Artmark, una dintre cele mai mari case de licitații din România, scoate la vânzare patru imobile artistice istorice din județul Cluj. Hotelul Continental, Vila cu influențe Secession din Turda, Complexul Aroma și Castelul Prințul Vânător sunt acum disponibile pentru investitorii care își doresc să achiziționeze unele dintre cele mai de preț monumente arhitecturale din România.

Hotelul New York (Azi Continental), locul de întâlnire a boemiei clujene de altădată

Hotelul Continental amplasat în centrul municipiului Cluj-Napoca este scos la licitație cu preț la cerere. Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecția dintre străzile Napoca și Universității, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construcția hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice. Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pakey, a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea.

Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Cazinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universității Tehnice de pe strada Barițiu, fostul Liceu Brassai, toate în acel limbaj arhitectural eclectic. Este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894. Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu ce a inspirat denumirea hotelului din Cluj. Dacă până atunci Hotelul Biasini din centru (finalizat în 1840), găzduia personalitățile sosite în oraș, noua clădire cu camere elegante și facilități de ultimă oră va deveni noua destinație. După instaurarea regimului comunist, hotelul a fost transformat în cămin studențesc, iar din 1960 a devenit hotel, sub numele de Continental. Emblemă a Clujului, Hotelul New York (Azi Continental), merită atenția investitorilor, având un potențial turistic și comercial extraordinar.

Vila cu influențe secession din Transilvania

Un alt monument istoric scos la vânzare cu preț la cerere este Vila cu influențe secession din Turda, județul Cluj. La începutul secolului XX, arhitectura din Transilvania și Banat, parte a monarhiei austro-ungare până în 1918, a fost influențată de noile curente artistice în vogă în metropolele Viena și Budapesta. Limbajul Secession s-a pliat pe artă constructivă tradițională a zonei, rezultând un valoros patrimoniu construit în stil „secession transilvan”.

Vila este situată în zona istorică a orașului Turda, la 500 de metri de Castrul Român Potaissa, cel mai important monument istorico-arheologic al urbei, situat pe platoul denumit Dealul Cetății. În primăvara anului 1945, Turda fiind sub ocupație germană, imobilul a fost ocupat de Comandamentul Forțelor Militare Germane. Proprietatea de față are o suprafață utilă de 571 mp și teren de 5074 mp, acoperit în prezent de vie. Amplasarea și caracteristicile sale oferă perspective de dezvoltare a următoarelor funcțiuni: hotel, pensiune, terasă/restaurant, organizare de evenimente, grădiniță.

Centrul de evenimente și restaurantul Aroma din Livada Palocsay

Amplasat în livada Palocsay, la aproximativ 6 km de centru, acest complex este scos la licitație pentru o sumă de 7.000.000 de euro + TVA. Construită în anul 2003 și având o suprafață utilă de 5.000 mp și teren de 3949 mp, proprietatea este compusă din două corpuri principale: restaurantul și centrul SARA Social Events. Restaurantul este dispus pe două niveluri: parterul amenajat în stil neoclasic, oferă acces spre grădina de vară, iar etajul care menține nota clasică, are ca piesă centrală șemineul. Locația este una privilegiată, departe de ritmul alert al orașului dar suficient de aproape pentru a oferi acces facil. Livada Palocsay, cea mai mare și mai cunoscută din oraș, creează un ambient relaxant și un cadru natural ideal pentru desfășurarea de evenimente. Complexul este potrivit pentru diferite scenarii de utilizare, datorită sălilor multiple cu capacitate până la 280 de persoane.

Castelul Prințul Vânător, complexul Hotelier în stil Medieval din Transilvania

Acest complex hotelier aflat în Turda, județul Cluj, a fost scos la licitație la suma de 2.500.000 euro. Amplasat în centrul istoric al orașului Turda este conceput ca un spațiu de design inedit, inspirat de stilul de viață medieval și legendele Transilvaniei. Cele 18 spații de cazare sunt amenajate cu grinzi de lemn, mobilier din piele, lemn și fier forjat. Sala mare are multe zone amenajate diferit: Coliba Haiducilor, restaurant cu specific vânătoresc, Casa țărănească, realizată în întregime din lemn de stejar de către meșteri maramureșeni, Castelul lui Dracula, construit din piatră naturală, cu ferestre din țepe și Terasa Turda. Prin cadrul inedit, meniul tradițional diversificat și zona pitorească, acest complex se pretează pentru evenimente diverse, private sau corporate. Turda este un oraș turistic care beneficiază de puține locuri de cazare, însă are un flux mare de vizitatori atrași de obiectivele pe care le propune: Salina Turda, Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Mormântul lui Mihai Viteazu ș.a

Pașii de urmat în achiziționarea unui imobil

Pentru a putea achiziționa unul dintre imobilele scoase la licitație de către ArtMark este necesară parcurgerea anumitor pași importanți. În primul rând fiecare doritor trebuie să-și exprime intenția prin trimiterea unui email către adresa oficială a casei de licitații iar pe urmă se va organiza vizionarea imobilului la o dată convenită cu minim 7 zile în prealabil. Dacă intenția de cumpărare rămâne și după vizionarea acestuia, se va achiziționa dosarul care cuprinde toată documentația aferentă și se va înainta oferta de cumpărare în termen de maxim 90 de zile de la data vizionării.

Odată cu oferta de cumpărare se depune o garanție de participare la licitație, în valoare de 10% din suma oferită. Un alt pas care se va efectua la data limită de depunere a ofertelor inițiale, îl reprezintă înștiințarea ofertanților asupra numărului de oferte depuse până la acel moment și valoarea ofertei maxime, acordându-se posibilitatea revizuirii acestora în termen de 48 de ore. Dacă în acest interval de timp  nu se vor face modificări, se va face publică oferta cea mai mare și se va stabili data de perfectare a contractului de vânzare-cumpărare. Contractul va putea fi semnat după primirea răspunsului de la Ministerului Culturii privind dreptul de preemțiune al Statutului de cumpărare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.