Rezultatele finale de la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat nu sunt prea îmbucuratoare, desi nu difera mult de cele din anii anteriori. Astfel, din cei 1873 de candidati înscrisi, doar 916, reprezentând 53,82% au promovat. Un alt lucru îngrijorator este si faptul ca nu a fost nicio nota de zece în toata tara în aceasta sesiune.

De curând s-a încheiat si sesiunea de toamna a examenului de bacalaureat iar absolventii de liceu care au promovat acum se pot înscrie la facultatile la care au ramas locuri libere. Din pacate însa, rezultatele nu au fost prea îmbucuratoare. Comparativ cu prima sesiune a examenului, notele sunt mult mai slabe acum. Totusi, fata de anii precedenti, promovabilitatea în aceasta sesiune este aproximativ aceeasi. Astfel, din cei 1873 de elevi înscrisi, dintre care 1276 la zi, 518 la seral, 75 la frecventa redusa si patru la fara frecventa, doar 53, 82% au luat note peste sase, adica 916 elevi. De asemenea, din cei 1873 de elevi, numai 1702 au fost prezenti la examene, 171 razgândindu-se între timp iar trei elevi au fost eliminati din salile de examene deoarece au fost prinsi încercând sa copieze folosind hands-free-ul telefonului mobil sau clasicele fituici. Au fost depuse 364 de contestatii, cele mai multe la matematica si au fost admise doar 121, dintre care numai 72 au marit notele elevilor. Dupa aceste contestatii, din 811 de candidati respinsi au ramas 783 , adica 46% dintre participanti. Dintre cei 916 care au luat examenul în aceasta sesiune, 480 au luat note între 6 si 6.99, 347 au obtinut note între 7 si 7.99, 84 au luat note între 8 si 8.99, 5 elevi au trecut examenul cu note între 9 si 9.99 si nu a fost nicio nota de zece. Un lucru îngrijorator este faptul ca notele de zece au lipsit în acesata sesiune nu numai în judetul Cluj, ba chiar în toata tara. Si în alte judete promovabilitatea la bacalaureatul din toamna a fost destul de scazuta. De exemplu, în Bucuresti, dintre cei peste 7.000 de elevi înscrisi, putin peste jumatate au luat note de trecere. Si în judetul Sibiu, din cei 1.537 de elevi înscrisi, doar 757 au reusit sa treaca examenul. „Trebuie sa tinem cont ca majoritatea celor înscrisi în aceasta sesiune sunt elevii corigenti sau cei care au picat la prima sesiune”, declara presei Victoriana Boscaneanu, inspector scolar adjunct al ISJ Cluj.

Supravegherea cu camere abia la anul

Desi Ministerul Educatiei si Cercetarii a stabilit ca de acum înainte, bacalaureatul se va desfasura în centre unde vor fi puse camere de luat de vederi, acest lucru nu s-a întâmplat decât în Bucuresti. Din 20 de centre de examinare din capitala, 14 au avut camere de supraveghere pe holuri iar altele doua chiar si în clase.  Inspectorii scolari bucuresteni au motivat acest lucru spunând ca o parte dintre candidati obisnuiesc sa îsi ascunda fituicile în toalete sau pe holuri, iar cu aceste camere de supraveghere elevii pot fi prinsi. Mai mult, adminstratorii scolilor spun ca aceste camere care au fost instalate sunt utile si pe parcursul anului scolar. În schimb, inspectorii din celelalte orase au marturisit ca în restul centrelor din tara nu au fost puse camere pentru a nu stresa elevii si ca acestea vor fi instalate abia în anul urmator. Desi Victoriana Boscaneanu, inspector scolar adjunct al ISJ Cluj, a propus cu o luna înainte de începerea celei de a doua sesiuni a bacalaureatului sa fie puse si în judetul Cluj camere de supraveghere, acest lucru nu s-a întâmplat. „Intentionat nu am pus centrele de evaluare în scoli dotate cu camere de supraveghere. Am hotarât acest lucru pentru ca acestia sa nu ne acuze ca îi stresam. Însa de la anul, bacalaureatul se va desfasura în astfel de scoli. Pâna atunci elevii vor avea timp sa se acomodeze cu aceste camere video”, a declarat presei Victoriana Boscaneanu, inspector scolar adjunct al ISJ Cluj.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.