SC LBBW IMMOBILIEN, un consortiu bancar-imobiliar din Germania, se judeca cu SC LCS Imobiliar SA, o societate provenita din fosta fabrica de haine Flacara SA, pentru terenul pe care ar trebui sa se edifice un complex imobiliar. Disputa a aparut pentru ca firma LCS Imobiliar a fost implicata intr-o serie de procese de retrocedare tocmai pentru terenul vandut nemtilor. Vasile Leordean, unul dintre actionarii de la LCS Imobiliar, spune ca litigiul a incetat pentru ca procesele au fost castigate. Daca suma totala a tranzactiei a fost de 18 milioane de euro, transa “buclucasa” a fost de 750.000 de euro. O parte din terenul vandut nemtilor a fost disputat intr-un proces de retrocedare deschis de un clujean impotriva fabricii Flacara.

Conform raportului pe 2010 publicat pe Bursa de Valori Bucuresti, SC LCS Imobiliar SA se afla implicata intr-un proces cu SC LBBW legat de deblocarea contului Escrow, conform contractului de vanzare-cumparare autentificat sub numarul 4364/19.12.2008. In domeniul tranzactiilor financiare sau imobiliare, contul Escrow il asigura pe cel care depune intr-un cont de acest tip ca persoana cu care a incheiat contractul nu poate ridica banii decat dupa onorarea obligatiilor contractuale.      
Vasile Leordean, unul dintre actionarii din cadrul LCS Imobiliare, spune ca litigiul s-a terminat, iar disputa intre cele doua societati a fost motivata de faptul ca o parte din terenul fostei fabrici Flacara care a fost vandut nemtilor de la SC LBBW se afla intr-o serie de procese de retrocedare.
“Terenul a fost pus la dispozitie si ei au si autorizatie de constructie, dar nu s-au mai apucat de construit. Pe terenul respectiv au fost ceva litigii de revendicare si, de comun acord, am zis sa blocam contul pana la terminarea proceselor respective. Am castigat acele procese si dupa aceea am cerut deblocarea contului.”, a declarat Vasile Leordean.
Conform solutiei Curtii de Apel Cluj, din cadrul procesului dintre LCS Imobiliar SA si SC LBBW IMMOBILIEN ROMANIA SRL, magistratii din dosar au decis in 1 aprilie ca “Admite apelul declarat de reclamanta SC LCS I SA impotriva sentintei civile nr. 5845 din 14.10.2010 pronuntata in dosarul nr. 1081/1285/2010 al Tribunalului Comercial Cluj, pe care o schimba, in sensul ca admite in parte actiunea si, in cosecinta, obliga parata ca in termen de 5 zile de la pronuntarea deciziei sa semneze notificarea comuna conform anexei 6 din contractul de cont escrow incheiat la 15.02.2008, necesara pentru eliberarea ratei 3 din pretul stabilit in antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 329/14.02.2008, in caz de refuz, hotararea urmand sa suplineasca consimtamantul paratei SC LBBW I R SRL. Obliga parata BRD G SG SA sa deblocheze rata 3 – de 750.000 Euro si sa elibereze aceasta suma la dispozitia reclamantei. Respinge ca inadmisibila cererea formulata de reclamanta avand ca obiect constatarea faptului ca la data de 19.02.2010 reclamanta a indeplinit conditiile de eliberare a transei a treia prevazuta in contractul de cont escrow incheiat la 15.02.2008. Obliga intimata sa plateasca apelantei cheltuieli de judecata in fond si apel in suma de 68.775 RON. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica din 1 aprilie 2011.”
Presedintele Consiliului de Administratie la LCS Imobiliar SA este Vasile Leordean (73 de ani) care detine 9,76% din actiunile societatii. Stukenborg Engelbert Maria  are 32,91% din actiuni,  Cristea Viorica, membru in CA detine 11,32% din actiuni, off-shore-ul Trebela Limited Limassol Cyp are 10,5% din SC LCS imobiliar, restul actiunilor de circa 35% fiind detinute de diferiti actionari minoritari.

