Dacă credeaţi că i-am scăpat pe profesorii de la Universitata de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară(USAMV)  din Cluj, care este cunoscută în unele cercuri drept „agro-zoo-boo”, v-aţi înşelat. Gazeta de Cluj continuă dezvăluirile cu salariile „nesimţite” ale celor din sistemul de învăţământ superior. Cele mai mari 23 de venituri ale profesorilor totalizează 3.479.283 de lei noi.  Cu aceste 23 de salarii „nesimţite” s-ar putea plăti 5.798 de salarii minime pe economie sau 9.940 de pensii minime. De asemenea, la această universitate sunt profesori care lucrează „în cuplu” la universitate: şi soţ şi soţie pe bani publici. Mai multe suspiciuni reies din declaraţiile de avere ale

Căsătoriţi cu USAMV
Nepotismul este un fenomen foarte frecvent la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în Cluj. Vă prezentăm în continuare cinci cazuri ale rudelor care încasează bani de la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. Cinci cupluri de profesori sunt „căsătoriţi” şi cu locul de muncă.

Ioan Paşcă, şef de catedră la aceeaşi universitate, a câştigat 76.498 de lei. Un fapt foarte uzual la USAMV este ca şi soţia să lucreze în acelaşi loc. Liana Paşcă, nevasta lui Ioan Paşcăm, a încasat  47.498.
Preşedintele USAMV, Liviu Marghitaş, are un salariu „nesimţit” de 183.964. Poate nu ar fi aşa nesimţit dacă şi nevasta acestui ar câştiga 81.126 tot din acelaşi loc de muncă.
Ioan Dan Vârban, şef de catedră la USAMV, a câştigat din „activitate didactică” 43.178. Soţia acestuia, Rodica Vârban a câştigat bani tot de la universitate. Suma câştigată de aceasta s-a ridicat la valoarea de  47.512 lei.
Alex Silviu Apahidean, directorul departamentului de ID-FR, a încasat un salariu „nesimţit” de 190.273.Toată familia acestuia încasează bani din învăţământ. Maria Apahidean, soţia acestuia, a câştigat 78.223 de lei. Ioan Apahidean, fiul lui Alex Silviu Apahidean, a avut o bursă de doctorat de 12.000 de lei.
Şeful de catedră de la Horticultură din cadrul USAMV, Merce Emilian are doar 71.980 de lei, însă soţia acestuia „mănâncă o pâine” din acelaşi loc. Soţia acestuia a încasat şi ea  71.261 de lei.

Rectorul nu are maşină

Doru Pamfil, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, are un venit anual de 188.931. O mare parte din această sumă este remuneraţia pentru cercetare, respectiv 74.067. Întreaga familia se află pe lista profesorilor plătiţi din bani publici. Nevasta rectorului, Alina Pamfil, este angajată la Universitatea Babeş-Bolyai cu venituri de 141.671 de lei, iar fiica acestuia, Cristina Pamfil încasează venituri de la Universitatea de Medicină şi Farmacie de 19.210 lei pe an. Conturile bancare ale familiei Pamfil sunt trecute pe numele soţiei rectorului: 30.500 de euro depuşi în 2007 şi 40.000 de lei depuşi în 2008. Probabil aceşti bugetari au fost informaţi că urmează o criză financiară şi din acest motiv şi-au deschis aceste conturi. Suntem curioşi cum ai putea să strângi într-un an jumătate din veniturile încasate de membrii familiei, respectiv 168.100 de lei. Nouă cel puţin ni se pare ciudat. Oricum marele rector nu are nicio maşină pentru că şi-a vândut singurul autoturism pe care îl deţinea l-a vândut cu 1.500 de euro în 2008.
Cornel Cătoi, prorector la USAMV, a avut mai mult de un miliard de lei vechi venituri. 109.841 a fost suma câştigată de profesor, însă declaraţia lui de avere este incompletă. Unul dintre lucrurile care lipseşte este locul de muncă al soţiei.
Augustin Vlaic, de asemenea prorector, a avut venituri de 148.415.
Viorel Poruţiu a încasat doar 114.974. săracul profesor.
Aurel Muste, şef de catedră, a încasat 85.017.
Sevastitia Muste, profesor universitar, a încasat puţin mai mult de 85.000 de lei.
Prodecan Teodor Rusu a avut o remuneraţie de 115.409 de lei.
Decanul Facultăţii de Agricultură, Ioan Rotar, a încasat 112.141. Mariana Rotar, soţia decanului, câştigă bani tot de la USAMV. A avut un salariu de 22.243 de lei.
Rodica Vidican a încasat un salariu „nesimţit”  de 115.603 lei.
Ioan Ştefan Groza, decan în cadrul USAMV, a avut un venit „colosal” de 147.495 de lei. Pe lângă asta, soţia este angajată tot la aceeaşi universitate pe sistemul „plată cu ora” şi a încasat 3.501 de lei.
Radu Sestra a încasat aproape 1 miliarde jumătate de lei vechi, respectiv 145.689 de lei.

