Potrivit unui anunț făcut de Banca Transilvania către investitori, Eurobank, acţionarul principal al Bancpost, şi Banca Transilvania au derulat negocieri exclusive cu privire la achiziţia Bancpost, precum şi a ERB Retail Services şi ERB Leasing din România.

“În ultimele săptămâni s-au făcut progrese semnificative înspre un rezultat pozitiv, iar negocierile sunt aproape de finalizare, părţile parcurgând ultimele etape în vederea semnării unui acord.”, se menţionează într-un comunicat al Băncii Transilvania pe pagina Bursei de Valori.

Potrivit acestuia, echipele celor două instituţii financiare doresc să reafirme implicarea în finalizarea unei tranzacţii echitabile şi benefice pentru toate părţile interesate, menţionând că data semnării acordului este estimată cel mai târziu pentru finalul lunii noiembrie şi va fi anunţată public de îndată ce formalităţile necesare vor fi parcurse în mod corespunzător.

În perspectiva preluării Bancpost – cea mai importantă entitate din portofoliul local al grecilor de la Eurobank -, Banca Transilvania ar ajunge la o felie de circa 16% din piaţa locală, ame¬ninţând poziţia BCR, cea mai mare bancă după active, care avea la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă de 16,3%.

Analiştii au anticipat că vânzarea Bancpost va atrage un interes ridicat din partea investitorilor, având în vedere baza mare de clienţi pe care o are. Cu toate acestea o bancă de dimensiunea Bancpost poate crea dificultăţi în ceea ce priveşte integrarea.

Potrivit zf.ro, odată cu preluarea Bancpost, Banca Transilvania şi-ar majora şi cota de piaţă pe credite, dar şi baza de depozite. În urma preluării, banca din Cluj ar putea să ajungă la aproximativ 3 milioane de clienţi, precum şi la o reţea teritorială mai numeroasă.

După mai multe luni de discuţii, Eurobank, acţionarul principal al Bancpost, şi bancherii lor de investiţii care se ocupă de această tranzacţie, Mediobanca şi HSBC, au selectat în septembrie Banca Transilvania pentru nego¬cierile finale.

Bancpost, cea mai importantă entitate din portofoliul local al grecilor, se plasa anul trecut pe locul nouă în sistemul bancar local. Banca avea o cotă de piaţă de 2,9% cu active de 11,6 mld. lei (2,5 mld. euro) şi aproximativ 1 milion de clienţi de retail, corporate şi instituţionali. În ultimii ani, Bancpost a trecut printr-un proces de redimensionare teritorială, reducând la jumătate reţeaua teritorială, de la peste 300 de unităţi la sub 150 în prezent, iar numărul angajaţilor a ajuns la 2.117.

Bancpost este controlată de Eurobank de aproape două decenii, în urma procesului de privatizare şi a cumpărărilor succesive de acţiuni de la ceilalţi acţionari. Cumpărătorul Bancpost va trebui să ramburseze şi liniile de finanţare acordate de banca-mamă Eurobank controlează în România active de circa 2,6 mld. euro.

Bancpost a fost înfiinţată la începutul anilor ‘90, fiind considerată banca Poştei. Banca a început procesul de privatizare în 1998 cu Eurobank, grupul grec ce avea atunci în acţionariat şi cea mai mare bancă din Germania, Deutsche Bank. Alături de Eurobank, la privatizare a venit şi GE Capital, divizia de investiţii a gigantului american General Electric. Americanii şi-au vândut ulterior acţiunile către greci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.