Serviciile DDD (deratizare, dezinfecție și dezinsecție) sunt importante atât pe domeniul public cât și pe domeniul privat. După ce virusul West Nile s-a răspândit în România, înregistrându-se decese în urma înțepăturilor de țânțar, iar în Timișoara au murit trei oameni după serviciile DDD, în Arad zeci de elevi au ajuns la spital cu erupții pe față, greață și vărsături în urma unei acțiuni de deratizare și dezinsecție la școală.

Ministerul Sănătăţii a dispus un control mixt de urgenţă după ce la Spitalul Judeţean Arad s-au prezentat 20 de elevi, cu vârste între 11 şi 13 ani, de la Liceul German, cu erupţii pe faţă, greţuri şi vărsături.

Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar se pare că, la Arad, nimeni nu şi-a făcut treaba, spune ministrul Victor Costache.

Amintim că în noiembrie 2019, la Timișoara, un bebeluş, un copil de trei ani şi mama acestuia au murit după ce în blocul în care locuiau s-a făcut dezinsecţie şi deratizare.

Dezinsecție cu substanțe periculoase

Una dintre substanțele care ar fi fost folosite la dezinsecția Liceului German din Arad avea o concentrație de patru ori mai mare decât cea admisă. O alta nu mai este autorizată de câțiva ani. Directorul firmei de dezinsecție nu își explică, însă, cum s-ar fi putut intoxica 43 de elevi. 17 dintre copii au rămas internați în spital, iar cursurile au fost suspendate în școala în care au fost împrăștiate substanțe periculoase.

Mioara Comana, director la Inspecţia Sanitară de stat în Ministerul Sănătăţii: „Trebuia folosită în concentraţie de 0,5% , iar în procesul-verbal au notat că au pus o concentraţie de 2%, deci de patru ori mai mult. De patru ori mai mare, combinată şi cu produsul care nu mai trebuia fi folosit, vă daţi seama că s-a ajuns unde s-a ajuns”.

Firma este anchetată

Dezinsecția a fost efectuată de firmaDD Chim din Deva, care are o activitate de peste 30 de ani. Administratorul Csaba Veres spune că nu găsește nicio explicație pentru intoxicarea elevilor.

 „S-au luat probe, am înţeles că nu sunt substanţe în aer, şi în rest, aşteptăm şi noi să vedem ce s-a întâmplat”, a declarat Csaba Veres.

Firma din Deva este anchetată și de polițiștii de la IPJ Arad, care au descoperit neconcordanțe între data efectuării dezinsecției și data menționată în procesul verbal.

 „Poliţiştii Serviciului arme exploziv şi substanţe periculoase au întocmit un dosar sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi trafic de produse sau substanţe toxice”, a declarat Adina Aconstantinesei, purtător de cuvânt al IPJ Arad.

Cum a fost pusă în pericol și sănătatea clujenilor

În urma unui control al Camerei de Conturi efectuat la Primăria Cluj-Napoca, doamna auditor Angela Gîmbuțan a ignorat metodologiile de lucru și de combatere a vectorilor, interpretând după propriul plac sau rea voință răspunsurile primite de la instituții abilitate. Aceasta a emis propriile metodologii de lucru neștiințifice privind dezinfecția și combaterea vectorilor în detrimentul populației și a copiilor din școli. Culmea, coincidență sau nu, aceleași idei au fost susținute și de societatea DD Chim, care potrivit unor surse, Csaba Vereș ar avea prieteni la Camera de Conturi Cluj.

Concret, Angela Gîmbuțan nu a ținut cont de procedura de lucru pentru dezinsecție la instituțiile de învățământ din Cluj, fapt ce mărește riscul îmbolnăvirii populației prin infestarea orașului cu țânțari și alți vectori.

Gîmbuțan a impus să se aplice soluția de lucru doar pe pardoseală, fără a fi aplicată și pe pereții laterali și tavan, iar dezinsecția nefiind efectuată corect pune în pericol sănătatea copiilor. În loc ca autoritățile statului să recomande îndreptarea erorilor, în caz că acestea existau, pentru ca serviciul să fie eficient, a fost folosit tot felul de tertipuri, prin interpretări proprii care nu au nicio legătură cu partea științifică recomandată de specialiști.

Conducerea Curții de Conturi a României a fost sesizată cu privire la abuzul și interpretarea Angelei Gîmbuțan prin care a atentat la sănătatea populației.