Apartament cumpărat cu bani „din aer”

Ioan Păcurar, şef de catedră la USAMV, a încasat un venit nesimţit de 132.204 de lei. Profesorul şi-a achiziţionat un teren cu o valoare de patru ori mai mare decât salariul pe un an întreg. Aşteptăm organele de cercetare „să pună punctul pe i.” Vrem să ştim şi noi „şmecheria” cum cu venituri de 132.204 să îţi iei un teren de 140.000 de euro în municipiul Cluj-Napoca.
Marian Mihaiu, şeful departamentului de pedagogie din cadrul aceleiaşi universităţi, a câştigat mai mult de 1 miliard de lei vechi, respectiv 114.223 de lei.
Mariana Tofan, secretar ştiinţific, a câştigat un venit de 72.205 de lei.
Maria Apahidean a încasat 78.223 de lei.
Ioan Drocaş, profesor în cadrul Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, a încasat un salariu 97.709 de lei.
Ioan Oroian, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a încasat un salariu uriaş de 130.157 de lei.

Tiberiu Hrihorciuc

21 COMENTARII

  1. „23 de venituri ale profesorilor totalizează 3.479.283 de lei noi. Cu aceste 23 de salarii „nesimÅ£ite” s-ar putea plăti 5.798 de salarii minime pe economie sau 9.940 de pensii minime.”

    3.479.283/5.798 = 600 / an
    600/12 = 50 – salariul lunar minim?

    3.479.283/9.940 = 350 / an
    350/12 = 29 – pensia lunară minimă?

  2. ati uitat de salariile celorlalti mai putin privilegiati din universitate. Un laborant cu studii superioare cu 12 ani vechime chistiga 1200 lei pe luna, si o femeie de servici 700 ron pe luna la fel ca un portar.

  3. Intrebarea mea este cati din acesti bani sunt salariu lui lunar care il primeste pentru ca lucreaza cele 8 ore pe zi, si cati sunt venituri suplimentare care vin datorita faptului ca persoana respectiva a castigat competitii de proiecte, si automat lucreaza suplimentar. De ce nu zici si ce salar ai tu Tibi pe an? presupun ca nu e 50 ron pe luna cat ai propus tu sa aiba profesorii universitari.

  4. Domle’ eu propun sa inchidem universitatile din toata tara. Cum isi permit barosanii astia de profi sa ia un salar de 3500-4000 de lei pe luna, cind o femeie de servici de la nea’ Videanu ia dublu? Pai nu sunt astia niste dusmani ai poprului? In alte tari din lume profii asta grasi iau 100 de euro pe luna, nu? Ia sa-i mai infieram cu minie proletara, mama lor de chiaburi.
    Acum revenind la un ton serios, autorul uita ca universitatile nu-si platesc angajatii exclusiv de la buget. Uita, sau nu stie. Universitatile clujene dispun de fonduri proprii, care in multe cazuri ajung la 60-70% din bugetul propriu. Ia sa-l intrebam pe Tibi asta, chiar daca fituica la care lucreaza este fituica privata portocalie, de ce ia salariul pe care-l ia? Este exact in logica gunoaielor pe care le scrie.

  5. Un articol prost scris, din toate punctele de vedere. Domnule Tiberiu H., dupa cum si dupa ce scrieti despre activitatea dintr-o universitate sunt convinsa ca nu ati absovit o facultate. Toti neavenitii se trezesc sa-si dea cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosc. Va numarati printre ei. Pentru informarea d-voastra va spun ca intr-o universitate exista si activitate de cercetare (care nu se plateste de la buget!), nu numai activitate didactica. Se munceste mult si este firesc ca oamenii sa fie platiti pe masura. Pentru genul de articole pe care le scrieti (nici macar numele multor persoane despre care vorbiti nu sunt corecte) sunt sigura ca nu castigati prea mult, asa ca sunteti un frustrat al acestei societati care musteste de incompetenti.

  6. Un articol prost scris, din toate punctele de vedere. Domnule Tiberiu H., dupa cum si dupa ce scrieti despre activitatea dintr-o universitate sunt convinsa ca nu ati absovit o facultate. Toti neavenitii se trezesc sa-si dea cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosc. Va numarati printre ei. Pentru informarea d-voastra va spun ca intr-o universitate exista si activitate de cercetare (care nu se plateste de la buget!), nu numai activitate didactica. Se munceste mult si este firesc ca oamenii sa fie platiti pe masura. Pentru genul de articole pe care le scrieti (nici macar numele multor persoane despre care vorbiti nu sunt corecte) sunt sigura ca nu castigati prea mult, asa ca sunteti un frustrat al acestei societati care musteste de incompetenti.

