Neluțu Varga, finanțatorul CFR, este asociat într-o firmă înființată anul acesta Ionuț Arsenie, fiul unuia dintre ultimii baroni PSD din Moldova, Ionel Arsenie, ex-deputat și președintele PSD Bacău. Varga și unul dintre partenerii lui constanți de afaceri, Vasile Albulescu, s-au asociat cu Ionuț Arsenie taman cu o lună înainte ca baronul PSD să fie trimis în judecată de procurorii anticorupție. Legătura între cei trei o constituie Sorin Grindeanu, actualul ministru al Transporturilor.

De mai mult timp, Nelu Varga este asociat în cadrul companiei Formin alături de Vasile Sebastian Albulescu, unul dintre prietenii apropiați ai lui Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor. Compania se ocupă de prospecțiuni miniere: cupru, aur,nămol, apă minerală, etc. Cifra de afaceri a firmei a fost de peste 150 milioane de lei e anul trecut, iar profitul suspect de mic, de 126.000 lei la 73 de angajați.

Pentru toate aceste prospecțiuni compania lui Albulescu și Varga are nevoie de o tonă de avize de la Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM). Majoritatea companiilor sunt îngropate în hârțogăria cerută de această agenție pentru a primi avizele de exploatare. Însă nu și Formin, pentru că această companie are un as în mânecă.

De mai mult timp agenția este condusă de sforile pe care trăgea Ionel Arsene, unul dintre ultimii baroni PSD din Neamț, fost președinte al Consiliului județean și fost deputat. Unul dintre fiefurile lui Arsene era taman această agenție.

Spre exemplu, Dorinel Ursărescu, ex-deputat PNL/ALDE, a fost o bună perioadă consilierul lui Gigi Dragomir, președinte al ANRM în perioada guvernării Dăncilă. De fapt, Dragomir a fost comerciant de carne și un apropiat al președintelui PSD Neamț, Ionel Arsene.

În urmă cu vreo 3 ani, Ionel Arsene a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție. În pofida faptului că ”baronul” credea că este vorba doar de puțin frecuș, în aprilie a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. Nu este vorba despre o condamnare definitivă, dar totuși, a simțit cum vântul rece al celulei îi suflă în ceafă.

Așa că a început să își asigure familia.

În luna mai, fiul lui, Ionuț Alexandru, proaspăt absolvent de facultate, a fost cooptat de Albulescu și Varga în cadrul firmei FORMIN TJK SRL. Firma a fost înființată în februarie 2022 și are ca obiect de activitățile de inginerie în prospecțiuni. Adică exact ce face firma Formin.

De asemenea, Arsene junior mai are o exploatare de calcar în Codru Babadag, pentru care a obținut licență de exploatare. Obiectivul se află într-o arie naturală protejată.

Afaceri cu zăcăminte

Firma SC Formin SA are și o licență de exploatare în patrulaterul aurifer al Munților Apuseni pentru o zonă cu o suprafață de 26.678 de mp. Varga și Albulescu au obținut și licența de exploatare a nămolului terapeutic de la Techirghiol, obiectiv aflat sub protecția UNESCO.

Potrivit site-ului propriu, Formin SA are un program de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice pe perimetrul Tincova Nord din județul Caraș Severin, în baza unei licențe din 2013. De asemenea, conform datelor ANRM, Formin mai are licențe de explorare de zăcăminte auro-argentifere și polimetalice la Măgura Țebii (Hunedoara) și Ciclova Montană (Caraș-Severin), iar în 2019 a câștigat concursul de oferte organizat de ANRM pentru concesionarea exploatării perimetrului auro-argentifer și polimetalic Cracul cu Aur din Caraș-Severin.