Mai mult, cu toate că Institutul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino recomandă pentru combaterea țânțarilor sunt recomandate până la 7 tratamente spațiale pe vegetația din domeniul public, la intervale de 2-3 zile, astfel încât să fie eliminaţi adulţii, ceea ce ar anula posibilitatea de depunere a ouălor şi reapariţia larvelor, Angela Gîmbuțan susține că este suficient să aplici un tratament la 7 zile, chiar dacă acest lucru nu ar ține sub control fenomenul. Mai mult, inclusiv din prospectul substanței K`Othrine Profi EC 250 reiese clar că aplicarea produsului în sistem ULV pentru combaterea țânțarilor nu are remanența de 7 zile, așa cum afirma doamna auditor Angela Gîmbuțan, ci maxim 24 de ore și asta în condiții normale de temperatură.

”Considerăm că acolo unde Autoritățile Publice Contractante au impus o singură trecere (n.r. un singur tratament), trebuie trase la răspundere pentru cheltuirea ineficientă a banilor publici. Sumele alocate pentru sănătatea populației sunt aceleași (având în vedere că ele se alocă pe suprafața localității respective), fie că se efectuează o trecere, fie că se efectuează șapte treceri. Diferența se reflectă în calitatea serviciilor și în profitul operatorului. Cel care nu are dotări tehnice și nici numărul necesar de personal calificat și care efectuează o singură trecere rămâne cu un profit de 70-80% din suma alocată (dar nu face calitate), iar cel care efectuează 7 treceri pentru aceeași sumă, rămâne cu un profit de 10-15%, dar efectuează servicii de foarte bună calitate. Cu alte cuvinte, în aceeași bani alocați pe o lună, unele societăți fac doar o trecere și iau suma alocată, iar altele fac șapte treceri pentru aceeași sumă. În concluzie, suma este aceeași, diferă doar calitatea!

Funcționarii precum doamna Gîmbuțan ”fac pârtie” pentru firmele care doar se fac că fac servicii, dar în fapt executa servicii de mântuială fără să investească în dotări și să asigure numărul necesar de personal”, arată firma Coral Impex într-o plângere adresată președintelui Curții de Conturi a României.

Un lucru grav este că cei care s-au ocupat de documentație la Cluj-Napoca nu au cerut opinia Institutului Cantacuzino în privința numărului de tratamente lunare contra țânțarilor (insectă care poate provoca boala Lyme), stabilind de capul lor numere mai mici decât era necesar. Într-o contestație formulată anul trecut de către cei de la Coral Impex au arătat cât de departe era caietul de sarcini de recomandările specialiștilor de la Cantacuzino.

De exemplu, din graficul cuprins în capitolul 11 (programul de prestaţii) al Programului unitar de acţiune de la nivelul municipiului Cluj Napoca, rezultă că în ceea ce priveşte activitatea de dezinsecţie de la nivelul municipiului, în perioada considerată caldă a anului (aprilie-septembrie) se vor efectua un număr de 12 treceri (câte două/lună), pentru combaterea ţânţarilor adulţi şi un număr de 3 treceri (în lunile aprilie, iunie şi august) pentru combaterea ţânţarilor în stadiu de larvă din spaţiile închise, clădiri; respectiv un număr de 6 treceri (aprilie-septembrie) pentru combaterea ţânţarilor în stadiu de larvă din spaţiile exterioare, maluri de lacuri şi malurile cursurilor de apă. Menționăm din nou că recomandarea Institutului de Cercetare Cantacuzino este în sensul în care pe parcursul unei luni, în lunile considerate ca fiind calde, să fie aplicate până la 7 tratamente, la interval de 2-3 zile astfel încât să fie eliminate toate generaţiile de ţânţari care apar.

O acțiune a mai multor grupuri de interese?

Un lucru semnalat de firma Coral Impex este faptul că ceea ce susține doamna auditor Angela Gîmbuțan cu privire la remanența produsului K`Othrine Profi EC 250, cum că poate fi aplicat la 7 zile în domeniul public este o aberație.

”Coincidență sau nu, aceeași aberație este susținută și de societatea DD Chim prin reprezentant (al cărei patron are prieteni la Camera de Conturi Cluj), în contestația din iulie 2017 privind atribuirea contractului de deratizare, dezinsecție prin licitație la Primăria Municipiului Ploiești”, arată firma Coral Impex.

Din contestația respectivă ”reiese că societatea DD Chim, cu toate că este veche pe piață nu cunoaște metodologia de combatere a vectorilor, ca de altfel și doamna Angela Gîmbuțan care susține exact aceleași aberații”, se mai arată în document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.