  7. Domnule T.H. profesorii au granturi de cercetare si de aceea au aceste salarii mari si va asigur ca nu este usor sa faci si sa gestionezi un astfel de proiect.
    Va sugerez sa va documentati mai bine inainte de a scrie astfel de articole LA COMANDA dusmanilor USAMV

  8. Domnule Hrihorciuc, in orice tara civilizata munca este rasplatita corespunzator. Daca aveti un pic de verticalitate reveniti cu un articol in care, dupa o documentare serioasa, asa cum ar fi trebuit sa o faceti si inainte de a scrie primul articol, precizati care sunt sumele incasate de la bugetul statului de catre cei incriminati. Sunt absolut sigur ca sursa (care poate fi chiar din interiorul USAMV) va poate furniza defalcat aceste sume.
    In alta ordine de idei pentru a ajunge profesor e o mica cale de strabatut pe care nu toata lumea o poate strabate. Multi din motive pe care nu le precizez dar tin de o parte a corpului pe care unii ….. o folosesc sa nu ii ploua in interior. Exemple aveti nu trebuie sa cautati departe. In incheiere succesuri in activitate si atentie sa nu va parleasca flacara violeta.

  9. Familii uitate:
    -Fam Mitre : sot – sotie; el seful catedrei 1 si conduce si Agroindustriala SA.
    – Ropan si fiica.
    – Zaharia si fiul.
    – Pop (viticultura) si fiica (drd)
    – fam. Morar sot (profesor) – sotie (secretara rectorului)
    – Luca si fiica.
    – fam Sestras sot (decan si prof) conducator de doctorat a sotiei.
    – si daca as aminti si relatiile de unchi – nepot sau matusa nepoata, nu mi-ar ajunge tot ziarul. – VA DATI SEAMA DE VALOAREA INVATAMANTULUI SUPERIOR. CARE PARINTE VA DA CALIFICATIV NESATISFACATOR COPILULUI?

  10. Pt Nicola
    Zici ca se munceste mult? Un prof univ are o norma didactica de 6 ore / saptamana. De multe ori nu satu la facultate nici minimul de 8 ore cat stau altii. Pe la ora 14 toata lumea pleaca acasa. Zici ca se face cercetare? Care cercetare, cand majoritatea granturilor castigate la hortic. au fost scrise de Ardelean, ca restul nu era in stare. Oamenii sa fie platiti pe masura muncii lor? Da sunt de acord, dar acest lucru nu justifica salariile mari pe care le iau profii gen Ropan care a ajuns in functie pt ca era responsabil cu propaganda comunista. Toti cei care ati scris impotriva articolului ori sunteti nepoti de cadre de la usamv, ori vreti sa va lingeti un post si dupa postarea comentariului va dati mare in fata conducatorilor vostrii de drd, poate vi se scoate vre-un post de preparator prost platit. Sunteti rusinea invatamantului superior romanesc.

  11. Problema nu sunt salariile(oricum unele aberante)ci rezultatul muncii lor.Cati dintre absolventii USAMV isi gasesc locuri de munca si care este necesarul anual de specialisti la nivel national?Producem doar cantitate si nu calitate , acest lucru fiind influentat de nevoia mare de ore de predare care sa le deconteze acesti oameni.Ce s-a publicat e doar o particica din ceea ce reprezinta azi invatamantul superior.Calitate minima la preturi aberante!!!Saraca Romanie unde ai ajuns!!!

  12. usamv-ul este o cloaca de hoti….se pune accent pe excursii si diurne, bonuri de benzina, plata cu ora, etc………si daca mai este timp mai intram si la ore…..toate astea se vor intoarce impotriva voastra

  13. pai nu ma mir ca au asa salarii cand la un master sunt 50 de studenti care platesc taxa. Adunate toatr sectiile se ajunge la niste sume enorme, totusi ce ma uimeste la articolul e sus este gradul de rudenie a celor angajati, nepotism pe bune, asta cred ca strica sistemul de invatamant romanesc.Si acest fapt nu se poate interpreta cum vrea fiecare, alb pe negru.

  14. ….SI TOTUSI NU FACE NIMENI NIMIC? PUBLICATI, COMENTATI SI VA IMPACATI CU IDEEA? CE-I GREU, SESIZATI INSTITUTIILE COMPETETE. Auzi bani pe proiecte si ei n-au rezultatul proiectului. DGA (USAMV)si el face proiect.Minciuni. RECLAMATI mai departe.

  15. Sunt fost cadru didactic in USAMV, cu salariu de 1000 Ron la data demisiei. Am plecat de acolo pentru ca, in ciuda straduintei mele de a face ceva BUN pentru studenti, am fost oprit sub pretextul ca „sunt prea tanar si trebuie sa am rabdare”. Adevaratul motiv era faptul ca trebuia sa fiu franat, pentru a nu o lua inaintea celor „privilegiati” si aici ma refer la cei care aveau rude in USAMV. Decizia mea de a pleca de acolo a fost una dintre cele mai intelepte din viata mea!

  16. Bai labe triste in batiste daca nu va convin salariile , si cand am zis citatul de mai sus ma refer la mamaligile din univesritate care lucreaza acolo si se complac fara sa le dea la ficati la relicvele alea care nu ii lasa sa ajunga si ei mari . Sapatiiiii fratilor prin presa mai dati si cu bataia ca doar relicvele fac parte din era cand ” bataia era rupta din rai ” ce cacat mai asteptati cat o sa mai plangeti casapitii , dati jos din functii si atunci cand le ocupati voi ( tinerii ) nu uitati de unde ati plecat !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.