Vasile Albulescu este fost coleg de clasă și partener de afaceri al fostului premier PSD Sorin Grindeanu, actualul șef al ANCOM și unul dintre ”oamenii” Serviciilor. În 5 februarie 2015, Sorin Grindeanu, la aceea vreme ministrul comunicațiilor în Guvernul Ponta, a acordat un interviu site-ului Press Alert din Timișoara în contextul în care izbucnise scandalul Elena Udrea-SRI-DNA. Întreaga emisiune este o pledoarie a lui Sorin Grindeanu în favoarea SRI.

În același timp, cei doi oameni de afaceri, Nelu Varga și Sebastian Albulescu, au grijă și de clasa politică.

Potrivit unui raport făcut de Autoritatea Electorală Permanentă pentru finanțarea partidelor politice, firma Formin SA, care îl are acționar pe Nelu Varga, finanțatorul CFR Cluj, dar și pe  Sebastian Albulescu, unul dintre partenerii de afaceri ai fostului premier Sorin Grindeanu, a sponsorizat PNL Timiș cu 24.000 lei. Potrivit raportului, la nivel național PNL a primit donații de la firme în valoare de aproape un milion de lei. Fiți liniștiți, oamenii de afaceri nu au finanțat partidul de la guvernământ dintr-un crez politic. Firma Formin a câștigat înainte de a băga banii în pușculița electorală un contract de peste 14 milioane lei.

Și cu PSD și cu PNL

Albulescu a fost acționarul majoritar al firmei Revicond Canaltech SRL, societatea care l-a angajat pe actualul premier Ludovic Orban. Ulterior, Albulescu a transferat acțiunile pe care le avea la Revicond către firma Terebro Production SRL, unde are calitatea de acționar.

Anul trecut, premierul Ludovic Orban a câștigat, potrivit declarației de avere, 28.356 de lei de la SC Revicond Canaltech SRL din comuna Rîciu – judeţul Mureş.

Ulterior, firma Terebro a cesionat acțiunile către Boca Daniel Ioan, un om de afaceri din Mureș care face parte din cercul de apropiați de-ai premierului, și  GHANEM SAID, cetăţean italian, născut în Liban, cu reşedinţa în Timişoara.

De menționat este faptul că multe dintre contractele primite de firma Formin sunt venite din Timișoara.

O afacere din care Nelu Varga a scăpat cu cazierul nevătămat

Clujeanul Nelu Varga a fost implicat în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri, alături de Viorel Hrebenciuc, dar a fost achitat de acuzații în dosarul în care Hrebenciuc a fost condamnat.

Împreună cu omul de afaceri turdean, Costel Călugăr, ar fi cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorul Vlad Sturdza. În 2006, Elie Vlad Sturdza, un strănepot al lui Dimitrie Ghica, a cerut în instanță retrocedarea a mai multe mii de hectare pe motivul că terenurile ar fi fost luate abuziv de Statul Român în perioada comunistă. Instanțele din Bacău i-au respins cererea pe motiv că Sturdza nu ar avea calitatea de moștenitor. Însă, procesul a fost strămutat. La Tribunalul Covasna, unde statul a pierdut procesul, Direcția Silvică Bacău a fost reprezentată de casa de avocatură „Stoica și Asociații”, după ce, în primele trei instanțe, statul a fost reprezentat de proprii juriști. Cealaltă parte a fost reprezentată în instanță de deputatul PSD de Brașov, Ioan Adam.

Condamnare demnă de un baron

În aprilie anul acesta, președintele Consiliului Județean Neamț (PSD), Ionel Arsene, a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Pe lângă închisoare, lui Arsene îi mai este interzis dreptul de a ocupa, exercita și de a fi ales în funcții publice.

Ionuț și Ionel Arsene

Instanța a mai decis și confiscarea a 80.000 euro și 150.000 lei, precum și menținerea sechestrului asigurator pe mai multe bunuri și plata cheltuielilor de judecată de 30.000 de lei.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cursul anului 2013, Arsene, ca deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro.

Decizia nu este definitivă și a fost atacată în apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.