru stabilirea bugetului şi pregătirea alegerilor legislative de anul viitor.

 

Selectarea celor care conduc partidele, şi implicit ţara, trebuie să fie facută sever şi autoritar de societatea civilă. Iar aici este rolul definitoriu al unei mişcări ca Alianţa Civică. Personalităţi, lideri capabili să conducă, oameni luminaţi, cu şcoală la cursuri de zi, cu dragoste de neam si ţară ne sunt necesari ca aerul şi  ca apa. Cel sau cei care au pus sub nasul lui Dacian Cioloş un medic, Andrei Baciu, fără un residenţiat terminat, model în revistele glossy, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, aceştia nu sunt iubitori de neam şi ţară. Nici cei care au recomandat o doamnă inginer, Cristina Guseth, pentru funcţia de ministru al Justiţiei nu sunt ataşaţi neamului românesc. Am întâlnit sute de preoţi, marea majoritate ortodocşi, dar şi greco-catolici, neoprotestanţi, în ţară şi în străinătate, inclusiv în SUA, care mi-au prezentat realizările lor materiale personale, şi lăudându-se cu câte facultăţi au făcut copiii lor. Când i-am întrebat însă ce au toate acestea cu emanciparea şi progresul neamului românesc, mi-au întors spatele şi-au plecat. Vezi atitudinea patriarhului Daniel. Mă gândesc la ceea ce mi-a relatat un istoric din Londra, specialist în Europa Centrală şi de Est: “Românii sunt un grup etnic existent din Pireu (Grecia) până în munţii Tatra (Cehia), de lângă Tirana (Albania) până în Transnistria (Rusia). Există pachete de aromâni, valahi, deci români, în Macedonia, Bulgaria, Valea Timocului (Serbia), Croaţia, Ungaria. Niciodată românii nu au fost o naţiune, ci un grup etnic răspândit în toţi Balcanii, în Europa Centrală şi de Est. Un fenomen nemaiîntâlnit la alte naţiuni din jurul actualei Românii- sârbi, unguri, polonezi, cehi, slovaci, ruşi. Moştenim deci o istorie a etniei noastre articulată într-o naţiune doar în ultimii 100 de ani.

 

În formarea unor personalităţi care să ne conducă, totul, dar absolut totul, este important. Acestea le spun şi le scriu din 1990 până în prezent, privind candidaţii la primăria Clujului. Poate fi un primar devotat Clujului numai dacă persoana este crescută şi formată în acest oraş. Altfel nu-i pasă. El sau ea va nega această nepăsare. Ascultaţi-mă. Nu-i va păsa! Sau va fi incapabil(ă) să decidă ce-i mai potrivit, mai bun, mai eficient, mai frumos pentru oraşul de pe Someş. Regula trebuie să se aplice la întreaga ţară.

 

Mişcarea Alianţa Civică trebuie să existe din nou în România. Ea trebuie să reziste tentaţiei de a fi partid politic (din nou). Trebuie să fie vigilenţa şi lupta poporului român împotriva nelegiuirilor, necinstei, lăcomiei, hoţiei, prostiei, ignoranţei, neglijenţei, indiferenţei, lenii.

Pentru că naţiunile nu se conduc  de mulţime,  ci de minţi luminate.

Prof. Emil  Aluaş

Preşedinte-Fondator Fundaţia  PRO  WEST

Mail: prowestfoundation@yahoo.com

Prezentare autor: 

Profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj, cadru universitar în Europa şi SUA,  refugiat politic în SUA, în 1986, publicist cu peste 600 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.