De câțiva ani se vorbește despre faptul că Neluțu Varga, patronul CFR Cluj încearcă să preia Sigma Center din Cluj-Napoca, ultima afacere pe care Arpad Paskany o avea în România. Ei bine, sursele noastre spun că în cele din urmă, Neluțu Varga a reușit să cumpere clădirea Sigma cu 60 de milioane de euro.

În 2017, când s-a vorbit despre cedarea clubului CFR Cluj de către Arpad Paszkany unui nou investitor, în Cluj au apărut informaţii legate despre o tranzacţie multiplă care mai conţinea pe lângă clubul de fotbal hotelul Granata, două clădiri cunoscute în oraş, Sigma Center şi cea a Companiei de Informatică Aplicată, şi două terenuri, unul la marginea Clujului şi altul în cartierul Zorilor. Toate acestea ar fi fost cedate în schimbul sumei de 25 de milioane de euro, iar Neluţu ar fi jucat un rol de intermediar. Jurnaliștii scriu că Paszkany a negat la acea vreme cedarea acestor bunuri şi orice negocieri purtate cu Neluţu Varga.

Neluțu, bărbat descurcăreț

La o simplă căutare pe google, observăm câteva din reușitele lui Neluțu Varga: retrocedări ilegale, afaceri miniere dubioase și o scenă jenantă cu un rrom îmbrăcat în șeic și plimbat cu elicopterul ca să păcălească niște parteneri de afaceri de-ai lui Varga.

Neluţu a ştiut mereu să se orienteze spre afacerile cu potenţial mare. Dacă pe piaţa drepturilor litigioase era cunoscut ca un adevărat maestru, având evident talentul şi pârghiile necesare, omul care învârte banii la CFR Cluj a ştiut să îşi diversifice portofoliul. Astfel, el apare în acţionariatul Formin S.A., fosta Întreprindere de Explorări din Caransebeş. Societatea a primit în 2013 de la Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale licenţa de explorare a unui sector din lacul Techirghiol. Pe baza acestui studiu, Formin Techirghiol SRL, în spatele căruia se află Abris Lelbach, a cerut emiterea unei Hotărâri de Guvern care să ofere licenţa de exploatare a resursei din lac

 Pe baza acestui studiu, Formin Techirghiol SRL, în spatele căruia se află Abris Lelbach, a cerut emiterea unei Hotărâri de Guvern care să ofere licenţa de exploatare a resursei din lac. Formin SA a obţinut licenţa de explorare şi pentru sectorul Techirghiol Est. Apoi, guvernul, în 2016, a aprobat explorările în lac după resursa minerală, urmând să dea și licența de exploatare. Ca fapt divers, doi ani mai târziu, aceeași firmă SC Formin SA, patronată de Nelu Varga și Vasile Albulescu, așteaptau de la ANRM eliberarea unei alte licențe de exploatare în patrulaterul aurifer al Munților Apuseni pentru o zonă cu o suprafață de 26.678 de mp. Menționăm faptul că Vasile Albulescu este fost coleg de clasă și partener de afaceri al fostului premier PSD Sorin Grindeanu, actualul șef al ANCOM și unul dintre ”oamenii” Serviciilor.

Formin Techirghiol SRL îl are în spate pe Abris Lelbach, magnatul german cu afaceri în petrol, minerit şi energie, acţionar la echipa de fotbal Werder Bremen, care investește şi în sportul românesc (CFR Cluj), dar şi în turism, prin construirea unui complex de lux pe malul lacului Techirghiol, scriu jurnaliștii.

Toate aceste demersurile în construirea complexului respectiv au stârnit un scandal imens în zonă, Primăria Techirghiol şi localnicii temându-se că neamţul, prin Neluţu Varga şi firmele lor, va încerca să scoată nămolul la export!

Retrocedări frauduloase

Clujeanul Nelu Varga a fost implicat în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri, alături de Viorel Hrebenciuc, dar a fost achitat de acuzații în dosarul în care Hrebenciuc a fost condamnat. În acel dosar, Nelu Varga era inculpat alături de Tudor Chiuariu, fostul ministru PNL al Justiţiei, Viorel Hrebenciuc, fost membru important PSD, avocatul Ioan Adam, prinţul Paltin Sturdza şi afaceristul Daniel Călugăr, devenit cunoscut după ce a participat alături de firma Euroconstruct (aparţinând lui Dorin Cocoş) la decontaminarea terenului de la fostele Uzine Chimica Turda.

Miza este uriașă, 43.227 de hectare de teren forestier, iar prejudiciul calculat de procurori se ridica la peste 300 de milioane de euro.

Presa scrie că politicieni importanți și-au folosit influența pentru a-l ajuta pe Sturdza să intre în posesia uriaşei suprafaţe. Au mituit funcționari locali şi magistraţi, pentru a-i consfinți lui Sturdza dreptul de proprietate, în defavoarea Romsilva, Regia Naţională a Pădurilor.

După ce au „cumpărat” o decizie în favoarea lor, cei numiţi mai sus s-au grăbit să vândă tot ca să poată împărți prada. Iar Varga a jucat un rol important în această „afacere”.

„În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea suprafeței de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012, inculpații Varga Ioan Gheorghe și Călugăr Daniel Constantin i-au promis inculpatului Chiuariu Tudor suma de 2.500.000 de euro, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă funcționarii publici ai Comisiei Județene de Aplicare a Legilor fondului funciar din cadrul Instituției Prefectului Județului Bacău, RNP Romsilva – Direcției Silvice Bacău și OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpărarea de influență a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistență juridică cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2 milioane de euro urma să fie plătită cu titlu de onorariu fix și suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate”, se arăta în rechizitoriul din 2015 prin care DNA a dispus trimiterea în judecată a 17 inculpați.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Neluțu Varga.

Episodul hilar din „businessul” clujean

Jurnaliştii de la ziare.com, care au studiat sentinţa magistraţilor în acest caz, au descoperit mărturii inedite ale inculpaţilor din dosar. Prinţul Paltin-Sturdza, beneficiarul retrocedărilor, a dezvăluit lipsa de încredere faţă de unul dintre intermediari, afaceristul Ioan Gheorghe Varga, cunoscut sub numele de „Neluţu Varga”.

Neluţu Varga trebuia să îi faciliteze lui Paltin-Sturdza o întâlnire cu şeful Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău. Omul de afaceri clujean ar fi indus în eroare şi alte persoane atunci când ar fi derulat alte afaceri: „Înainte să ajung la întâlnirea programată cu Ghelasă, bănuind că Varga este în stare să însceneze o întâlnire cu acest Ghelasă, m-am uitat pe Internet să caut o imagine cu Ghelasă. Această bănuială am avut-o deoarece auzisem de la Voinea o relatare despre faptul că, pentru a perfecţiona o tranzacţie, Varga adusese într-un elicopter un rrom îmbrăcat în şeic”, a declarat Paltin-Sturdza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.