Retrocedarile din Flacara

Inainte de venirea comunistilor, parintii clujeanului Eugen S. detineau un teren cu un imobil in suprafata de circa 300 mp pe strada Somesului nr.14. Dupa ce comunistii au daramat casa, au dat terenul in folosinta fabricii Flacara.  In 1997, SC Flacara s-a intabulat in cartea funciara pe tot terenul detinut, fara a tine cont ca pe terenul respectiv mai sunt si alti proprietari. Eugen S. da in judecata firma care controla fabrica Flacara si in 2005, judecatorii ii dau castig de cauza si elibereaza un verdict cu formula executorie obligand SC Flacara sa-l despagubeasca. Urmeaza un sir lung si complicat de procese prin toate instantele de judecata, toate culminand la Inalta Curte de Casatie si Justitie., majoritatea judecatorilor mentinand decizia de executare silita a SC Flacara pentru ca omul sa-si primeasca despagubirea pentru teren. In septembrie 2007, conducerea Flacara spune ca-l va despagubi cu 250 de euro/mp, chiar daca, conform unei expertize imobiliare, anul trecut in zona respectiva, un mp de teren valora intre 750-1.000 de euro. „Din aceasta suma se va scadea despagubirea primita la preluare, actualizata la data platii, in cazul in care la data preluarii s-a platit o despagubire”, arata un act oficial al comitetului de conducere din cadrul societatii clujene. Si in momentul de fata, clujeanul are procese pe rol cu SC Flacara SA, unul dintre termenele stabilite de judecatori fiind abia in septembrie.
Un alt proces de retrocedare care a avut ca obiect revendicarea unei parti din terenul fostei fabrici Flacara a fost deschis de clujeanca Doina C.  Conform documentelor din acest proces, bunicii femeii, care detineau terenul respectiv, au fost obligati de comunisti sa semneze un act de donatie pentru terenul respectiv. “Nu a fost o donatie cu acte in regula. Statul a luat terenul pe care s-a ridicat Flacara sa-l administreze, dar Arhivele Nationale, Primaria Cluj-Napoca sau Consiliul Judetean Cluj nu au nici un act de donatie prin care sa se arate ca bunicul meu a dat acele bunuri statului. Exista o simpla hartie din 1963, dar a fost semnata sub presiune. In ‘94, cei de la Flacara s-au intabulat pe terenul care a apartinut bunicilor mei. In 2006, am deschis procesul, care a fost foarte complicat pentru ca avocata noastra a facut o eroare si s-a casat procesul. Si a trebuit sa incepem procesul din nou, dar judecatorii ne-au respins cererea.”, sustine clujeanca.

De la uniforme la imobiliare
SC Flacara s-a infiintat in 1949 si, initial, producea uniforme militare. Ulterior, fabrica de confectii s-a specializat pe producerea de articole vestimentare pentru export. Fosta fabrica Flacara a fost privatizata in 1997, cind societatea romano-germana Leotex Industries Cluj a cumparat pachetul majoritar de actiuni. Dupa 2000, SC Flacara s-a divizat in mai multe firme. Una dintre ele, LCS Club a inchiriat in 2006 o cladire situata pe strada Somesului nr.14, linga magazinul de prezentare al fostei fabrici Flacara.

In Romani, nemtii de la LBBW sunt asociati cu Ion Tiriac. Potrivit datelor oficiale ale firmei „impreuna cu grupul Tiriac Holdings, grupul german a reusit deja finalizarea unui cartier rezidential cu 480 de apartamente, garaje, gradinita etc” in Bucuresti. Anuntarea oficiala a proiectului din Cluj a venit dupa ce grupul german a anuntat pe pagina oficiala ca va construi un ansamblu rezidential pe o suprafata de 18.000 mp. Investitia a fost estimata la 150 milioane de euro. LBBW este, de fapt, cea mai importanta firma din domeniul imobiliar din Germania, cu o echipa de circa 600 de angajati care ofera expertiza in proiecte complexe, care includ un portofoliu de peste 20 000 de spatii (de locuit) in proprietate, in Europa si 160 000 de mp de spatii comerciale de inchiriat. Gazeta de Cluj a trimis reprezentantilor companiei un set de intrebari prin care sa se enunte motivele pentru care proiectul imobiliar din Cluj Napoca a fost oprit, dar nu a fost emis nici un raspuns.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.