Viorel Zoicas, nepotul lui Virgil Măgureanu, a fost unul din cei mai potenti oameni de afaceri din judetele Maramures si Satu Mare, fiind cunoscut ca actionar important si presedinte-director general al societatilor comerciale AGECOM Baia Mare si UNIO Satu Mare. SC AGECOM SA Baia Mare a fost cea mai puternica societate de constructii din Maramures, fiind continuatoarea activitatii fostului Trust de Constructii Montaj Maramures, iar SC UNIO SA a fost cea mai mare intreprindere din Satu Mare, avand circa 16.000 de angajati in decembrie 1989. UNIO a fost cel mai mare producator de utilaje miniere din Romania, cu export masiv in fosta Uniune Sovietica, China, India si in tari ale lumii a treia. AGECOM si UNIO au fost privatizate in timpul guvernarii CDR, ambele avand aceiasi trei actionari, Viorel Zoicas, Ioan Vasile Tamasan si Ioan Craciun, fiecare cu o treime din actiuni. Zoicas a fost presedintele Consiliului de administratie la cele doua societati incepand din 1999, iar ceilalti doi actionari au fost vicepresedinti.     

Scut de protectie si pista de lansare de la SRI

Dupa privatizare s-a vehiculat ca in spatele acesteia s-ar fi aflat primul director al SRI, Virgil Magureanu, originar din localitatea Giurtelecu Hododului din judetul Satu Mare, care ar fi captat in acest sens bunavointa ministrului Finantelor din perioada respectiva, Decebal Traian Remes, care era originar din judetul Maramures si avea domiciliul in Baia Mare, ca si Viorel Zoicas. Acesta si-a creat aura ca este nepotul fostului director al SRI, beneficiind astfel de un adevarat scut de protectie si de o pista de lansare in afaceri. Unii spun insa ca nu i-ar fi nepot, ci ar fi doar originar din acelasi sat cu Virgil Magureanu, fiind probabil o ruda mai indepartata. Cert este ca cei doi au fost in relatii apropiate aproape trei decenii, Zoicas fiind cel care i-a construit in anii 90 o vila in satul natal Giurtelecu Hododului, care a fost mediatizata in perioada respectiva sub sintagmele castelul sau conacul lui Magureanu. Zoicas s-a ocupat ulterior de intretinerea vilei si-l astepta, de regula, pe Magureanu la aeroporturile din Satu Mare sau din Baia Mare, cand acesta descindea in zona. Relatiile s-au mai racit in ultimii ani dupa ce prezumtivul nepot l-a bagat in anumite belele pe fostul sef al SRI incat acesta era sa piarda si celebra sa vila, care a fost scoasa in 2019  la executare silita prin licitatie publica.

 Numele lui Viorel Zoicas a devenit cunoscut la nivel national cand in presa au aparut dezvaluiri ca este cel care l-a invitat in Romania in 2012 pe generalul  mason Alexandr Kondyakov, fost consilier al presedintelui rus Vladimir Putin. La un moment dat, Zoicas a ajuns in topul celor mai bogati 300 de romani. De la o avere modesta inainte de 1990, acesta s-a imbogatit cu o sumedenie de imobile, constructii si terenuri.

Paradirea AGECOM si UNIO

Dupa doua decenii de la privatizare, cele doua intreprinderi candva etalon din judetele satu Mare si Maramures se afla in stare de insolventa, ajungand in reorganizare judiciara. AGECOM a intrat in insolventa cu 7 ani in urma, iar UNIO cu doi ani in urma. Principala cauza o constituie managementul defectuos, chiar fraudulos, al presedintelui-director general Viorel Zoicas. De exemplu, pana in 2012 SC UNIO SA realiza o productie de circa 10 milioane de lei pe luna, dar in perioada 2012-2019 productia a scazut continuu, iar nivelul datoriilor si al arieratelor a crescut. Astfel, UNIO nu a reusit sa recupereze suma de 7 milioane de lei de la Compania Nationala a Huilei Petrosani  si a acumulat datorii de 3 milioane de lei la bugetul asigurarilor sociale de stat. Decaderea si distrugerea firmei UNIO a inceput dupa ce Viorel Zoicas l-a inlaturat, in 2012, din functia de vicepresedinte al Consiliului de administratie pe Ioan Vasile Tamasan, de care si-a batut joc ca de un caine, desi erau verisori primari.  Ceilalti doi actionari il acuza pe Zoicas ca ar fi prejudiciat substantial societatea, respectiv ca si-ar fi insusit bani dintr-o plata de 2 milioane lei efectuata de un beneficiar in contul UNIO de la sucursala bancii Intesa Sanpaolo din Baia Mare, precum si ca ar fi efectuat deconturi nejustificate sau dubioase (marmura, medicamente, substante pentru slabit s.a.) in valoare de 4,5 milioane de lei (un milion de euro). 

 Cireasa de pe tort a malversatiunilor lui Zoicas o constituie insa o plata dubioasa de un milion de lei de efectuata de AGECOM firmei CURITIBA INVEST ESTABLISHMENT SRL Baia Mare, o derivata maramureseana a unei firme off-shore inregistrata in paradisul fiscal din Liechenstein. Plata a fost efectuata in baza unui contract incheiat de Viorel Zoicas cu reprezentanta acestei firme, o anume Cristina Vasilescu, care are un obiect mai mult decat dubios: servicii de furnizare informatii si asigurare consultanta de specialitate privind studiul pietei interne si externe referitor la obiective-constructii. Conform unor surse, la mijloc ar fi vorba de o plata mascata pentru achizitionarea hotelului secular Minerul din centrul municipiului Baia Mare. Ulterior, Zoicas a efectuat, cu firma AGECOM, lucrari de renovare la acest hotel in valoare de circa 700.000 de euro, fara stiinta si aprobarea celorlalti actionari. O astfel de plata intra sub incidenta infractiunii de spalare de bani, dar procurorii maramureseni n-au avut curajul sa-l cerceteze, sub acest aspect, pe potentul om de afaceri.

Influenta în justitie prin nasa de la Tribunal 

Pentru aceste motive, adunarea generala a actionarilor l-a schimbat in 2019 pe Viorel Zoicas din functia de presedinte-director general al firmei Unio. Dupa inlaturarea sa,  Zoicas incearca sa-i excluda din societate pe celalalt actionar, initiind un proces pentru obligarea acestuia la cesionarea fara plata a actiunilor detinute la SC UNIO SA. Procesul s-a derulat, in prima instanta, la Tribunalul Maramures, intrucat Zoicas a mutat, dupa privatizare, sediul SC UNIO SA in Baia Mare, intr-un birou situat pe strada Expozitiei nr. 1, pentru care a fost platita o chirie de 3.000 lei/luna. Potentul om de afaceri a facut acest lucru pentru ca la Baia Mare avea o influenta mare asupra justitiei, politiei si altor autoritati locale, facand parte, alaturi de alti potentati maramureseni, dintr-o increngatura cu judecatori, procurori, politisti si ofiteri SRI din localitate. Zoicas si-a creat primele relatii in justitia locala inca din anii 90, cand a obtinut contractul si a construit, cu firma AGECOM, noul Palat de Justitie din Baia Mare. El a profitat de faptul ca nasa fiului sau, Laura Cristina Lihet, era judecatoare la Tribunalul Maramures. Influenta sa a crescut substantial dupa ce nasa Laura a devenit presedintele Tribunalului, functie pe care a detinut-o in perioada 2012-2019. Ulterior s-a pensionat, dar a fost vazuta frecvent intrand si iesind din Palatul de Justitie fara nicio problema, se pare cu aprobarea actualei conduceri a Tribunalului, desi nu ar avea voie legal, accesul fiind restrictionat persoanelor neaautorizate, cu atat mai mult in birourile magistratilor. De unde se vede ca sistemul local PCR (pile, cunostinte, relatii) in care este angrenat Zoicas functioneaza in continuare.

 Printr-o hotarare pronuntata in 4 noiembrie 2020, Tribunalul Maramures a admis actiunea lui Viorel Zoicas si a obligat actionarul tarat in judecata sa-i cesioneze gratuit actiunile detinute la UNIO. Hotararea a fost pronuntata de judecatoarea Daniela Ardelean-Waltner, presedintele Sectiei a-II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, care se afla in relatii apropiate cu fosta judecatoare si presedinta Laura Cristina Lihet. In Palatul de Justitie se vorbeste ca aceasta a ajutat-o substantial in cariera de magistrat pe judecatoarea Ardelean-Waltner, inclusiv sa devina presedinte de sectie. Interesant, dar si dubios este ca toate procesele initiate de Zoicas la Tribunalul Maramures au fost repartizate si judecate de judecatoarea Ardelean-Waltner. Inclusiv dosarele de insolventa ale AGECOM si Unio au ajuns la aceasta judecatoare, a carei impartialitate este mai mult decat discutabila in conditiile date. Sectia condusa de aceasta judecatoare are in Baia Mare renumele ca spala faptele si, mai ales, prostiile societatilor in insolventa. Lamurirea acestor probleme este de resortul Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.(Valer Marian)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.